100 първомайски туристи се изкачиха до "Св. Петка Мулдавска", за да отдадат почит на Левски

100 туристи от дружество „Траки – Първомай“ се включиха в традиционния поход-поклонение до манастира "Св. Петка Мулдавска" край Асеновград. За да почетат паметта на Апостола на свободата, пътя до манастира изминаха около 3 хиляди туристи от Пловдив, Асеновград и други населени места.

Първомайската група беше водена от Атанас Добрев и Стойчо Багрев и лесно се разпознаваше заради трите развети национални знамена. Най- малката туристка беше 4-годишната Мими, която заедно с мама и тате се качи до манастира. В групата се включиха и ученици от туристическия клуб на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, водени от Петя Георгиева.

В светата обител свещеници от асеновградска духовна околия отслужиха заупокойна литургия, а гимназисти от Асеновград изнесоха рецитал. Заедно с много обществени и политически организации, цветя пред възпоменателната плоча на Апостола поднесоха и златаровските възпитаници.

В събитието се включиха народният представител Маргарита Стоилова, кметът на общината Асеновград Емил Караиванов, съветници от различни политически сили в Асеновград.

Групата продължи към параклисите св. Илия и св. Петка, откъдето туристите слязоха в покрайнините на Станимака.

Походът до манастира св. Петка Мулдавска е традиционен и от години това е единствената общинска проява, отбелязваща Деня на Левски. Тази година това беше първата масова проява на новото дружество „Траки – Първомай“. Организатори и туристи с удоволствие отбелязаха масовостта и включването на много млади хора. Не може да се пренебрегне и съдействието на кмета Ангел Папазов, организирал част от транспорта за мероприятието.  

Следващото голямо събитие ще бъде изкачването на връх Драгойна на 3 март, когато по традиция се сменя знамето на върха, а дружеството обмисля и провеждането на спортен празник.

Теодора Кирякова

Мими с мама и тате
Клуб по туризъм

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини