Производителите на бели вина затрудниха журито на Х-я Празник на виното

За пръв път не една, а две награди за бяло вино бяха връчени на Х-я Празник на виното в Първомай.

Журито в състав инж. Татяна Стефанова – председател, и инженер-технолозите Доника Кънева и Данаил Янков беше затруднено от големия брой предоставени проби – 35. Още по-затруднено беше от факта, че за пръв път  има толкова много бели вина. Това ги принуди в категорията за бяло вино да връчат не една, а две награди, излизайки от предварително обявения регламент. Баш – майсторът на бялото вино се оказа Делчо Караславов, произвел напитката си от ркацители, а негов подгласник стана Атанас Атанасов. За най- добро от червените вина беше обявено мерлото на Чудомир Чоков, а след него бяха класирани мавруда на Петър Павлов и комбинацията мерло и памид на Николай Желязков. Наградите бяха връчени от кмета на общината Ангел Папазов. А някои от участниците поискаха в бъдеще всеки да научава забележките към произведеното от него вино, за да могат да се поправят.

Наградите за най- добрите бяха осигурени от „Томика – метал“, представена от г-жа Стефка Ангелова. Фирмата се занимава с производство и монтаж на изделия от неръждаема стомана, между които и винарски съдове.

Почетните консули на две  държави, които нямат установени дипломатически отношения помежду си – Армения и Турция бяха сред гостите на X-я юбилеен празник на Виното в Първомай, с което още веднъж доказаха, че хубавото вино и веселият празник правят отношенията ни по- добри. Освен господата Ехизияр Узунян и Шехнер Джебеджи община Първомай беше домакин на много и известни българи като режисьора Мая Вапцарова, археолога доц. Иван Джамбов, ректора на Аграрния университет Христина Янчева, председателя на РАО „Тракия“  проф.Иван Върляков, скулптора – общественик Жорж Трак, журналистът Николай Чапански и много други. Десетки първомайци се стекоха на площада пред читалището, за да опитат виното на гостуващите изби – „Загрей“, ,Шато Асена“ – Златовръх, „Aron Wineri“, Винпром „Стамболово“ и продукцията на производителя на пъдпъдъчи яйца Запрян Маджаров от Виница.

Подарък за всички присъстващи беше осигуреното вино и богатата сценична програма, която донесе много настроение. Сборен танцов екип „Майки и дъщери“, Групата за автентичен фолклор „Дебърските баби“, танцова формация „Евридика“, двата фолклорни оркестъра – „Дионис“ и „Тракийски звуци“ накараха дори и слънцето да надникне над падналата сутринта мъгла. Празникът беше благословен по традиция от Бог Дионис, в изпълнение на Петър Петров.

 Читалищните служители се постараха и X-я Празник на виното премина при безупречна организация.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини