10 бомби със закъснител минират Старческия дом

Персоналът на дома има проблем с настанени с спихични заболявания

10 от настанените в старческия дом на Кенана са с психични заболявания, най-често напреднала форма на деменция, твърди шефът на социалното заведение Вълко Пехливанов. Именно старец, за когото се твърдеше, че има подобна диагноза, предизвика вчерашната трагедия в старческия дом в Кенана при която загинаха трима възрастни хора от пожар, причинен от запалена цигара.


По закон подобни лица не могат да бъдат настанени в обикновен старчески дом, а за тях трябва да се грижат в специализирано заведение. Най-близките такива обаче, в тополовградското село Радовец и Казанлък, са претъпкани и за места се чака по 2-3 години.


Затова, въпреки че още от миналата година списък с имената е предоставен на хасковските социални служби, старците с психични заболявания не са изведени, макар че са опасни за себе си и за околните.
Хасковските социални обаче оспорват наличието на такъв списък, като твърдят че няма нито едно лице с доказана деменция в дома. От службата даже уточняват, че деменцията /оглупяването/ не е класическо социално заболяване, съпоставимо с шизофренията например. Причинителят на пожара - 68-годишния Ради Ночев пък е бил с диагноза Паркинсон и макар че в 1/4 от случаите болните развиват деменция, такава при Ради не е била доказана.


Според Регионалната служба социално подпомагане-Хасково, за да се удостовери психично заболяване на едно лице, е необходимо не просто епикриза, а документ от ЛКК или ТЕЛК. Нито един от 10-те в Дома няма такъв. Той се издава в психичния ТЕЛК в Стара Загора. За него обаче се чака минимум 8 месеца, а може и година, а дотогава според управителя на Дома Вълко Пехливанов „хората се преселват в един по-добър свят“.
Роднините на тримата мъже, които изгоряха в дома в Хасково, няма да търсят съдебна отговорност от ръководството на социалното заведение, тъй като знаели, че възрастните хора наистина създават проблеми.

Г. Христов

Временният шеф на социалните Стефан манахилов обясни, че за психични заболявания е необходим ТЕЛК
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини