0 °C

Образованието - първа грижа на Бюджет 2014

По думите на кмета на общината Ангел Папазов основен приоритет в Бюджет 2014 година ще е образованието. Това стана ясно на проведеното вчера обществено обсъждане на проекта. Приходите  заложени в бюджета на общината за 2014 година са 11 552 108 лв.   От тях 6 407108 лв. от държавния бюджет за делегираните от държавата дейности. Останалата част ще бъде събрана от местни данъци, такси, наеми на общинска собственост, продажби, субсидии от ЦБ и други и 331 950 лв преходен остатък.

Проектобюджетът, така и не беше публикуван предварително никъде. Споменатите числа бяха цитирани от отговарящата за бюджета Тоска Славова. Обещанието е цифрите днес да се появят на сайта на общината.

Докато  очертаваше насоките на бъдещия бюджет, кметът каза, че целта е  привличане на максимално количества средства в приходната част, за да можем да се задоволи всичко, което е регламентирано като законови разпоредби, както за детските градини и училища, така и за съгражданите ни от различните населени места. „Но не можем да го направим идеално в рамките на една година и един бюджет – подчерта градоначалникът и даде пример: от миналата година срещу общината е заведено дело заради дупките по улиците, но една община не може сама да поддържа общинската пътна мрежа, а в Първомай  тя е 110км. Една община не може да поддържа 500км улици и да даде качествена услуга. С това той обясни и защо и тази година се насочват към образованието.

За мен е много важно да направим услугата в детските градини и училищата подходящи – подчерта Папазов-  а след това да вложим средства в цялата и всичката друга  инфраструктура, която е на отговорност на местната власт и се ползва от цялата общностна. За това акцентираме в СМР, основни средства, акцентираме върху проекти. Тези проекти, за да се направят струват пари, струват пари и одитите, които се правят предварително, а тези пари трябва да се изкарат от общинските бюджети. Само така можем да кандидатстваме и да променяме и инфраструктурата. Така стоят нещата – образование, проекти – кандидатстване и реализация както за инфраструктура, така и за други мерки, които дават фондовите възможности. За приходната част пак сме акцентирали върху общинската собственост – продажба и наеми и аренда на земи. Има инвеститори – за стопанства, овощни градини, оранжерии за зеленчуци и цветя. Това създава инвестиционен климат, работни места, за плащане на данъци и такси.

Три основни направления очерта кметът за реализиране на бюджета – работа  по проекти, финансиране от еврофондове; Работа по проекти, реализирани чрез министерствата; Взаимодействие с институции.

За подробности думата беше дадена на Тоска Славова – бюджетар на общината. Тя цитира предвидените приходи и разходи, които се надяваме в скоро време да можем да видим на носител.

На обсъждането по традиция присъстваха директорите на учебни заведения, кметове на населени места от общината и служители от Общинска администрация. Тази година интерес проявиха общински съветници. Изненада беше активното участие на жители от село Виница, начело с Паунка Запрянова, които поставиха наболели за населеното място въпроси.

 „Делегацията“ беше поканена от кмета Ангел Папазов на среща, на която да бъдат обсъдени техните проблеми в опит да бъдат разрешени.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
17 яну 2021
Последни новини