23 °C

Образованието - първа грижа на Бюджет 2014

По думите на кмета на общината Ангел Папазов основен приоритет в Бюджет 2014 година ще е образованието. Това стана ясно на проведеното вчера обществено обсъждане на проекта. Приходите  заложени в бюджета на общината за 2014 година са 11 552 108 лв.   От тях 6 407108 лв. от държавния бюджет за делегираните от държавата дейности. Останалата част ще бъде събрана от местни данъци, такси, наеми на общинска собственост, продажби, субсидии от ЦБ и други и 331 950 лв преходен остатък.

Проектобюджетът, така и не беше публикуван предварително никъде. Споменатите числа бяха цитирани от отговарящата за бюджета Тоска Славова. Обещанието е цифрите днес да се появят на сайта на общината.

Докато  очертаваше насоките на бъдещия бюджет, кметът каза, че целта е  привличане на максимално количества средства в приходната част, за да можем да се задоволи всичко, което е регламентирано като законови разпоредби, както за детските градини и училища, така и за съгражданите ни от различните населени места. „Но не можем да го направим идеално в рамките на една година и един бюджет – подчерта градоначалникът и даде пример: от миналата година срещу общината е заведено дело заради дупките по улиците, но една община не може сама да поддържа общинската пътна мрежа, а в Първомай  тя е 110км. Една община не може да поддържа 500км улици и да даде качествена услуга. С това той обясни и защо и тази година се насочват към образованието.

За мен е много важно да направим услугата в детските градини и училищата подходящи – подчерта Папазов-  а след това да вложим средства в цялата и всичката друга  инфраструктура, която е на отговорност на местната власт и се ползва от цялата общностна. За това акцентираме в СМР, основни средства, акцентираме върху проекти. Тези проекти, за да се направят струват пари, струват пари и одитите, които се правят предварително, а тези пари трябва да се изкарат от общинските бюджети. Само така можем да кандидатстваме и да променяме и инфраструктурата. Така стоят нещата – образование, проекти – кандидатстване и реализация както за инфраструктура, така и за други мерки, които дават фондовите възможности. За приходната част пак сме акцентирали върху общинската собственост – продажба и наеми и аренда на земи. Има инвеститори – за стопанства, овощни градини, оранжерии за зеленчуци и цветя. Това създава инвестиционен климат, работни места, за плащане на данъци и такси.

Три основни направления очерта кметът за реализиране на бюджета – работа  по проекти, финансиране от еврофондове; Работа по проекти, реализирани чрез министерствата; Взаимодействие с институции.

За подробности думата беше дадена на Тоска Славова – бюджетар на общината. Тя цитира предвидените приходи и разходи, които се надяваме в скоро време да можем да видим на носител.

На обсъждането по традиция присъстваха директорите на учебни заведения, кметове на населени места от общината и служители от Общинска администрация. Тази година интерес проявиха общински съветници. Изненада беше активното участие на жители от село Виница, начело с Паунка Запрянова, които поставиха наболели за населеното място въпроси.

 „Делегацията“ беше поканена от кмета Ангел Папазов на среща, на която да бъдат обсъдени техните проблеми в опит да бъдат разрешени.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини