11 °C

Образованието - първа грижа на Бюджет 2014

По думите на кмета на общината Ангел Папазов основен приоритет в Бюджет 2014 година ще е образованието. Това стана ясно на проведеното вчера обществено обсъждане на проекта. Приходите  заложени в бюджета на общината за 2014 година са 11 552 108 лв.   От тях 6 407108 лв. от държавния бюджет за делегираните от държавата дейности. Останалата част ще бъде събрана от местни данъци, такси, наеми на общинска собственост, продажби, субсидии от ЦБ и други и 331 950 лв преходен остатък.

Проектобюджетът, така и не беше публикуван предварително никъде. Споменатите числа бяха цитирани от отговарящата за бюджета Тоска Славова. Обещанието е цифрите днес да се появят на сайта на общината.

Докато  очертаваше насоките на бъдещия бюджет, кметът каза, че целта е  привличане на максимално количества средства в приходната част, за да можем да се задоволи всичко, което е регламентирано като законови разпоредби, както за детските градини и училища, така и за съгражданите ни от различните населени места. „Но не можем да го направим идеално в рамките на една година и един бюджет – подчерта градоначалникът и даде пример: от миналата година срещу общината е заведено дело заради дупките по улиците, но една община не може сама да поддържа общинската пътна мрежа, а в Първомай  тя е 110км. Една община не може да поддържа 500км улици и да даде качествена услуга. С това той обясни и защо и тази година се насочват към образованието.

За мен е много важно да направим услугата в детските градини и училищата подходящи – подчерта Папазов-  а след това да вложим средства в цялата и всичката друга  инфраструктура, която е на отговорност на местната власт и се ползва от цялата общностна. За това акцентираме в СМР, основни средства, акцентираме върху проекти. Тези проекти, за да се направят струват пари, струват пари и одитите, които се правят предварително, а тези пари трябва да се изкарат от общинските бюджети. Само така можем да кандидатстваме и да променяме и инфраструктурата. Така стоят нещата – образование, проекти – кандидатстване и реализация както за инфраструктура, така и за други мерки, които дават фондовите възможности. За приходната част пак сме акцентирали върху общинската собственост – продажба и наеми и аренда на земи. Има инвеститори – за стопанства, овощни градини, оранжерии за зеленчуци и цветя. Това създава инвестиционен климат, работни места, за плащане на данъци и такси.

Три основни направления очерта кметът за реализиране на бюджета – работа  по проекти, финансиране от еврофондове; Работа по проекти, реализирани чрез министерствата; Взаимодействие с институции.

За подробности думата беше дадена на Тоска Славова – бюджетар на общината. Тя цитира предвидените приходи и разходи, които се надяваме в скоро време да можем да видим на носител.

На обсъждането по традиция присъстваха директорите на учебни заведения, кметове на населени места от общината и служители от Общинска администрация. Тази година интерес проявиха общински съветници. Изненада беше активното участие на жители от село Виница, начело с Паунка Запрянова, които поставиха наболели за населеното място въпроси.

 „Делегацията“ беше поканена от кмета Ангел Папазов на среща, на която да бъдат обсъдени техните проблеми в опит да бъдат разрешени.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
01 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
01 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
01 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
01 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
01 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
01 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
01 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
01 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
01 ное 2020
Последни новини