Българите масово се жалват за нарушени права пред Европейския съд

България остава сред 10-те страни, чиито граждани най-често подават жалби пред Съда по правата на човека, съобщи Милена Коцева - директор на дирекция "Процесуално представителство на Република България пред ЕСПЧ" в Министерство на правосъдието.

През миналата година Европейския съд по правата на човека е осъдил България 26 пъти, а през 2012 година - 72.

Въпреки лидерската позиция, страната ни регистрира напредък. От 7-о място тя се намира на 9-а позиция, с намаление от 36,4 % на подадените жалби. За сравнение през 2012 г. българите са подали с 1400 молби повече.

Институциите изтъкват, че механизмът, който страната ни създаде, за компенсация на жертвите на бавното правосъдие е облекчил системата. Изплатени са 309 201 лева. Сключени са споразумения по 108 случая.

Все още обаче много граждани претендират за по-високи обезщетения пред националния съд. Недостатъчно добрата организация на съдебните процеси, лошото администриране на делата и несвоевременното обработване на документи от съдия-докладчика са част от причините, смятат инспектората на Висшия съдебен съвет.

Не се спазват срокове за постановяване на присъди и неправилно се прилага закона. Последното е довело до отмяна на съдебни решения от по-горни инстанции, допълва БТА.

Според анализа непознаването на Европейската конвенция, както и дългото разследване, са също сред причините, които водят до жалби срещу правосъдието. Безкритичното удължаване на сроковете и недостатъчен контрол от страна на прокуратурата също са сред забележките.

Турция е на второ на място в класацията по подадени жалби за нарушени човешки права, следвана от Русия. Преди България са Румъния, Турция, Великобритания и Грузия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини