ЕС ще забрани вноса на стоки, създадени с принудителен труд

Европейският парламент и белгийското председателство на ЕС постигнаха във вторник принципна договореност за приемането на нови правила, които задължават компаниите да проверяват дали техният внос или продукция не е произведен с принудителен труд.

Съгласно договорения текст националните власти или, ако са замесени трети страни, Комисията на ЕС, ще разследват предполагаемото използване на принудителен труд във веригите за доставки на компаниите.

Когато рисковете са на територията на държава членка, компетентният орган на тази държава членка ще ръководи разследванията. Ако рисковете са извън ЕС - ще разследва Европейската комисия.

Унищожаване на стоки

Ако компетентните органи, докато оценяват вероятността от нарушения, намерят нова информация за принудителен труд, те трябва да информират компетентния орган на други държави членки, при условие че предполагаемият принудителен труд се извършва на територията на тази държава членка, или еврокомисията - ако доказателствата са за чужбина.

Ако разследването заключи, че е използван принудителен труд, властите могат да поискат съответните стоки да бъдат изтеглени от пазара на ЕС и онлайн пазарите, както и да бъдат конфискувани на границите.

Решението за забрана, изтегляне и унищожаване на продукт, произведен с принудителен труд, ще се взема от органа, ръководил разследването и ще се прилага във всички европейски държави на принципа на взаимно признаване.

Стоки от стратегическо или критично значение за Съюза може да не се унищожават, а само да се задържат, докато компанията не елиминира принудителния труд от своите вериги за доставки, съобщи Европейският парламент.

Когато става въпрос само за части, решенията се прилагат само за съответната част. Така, ако част от кола е направена с принудителен труд, тази част ще трябва да бъде унищожена, но не и цялата кола. Производителят на автомобили ще трябва да намери нов доставчик за тази част или да се увери, че не е направена с принудителен труд. Въпреки това, ако доматите, използвани за приготвяне на сос, се произвеждат с принудителен труд, целият сос ще трябва да бъде изхвърлен, съобщава белгийското председателство на ЕС.

Фирмите, които не спазват правилата, могат да бъдат глобени. Ако отстранят проблема, забранените продукти могат да бъдат допуснати обратно на пазара.

Черен списък

За да улесни проследяването на принудителния труд, Европейската комисия получи задачата да изготви списък на конкретни икономически сектори в определени географски области, където съществува наложен от държавата принудителен труд. Списъкът ще се използва като критерий за оценка на необходимостта от започване на разследване.

В него ще се включат и продукти или продуктови групи, за които вносителите и износителите ще трябва да предоставят допълнителни подробности на митниците на ЕС, като например информация за производителя и доставчиците на тези продукти.

За съставянето на списъка ще се използват доклади от международни организации в областта на човешките права като Международната организация по труда.

Отделно ще бъде създаден европейски портал за принудителен труд, който ще съдържа информация за забрани, база данни с рискови области и сектори, както и публично достъпни доказателства и портал за лица, подаващи сигнали за нередности.

Според един от евродепутатите, преговаряла по новото законодателство - Мария-Мануел Лейтау-Маркеш, около 27.6 млн. души по света са жертви на т. нар. спонсориран от държавата принудителен труд.

Регламентът за принудителния труд се фокусира върху продуктите и няма да поставя допълнителни изисквания за надлежна проверка на компании. Директивата за надлежната проверка на корпоративната устойчивост, която беше договорена между парламента и съвета, беше впоследствие блокирана от Германия и не може да влезе в сила.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    А.
    А. В.
    0 0
    17:41, 5 мар 2024
    Ами че той всичкия труд е принудителен, никой не ходи на работа за удоволствие а по принуда, иначе няма ядене.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини