БСП-София сне политическото си доверие от Първанов и отцепниците от АБВ

Софийската градска организация на БСП реши да снеме политическото си доверие както от Георги Първанов, така и от всички, които по един или друг начин ще работят по проекта АБВ и неговата листа за евроизборите.  Председателят на градската организация на БСП София Калоян Паргов обясни, че в устава на партията има норма, свързана с прекратяване на членството. В устава е записано, че кворумът, с който трябва да бъде взето такова решение за снемане на политическо доверие, е много по-голям за прекратяване на членство, т.е. нормата на политическо въздействие за снемане на политическото доверие е много по-силна и когато цялата партия снеме политическото доверие, това значи много повече от прекратяването на членството. В устава няма формулировка, свързана с изключване. ``В позицията ни не са посочени персонално личности. Сваляме доверието от всички, които подкрепят една такава алтернативна листа``, уточни Паргов. На днешното си заседание градската конференция направи своите номинации за европейските избори. Номинирани са 41 души, като водач на листата, според социалистите в София, трябва да бъде лидерът на партията Сергей Станишев. ``Градската партийна организация единодушно застава зад лидера Сергей Станишев и го издига за водач на листата за евродепутати``, заяви Паргов. Сред номинираните са Илияна Йотова, Деница Златева, Георги Пирински. 

Точният текст на позицията на XII конференция на Софийската партийна организация на БСП гласи: "Делегатите на конференцията не приемат и категорично се разграничават от инициативата на Георги Първанов, бивш председател на партията и президент на Република България, да подкрепи отделна кандидатска листа за предстоящите избори за Европейски парламент. Това може да отнеме победата на социалистите и да даде предимство на десницата и да постави под заплаха стабилността на парламентарното мнозинство и на правителството, излъчено с мандат на БСП. Подкрепата за конкурента предизборна листа оценяваме като политически несъвместима с членството в БСП. Георги Първанов не прие тази оценка, отказа диалог и отхвърли протегната ръка. Делегатите на конференцията снемат политическото си доверие от членовете на БСП, които подкрепят и работят за паралелна листа".

"Столичните социалисти заявяват своята подкрепа за политиката, провеждана от БСП и излъченото с нейния мандат правителство. В центъра на предстоящата предизборна кампания БСП трябва да изведе акцентите от позицията на ПЕС за промяна на политиката на ЕС с нова визия за мястото и ролята на младите в Европа в като генератор на ускореното развитие", пише още в позицията. "Основната ни цел е спечелване на изборите за Европейски парламент, основният ни опонент е политическа партия ГЕРБ, това, което беше констатирано е, че движения като АБВ, които излизат от БСП ще затруднят изпълнението на поставената цел, ние не приемаме и се разграничаваме от подобни действия на наши другари, лично аз не приемам подобни действия, защото те отслабват устрема ни към постигане на най-важната политическа задача след парламентарните избори през миналата година, а именно спечелване на европейските избори", подчерта Калоян Паргов.

Единствените от хората от БСП, които открито подкрепят проекта АБВ и прекрачиха прага на "Позитано" 20, бяха кметът на Перник Росица Янакиева и някогашният председател на ДАМС Весела Лечева. Влизането в сградата на БСП обаче ставаше под викове и скандирания за "оставка". Двайсетина души бяха дошли на "Позитано", за да протестират против политиката, водена в последните месеци от левицата, някои от тях обаче не можеха да формулират ясно от какво точно не са доволни. Единственият коментар на лидера на партията Сергей Станишев преди заседанието на пленума беше именно във връзка с групата протестиращи. "Много малко са им силите на онези отвъд", заяви той.

``Тепърва предстои да видим, тъй като началото на пленума на Националния съвет е от 14.30 ч., тогава ще стане ясно дали ще бъдат самоизключени Георги Първанов и Румен Петков. Смятам, че до такава констатация едва ли ще се стигне``, заяви по-рано днес  депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов пред ``Дарик радио``. ``Все пак нормите на устава са пред нас. По-скоро най-вероятното решение би било снемане политическото доверие и отстраняването им от определени управленски, политически функции, посочи Мерджанов. Тази срамна препирня е отвратителна както за повечето социалисти, така и за обществото. Аз лично съжалявам, както и повечето ми колеги, смятам, че и господин Първанов, както и господин Петков, също съжаляват. Очевидно емоциите надделяха категорично над прагматизма``, каза Атанас Мерджанов.

Според червения депутат БСП е един ``политически организъм, който се нуждае повече от консолидация``, а "ние загубихме повече от месец в излишни препирни, които ни отдалечиха от европейската проблематика и същностните въпроси, които една предизборна кампания за европейски избори трябва да води". ``Твърденията, че сме излъгали избирателите си, са твърде пресилени, аз бих казал и неверни``, посочи Мерджанов. ``За няколко месеца е невъзможно да се реализират всички обещания``, каза той.

``Не виждам нищо страшно по отношение на целостта на БСП. Пред АБВ тепърва ще се изправят редица проблеми като регистрация, листи. Това най-добре го осъзнава Румен Петков, който се е заминавал с това,`` каза депутатът от КБ. Мерджанов коментира и предложението на президента за национален референдум с три въпроса, свързани с изборите. ``Тези, които посъветваха президента да постъпи точно сега така, правят нещо изключително коварно, защото този механизъм може да бъде изхабен тотално``, посочи Мерджанов. ``Референдум -  добре, но българският гражданин трябва да бъде информиран``, категоричен бе той. 

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини