Непознатите гори в България - филм на WWF

Международната природозащитна организация WWF представя документален филм и онлайн платформа за старите гори в България.

"Непознатите гори" на Световния фонд за дивата природа е най-новият български филм, посветен на многообразието, величието и опазването на старите гори у нас. 17-минутната творба на режисьора Камен Коларов показва впечатляващи кадри от вековни гори - убежища на защитени видове, на Витиня, Витоша, Пирин, Западна Стара планина, Камчия. Филмът представя и мнението на изявени горски експерти за важността и стопанисването на старите гори.

Нели Дончева, координатор на програма "Гори" за WWF, коментира пред БНР защо старите гори са важни за нас и какво не знаем за тях: "В една стара гора има много мъртва дървесина, дървета, отпаднали в естествения ход. Те са мъртви само привидно. Те са станали дом на различни видове. В лесовъдската практика вече има нормативна база, определено количество мъртва дървесина да бъде запазена. Горите над 100 години са стари гори. По-малко от 10 процента са у нас. Голяма част са във високите, недостъпни части, други са в защитени територии."


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини