Защо водата на Марс е била годна за живот

 

Водата на Марс е била напълно годна за зараждането на живот в нея. Поредното доказателство за това беше изпратено преди време от марсохода Opportunity, работещ на повърхността на загадъчната Червена планета. Тогава тай откри следи от вода в кратера Индевър на екватора на Марс и я изследва детайлно.

Според получената информация, химическият състав и температурата на водата са били подходящи за раждането и поддържането на живот в нея преди около 3.7 милиарда години, в първата епоха на планетата.

Откритието е отпреди няколко месеца, но едва сега учените публикуват подробна статия с повече информация за него. В нея Раймънд Арвидсън от университета Вашингтон в Сент Луис, САЩ, и неговите колеги поясняват, че кратерът Индевър е „затоплял“ водата поне два пъти, като химическият състав, температурата и други свойства на „получените“ води сериозно са се различавали. Например в горния слой на отлаганията на глина в кратера следите от вода ни дават типичната представа за химията на водата на Марс – прекалена киселинност и наситеност с минерали, което означава и абсолютна непригодност за появата и съществуването на живот.

Когато марсоходът получил проби от по-дълбоките слоеве обаче, в значително по-древните отлагания в кратера, химическият състав бил коренно различен.

Съдейки по високото съдържание на алуминий и желязо на пробите, древният водоем е имал относително ниска киселинност и дори неутрално pH, което е било изключително благоприятно за възникването на живот.

Според авторите на статията тези глинести образувания са възникнали още при появата на самия кратер Индевър и са били погребани под слой от други образувания, изхвърлени при сблъсъка на астероид с повърхността на Марс. Новият слой глина и отломки скрили голяма част от залежите на древни отлагания. Това е и причината дълго време учените да смятаха, базирайки се на спътникови данни, че водата на Червената планета не е била годна за живот.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини