Защо хората масово изпитват удовлетворение от падението на другите

Има един доста интересен феномен в човешката природа – човек тайно ликува или по-точно злорадства, когато разбере, че богат, щастлив или известен човек, е бил сполетян от някакво лошо събитие.

Защо иначе хората ще обичат да четат за паденията на някои звезди. Те дори усещат тайно удовлетворение от това, че лошите неща могат да се случат на абсолютно всеки човек, дори и на успелия. Това странно качество обаче не прави хората по-лоши и неморални, поне според психолозите, тъй като то било нормална човешка реакция. Хората имат склонност да се наслаждават на болката на другите, особено ако тези други са били с по-успешен живот от техния собствен. Въпросният феномен си има термин „Schadenfreude“. Това е немска дума, чието значение идва от „schaden“ за вреда и „freude“ за радост.

При проучване от 2013 г., публикувано в аналите на Нюйоркската академия на науките, когнитивния невролог д-р Мина Сикара, изследва какво прави хората по-склонни да реагират със злорадство спрямо някой друг. За целта на проучването били анкетирани различни пациенти, на които били разказвани личните истории на други хора. Учените се опитали да измерят злорадството от чуждата болка, като слагали на лицата на участниците електроди, които откривали мускулна активност (метод, наречен лицева електромиография). По-конкретно, когато човек тръгне да се усмихва макар и леко, уредът отчита импулси в мускулите на бузите.

За целта на изследването на участниците били показвани различни снимки на хора, чиято житейска история била резюмирана в няколко реда. Имало разкази както за щастливи, така и за нещастни съдби. Електромиографията показала, че хората се усмихвали най-много на тъжните истории, свързани с богати и властимащи хора.

Д-р Сикара обяснява: „Хората злорадстват най-вече на истории за богати хора, които са сринали реномето си и са обеднели, за да финансират свой вреден навик, наркотична зависимост и т. н. По принцип тестовете показват, че злорадството най-често е насочено към успелите хора. Към тях често се наблюдава всякаква липса на емпатия, а по-скоро завистта се преобразува в злорадство.“

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини