Великите аутисти

Дарил Хана има синдрома на Аспергер - комуникативна, умее да говори добре, но невинаги отчита вярно социалните нюанси в общуването

Стивън Спилбърг, Джим Кери и Айнщайн са само няколко от най-известните аутисти в света

Много известни личности са страдали от аутизъм, но мнозина са се справили с тази пречка в поведението си и са продължили развитието си в областта, в която са най-силни. Едни от тях са Леонардо Да Винчи, Мария Кюри, Бетовен, Моцарт, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Стивън Спилбърг.

Моцарт имал повтарящи се изражения на лицето, които  стряскали околните и имал нужда от постоянно движение на ръцете и  краката. Слухът му също бил свръхчувствителен. Анализирайки кореспонденцията между гениалния  композитор и семейството му, историците са разбрали, че когато му стане скучно, почвал да скача през маси и столове, да мяучи и да прави салта.

Айнщайн е имал проблеми в общуването и въпреки, че има удивителен  коефициент за ингелигентност, като дете е срещал много  трудности в  училище. Естествено преподаването тогава, а и днес, не се е  съобразявало  с нуждите на подобни деца. Айнщайн е бил препълнен от  идеи за света, но  е останал отритнат от връстниците. Трудно му е било  да се намери  работа, а е бил гениален. Има три хлапета, съпруга, към  които е  проявявал нежност и обич, но не понасял децата му да го  докосват. Това е  типично за аутистите. Важно е да се знае, че Айнщайн е  бил много различен и че тъкмо тази различност го е направила известен учен.

Дарил Хана призна, че аутизмът едва не провалил кариерата й в Холивуд. Актрисата има синдрома на Аспергер -  комуникативна, умее да говори добре, но невинаги отчита вярно социалните  нюанси в общуването. "Да ходя по червения килим на Оскарите беше толкова болезнено за мен! Чувствах се неловко в социалния контекст на ситуацията и едва не припадах, докато вървях. Затова попаднах в черния списък и спряха да ме канят", споделя тя.

Дарил е била диагностицирана като дете и признава, че й е коствало страшно много да се научи да се справя във Фабриката за мечти. Прочутата блондинка от "Уолстрийт" споделя пред списание "Пийпъл": "Никога не ми е  било удобно да бъда център на внимание. Славата ме подлудяваше. От  малка страдам от инвалидизираща срамежливост, за която дори пиех медикаменти."

Хелена Бонъм Картър, съпругата на режисьора Тим Бъртън, наскоро разкри, че той има аспергер. Актрисата открила много от симптомите у него и това й се сторило даже очарователно. "Гледахме  документален филм за аутизма и той възкликна, че точно така се е чувствал като дете. Аутистите виждат в картини и са много всеотдайни. На Тим можеш да му говориш ли, говориш, докато работи, но няма да те чуе.  Но пък всичко това го прави фантастичен баща, защото има удивително чувство за хумор и въображение.

Сюзън Бойл, обикновената жена с ангелски глас, също попада в редиците на аутистите. Тя дълго врме есе чудела защо всички я отбягват и чак след световната си известност получава точната диагноза.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини