Съдът върна на прокуратурата костинбродските бюлетини заради гафове

Редица процесуални нарушения е констатирал Софийският градски съд в обвинителния акт срещу бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков – единствен обвиняем по казуса с намерените бюлетини в печатницата в Костинброд.
През декември 2013 г. прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Желязков, обвинен в престъпление по служба. Според обвинението, в периода от 27 април до 12 май 2013 г. Желязков не изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД в Костинброд.
Делото е било върнато на прокуратурата на 16 януари за отстраняване на нарушенията от обвинителния акт.
Според съдията от СГС Ани Захариева налице са несъответствия между обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт. Прокуратурата не е описала в какво се изразява неизпълнението на служебните задължения на Желязков, чрез което се твърди, че той е осъществил престъплението.
Съдът изтъква още, че обвинителният акт не отговаря като съдържание на изискванията на закона, посочени в чл. 246 от НПК.
Освен това в обстоятелствената му част не е посочен един от елементите от субективна страна на престъплението, което прокуратурата твърди, че е извършил Желязков. По-конкретно – не е описана целта, с която бившият главен секретар на МС е действал и насоките на целената от него облага, доколкото основният състав на престъплението.
Разпореждането на СГС подлежи на обжалване и протест пред Софийски апелативен съд.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини