Сидеров пак скача на бой, нарекли го простак. Преглед на печата

Напрежението в левицата и взаимните нападки между управляващите и ГЕРБ са сред най-широко отразените теми във всекидневниците.

„С наближаването на европейските избори се засилват сътресенията в редиците на БСП. Приближените на бившия президент Георги Първанов започнаха да заявяват по-открито насъгласието си с политиката на соцлидера Сергей Станишев, най-вече по отношение на ДПС. Бившата червена депутатка Татяна Дончева пък потвърди косвено, че се готви да разцепи вота за БСП с втора лява листа на евроизборите през май.
Вчера към критиките на евродепутата Ивайло Калфин и члена на Националния съвет Румен Петков срещу прекомерната отстъпчивост на Станишев спрямо ДПС се присъедини и депутатът Страхил Ангелов. Той обясни, че липсата на коалиционно споразумение с ДПС е довело до "нерегламентирани взаимоотношения", до "диспропорции във властта" и до състояние "решенията да не се взимат в кулоарите на формалната власт". Пред Би Ти Ви депутатът заяви, че БСП е загубила своята идентичност, превръща се в лидерска партия, а на ДПС е дадена прекалено много власт, "непропорционално на това, което те имат като електорална подкрепа". Ангелов е от кръга на първановистите в групата.
Соцлидерът Сергей Станишев парира вчера призивите за коалиционно споразумение, като обясни, че няма нужда от подобен документ, тъй като има програма на кабинета и двете партии я подкрепят. Освен това хората не искали ново споразумение по формулата 3-5-8 от времето на неговото правителство, която създавала впечатление за разпределение на властта. Търканията в управлението Станишев обясни с факта, че БСП и ДПС все пак са две различни партии, от различни семейства - на социалистите и либералите, но въпреки това били в непрекъснат диалог.
В соцредиците отдавна протича недоволство срещу агресивната кадрова политика на ДПС. Червени лидери в смесените региони дори заплашиха с оставка заради невъзможността да пласират своите кадри по места. Въпреки уверенията на Станишев разминаване между двете партии има и на централно ниво. Хората на Лютви Местан блокират основни намерения от програмата на БСП, като незабавния рестарт на "АЕЦ "Белене", премахването на плоския данък, ранното пенсиониране и др..." - в. „Сега".

„В задочен спор за безработицата влязоха лидерите на БСП Сергей Станишев и на ГЕРБ Бойко Борисов. "Започна социално размразяване и първите резултати са налице", каза пред журналисти червеният водач на традиционната почерпка с баница с късмети. И добави, че "при управлението на ГЕРБ фалираха 100 000 фирми, безработицата нарасна с 400 000 души". А сега държавата подкрепя малкия и средния бизнес.
Думите му ядосаха Борисов и той написа в профила си във Фейсбук, че безработицата сега е по-висока. "Къде са ви, г-н Станишев, новите 250 000 работни места, които обещахте на хората?", запита лидерът на ГЕРБ. От БСП обаче контрираха, че само за тази година в страната ще заработят програми за 100 млн. лв. срещу младежката безработица.

Като по поръчка късметът, който Станишев изтегли, беше "От зори до мрак работи и евроизборите спечели". - в. „Стандарт".

"Къде са ви, г-н Станишев, новите 250 000 работни места, които обещахте на хората? Това беше грозен предизборен популизъм и без капка свян излъгахте толкова много българи. По-притеснителни обаче са убийствените данни. Безработицата расте с много високи темпове.
Вижте само последните дни какво се случва с масовото съкращение на работници. От „Бургаски корабостроителници" 150 съкратени, от "Електроди"- Ихтиман над 200 уволнени, в Търговище от "ЕнерСис" над 400 работници съкратени, в "Ремотекс - Раднево" работниците продължават да са без заплати.
Тютюнопроизводителите все още не са си получили парите. В същото време се увеличава значително и младежката безработица - 28,8% при средноевропейски нива 23%. Вместо да вземе мерки срещу растящата с космически темпове безработица, Сергей Станишев продължава да сипе лъжи и да твърди, че при нас 100 хиляди фирми били фалирали.
Ако поне малко можете да смятате, г-н Станишев, отворете си очите и вижте какво ви казват данните - според Националния статистически институт (НСИ) средногодишният брой на активните предприятия за 2008 г. е 323 хиляди. Същият брой за 2012 година е вече нараснал на 380 хиляди. Това означава, че по време на нашето управление не само че няма намаляване, а са увеличени активните предприятия. Според други данни, тези на "Кофас" - броят на фалитите в България през 2012 година е общо 1 339 фирми...." - в. „24 часа".

„Партньорството с ДПС е предвидимо и коректно." Това казва в интервю за вестник "Стандарт" лидерът на БСП Сергей Станишев.
Репликата му е по повод разногласието в двете партии по така наречения "данък богатство". БСП поиска 15% данък "богатство" за хората с доходи над 2700 лв., а ДПС остро се противопостави на предложението.
"Къде съм казал, че ще въвеждаме веднага данък богатство? Управлението е въпрос на компромиси, както и на баланс на позициите и интересите. Няма как по всичко да сме съгласни и да сме на едно мнение", заявява Станишев и добавя, че двете партии имат обща кауза групировката ГЕРБ да бъде извадена изцяло от политиката. На упреците, че управляващата коалиция, част от която е неговата партия, управлява на инат, Станишев отговаря с: "Протестите са на инат. Избори се провеждат, когато има алтернатива и ясни политически предложения. Що се отнася до предизборните обещания, кой е казал, че те се изпълняват за 6 месеца?!"
Според лидера на БСП предсрочните избори не са решение за понижаване на напрежението в обществото. "Още повече, че социологическите данни са ясни - конфигурацията в парламента, а оттам - и в правителството, ще е същата", смята той. Трябва ли да отложим решаването на проблемите с младежката безработица например, за да удовлетворим желанието на "ранобудните студенти", пита Станишев и добавя, че "някои икономически и политически кръгове искат да забавят процесите на изчистване на България от влияние на монополите, искат си статуквото, което ги устройва".
Лидерът на БСП коментира и повявяващите се периодично слухове, че премиерът Орешарски иска да хвърли оставка, като опит на някои хора да внушат нестабилност. Станишев подчерта, че няма решение на премиера, с което той да не е бил съгласен..." - в. „Дневник".

Протестите на тютюнопроизводителите и реакцията на управляващите също са сред темите на всекидневниците.

„Над 100 тютюнопроизводители блокираха пътя за Турция край Харманли. Те протестиха срещу ниските изкупни цени на тютюна, като запалиха кашони с готови низи.
Тютюнопроизводители "подпалиха" единството в управляващата коалиция БСП-ДПС. Вчера производители от различни краища на страната блокираха международния път за Турция край Харманли. Повод за недоволството им е ниската изкупна цена - между 5,50 и 6 лв. за килограм ориенталски тютюн, и бавенето на изкупната кампания.
На фона на няколко запалени бали при протеста партиите от управляващото мнозинство - БСП и ДПС, излязоха с противоположни идеи за спешни промени в Закона за тютюна, с които да се потуши недоволството.
ДПС вчера разпространи видеозапис с изказване на своя лидер Лютви Местан след среща с тютюнопроизводители. Хората искали според него "първо - да са сигурни, че кампанията по изкупуване на тютюните ще започне на 1 ноември и ще приключи най-късно на 31 януари. Второ, искат гарантирани минимални изкупни цени като макар и частична отплата за тежкия труд, който полагат." ДПС ще се съобрази с тези искания, става ясно от думите на Местан.
БСП обаче се обяви против държавата да определя минималните изкупни цени. "Ще предложим производители и изкупвачи на тютюн да сключват предварителни договори и съответно да има регулация при изпълнението им, но държавата не може да се намесва и да определя минимални изкупни цени", заяви пред "Труд" Корнелия Нинова. "Ако изкупуващите са некоректни платци, ще бъдат санционирани. При няколко нарушения ще им се отнема лицензът", допълни тя..." - в. „Труд".

„Още по първи петли тютюнопроизводители от Свиленградско, Кърджалийско, Хасковско, Старозагорско и Казанлъшко се стичат край Харманли. "Адресът" е международният път за Турция и Гърция Е-80. А гнева им отприщват ниските цени на тазгодишната реколта и закъснялата изкупна кампания. Напрежението ескалира, балите с тютюн пламват, а производителите искат да изплачат болката си пред микрофоните на журналистите.
"По това време на годината вече бяхме се разплатили - кой каквото има, и стягахме сметките за новия сезон", разказва Емилиян Русанов от харманлийското село Славяново. "Само след месец трябва да започне подготовката за сеитбата", обяснява мъжът. Емилиян е доволен, че макар и задлъжнял до гуша поне няма неразплатени сметки към работниците си. "Много от стопаните обаче са длъжници на собствените си наемници, което е много унизително. Уж сме производители, уж даваме хляб и на други хора, които наемаме за сезона, а пък накрая нашите имена висят по тефтерите в хранителните магазини на село", ядосва се Емилиян. Той е категоричен, че прокарваните от експертите на фирмите прекупвачи теза, че тазгодишната тютюнева реколта е по-лоша от миналогодишната, за която стопаните прибраха удовлетворителната средна цена от 7-7,50 лв./кг, са спекулация..." - в. „Стандарт".

„До края на февруари трябва да са готови предложенията за промени в Закона за тютюна. За това се договориха депутати от ДПС и представители на Асоциацията на тютюнопроизводителите на среща в централата на партията.
По-късно същите промени в Закона за тютюна бяха представени на неформална среща на политици от БСП с медиите. По думите на Корнелия Нинова промените са били изготвени съвместно с Министерството на земеделието.
ДПС ще предложи промени в законодателството, с които частично се възстановява законовата регулация на задълженията на търговците, които изкупуват тютюн, посочи Лютви Местан, цитиран от агенция "Фокус".
Една от промените предвижда възстановяване на регистъра на търговците, които изкупуват суровината.

Според Местан, условие за влизане в този регистър ще бъде задължението на търговеца да започне кампанията по изкупуване на 1 ноември и да приключи най-късно на 31 януари.
Друго задължение на тези фирми се предвижда да бъде задължението да се сключват договори с производителите, които да предвиждат "справедливото заплащане на цената на тютюна".
Местан подчерта, че за вписването в регистъра няма да се налагат никакви специфични условия, а само тези две - да се започва и приключва изкупната кампания навреме и навреме да се заплаща на производителите. Целта не била да се намали броят на търговците, защото ако те са повече, това ще създаде конкуренция между тях, обясни той. Не се ангажира с твърдение, че ситуацията в момента е в резултат на картелно споразумение между изкупвачите.
Според Местан съществен проблем в момента е това, че оценителните комисии определят по-ниско от реалното качество на тютюна, а в тях влизат представители само на търговците..." - в. „Дневник".

Поредният скандал около Волен Сидеров също е във фокуса на  всекидневниците.

„ Волен Сидеров отново стана център на конфликт. Този път на летище Варна, предаде Дарик радио.
Конфликтът е възникнал между Волен Сидеров, който е бил там със свои приближени, и други лица. От летището са потвърдили за инцидента, но са отказали подробности.

Лидерът на "Атака" се е държал агресивно с жена в самолета, изпълняващ полет София - Варна. По време на полета националистът влязъл в спор с нея, като й показвал различни документи и спорел на висок глас.
До жената пък седял младеж. Когато самолетът кацнал във Варна и пасажерите слезли, за да се качат в автобусите и да бъдат извозени до терминала, младежът обидил Сидеров, като според нашия източник, го нарекъл простак.
Тогава националистът не издържал и се нахвърлил върху младежа. В мелето се включили и други от партия "Атака", които пътували за Варна. Свидетели на екшъна станали всички, слизащи от самолета. На място веднага пристигнала полиция, която усмирила страстите, пише Блиц..." -. в. „Труд".

„Тази вечер е възникнал конфликт с участието на председателя на „Атака" Волен Сидеров на летище Варна, предаде Дарик радио. Конфликтът е бил между Волен Сидеров, негови съпартийци и пътници. От летището са потвърдили за инцидента, но са отказали подробности, съобщи "Фокус". Според "Блиц" още в самолета Сидеров шумно разговарял с жена, пътуваща на съседната седалка. До тях седял младеж, който след като напуснали самолета, нагрубил Сидеров. Стигнало се до физически сблъсък. Намесила се полиция. Причината за конфликта остава неясна, както и самоличността на жената и младежа. Според местни сайтове младежът заявил енигматично пред пристигнали на летището журналисти: " Ако Волен проговори, ще говоря и аз".
Утре „Атака" организира митинг срещу областния управител на Варна, който блокира последните решения на Общинския съвет, сред които бе и смяна на турските топоними в общината с български. Днес по-рано партията разпространи писмо на Сидеров до главния прокурор Цацаров срещу евродепутата Слави Бинев за закана за убийство. Поводът е интервю на Бинев пред новинарския сайт ПИК, в което евродепутатът казва"...Ще му размажа главата! Ще го разпльоскам, а след това ще изкарам тестисите му пред гърлото...Волен да казва къде да дойда...". - в. „Сега".

„До жената пък седял младеж. Когато самолетът кацнал във Варна и пасажерите слезли, за да се качат в автобусите и да бъдат извозени до терминала, младежът обидил Сидеров, като според нашия източник, го нарекъл простак.
Тогава националистът не издържал и се нахвърлил върху младежа. В мелето се включили и други от партия "Атака", които пътували за Варна. Свидетели на екшъна станали всички, слизащи от самолета. На място веднага пристигнала полиция, която усмирила страстите, пише Блиц.
Сидеров бил с около 7-8 човека - охранители и депатути, пътували за Варна с редовен полет от София на "България еър". На слизане от самолета се качили заедно с останалите пасажери на автобусче, което трябвало да ги отведе до сградата на терминала. Именно там лидерът на "Атака" и охраната му изпаднали в остър конфликт с 30-годишен мъж, пише ПИК.
Според очевидци Сидеров бил видимо пиян. Шофьорът на автобуса задействал алармения бутон и автобусът бил спрян от патрули на Гранична полиция, както и от две полицейски коли пред терминала.
Неизвестно защо обаче полицията не задържала побойниците и след справка ги пуснала да си ходят. Тогава последвал истинският екшън - Сидеров и групата му причакали мъжа на спирката пред новия терминал на летището. Там го атакували с няколко юмручни крошета. Мъжът побягнал панически в посока стария терминал.
Според летищните власти, цялото грозно меле е запечатано от охранителните камери. Не е ясно дали полицията и прокуратурата ще се задействат за поредния небивал скандал със Сидеров." - в. „Стандарт"

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини