Депутатите почетоха паметта на шестте ястребинчета

С едноминутно мълчание народните представите почетоха прави паметта на убитите шест деца в село Ястребино през далечната 1943 година.

Още в първите минути на днешното парламентарно заседание, което е предпоследното за тази календарна година, депутатът от БСП Явор Куюмджиев призова колегите си да уважат 70-ата годишнина от разстрела на 6-те ястребинчета.

"черния" декември от 1943 година в село Ястребино бяха извършени тежки престъпления, а на територията на цялата страна е организирано партизанско движение. Именно на 19-ти декември в селото пристига военна рота, която има заповед да ликвидира шест невръстни деца", се върна назад в историята депутатът от левицата.

Той разказа на останалите народни представителите, че стари снимки са запазили ликовете на пет от тези убити деца, а шестото дете, Стойне, е бил само на 7 години и негова снимка няма. "Днес българските деца, 70 години по-късно, не знаят за тях", призна Куюмджиев.

Той поиска от името на парламентарната група на БСП да бъде почетена паметта на шестте ястребинчета, защото човешкият живот е най-висшата ценност, а убийството на деца е най-жестокото убийство.

"Не трябва да допускаме проливането на кръв заради идеологически различия и за да се научим да живеем без омраза, трябва да помним нейните жертви", изтъкна още от парламентарната трибуна "червеният" Явор Куюмджиев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини