Защо някои хора казват НЕ на брака

Да посветиш живота си на някого е красиво преживяване, но има някои основателни причини, поради които някои хора казват „Не" на брака. Това не означава, че тези хора никога няма да създадат семейство, да си намерят половинка, с която да отгледат децата си. Просто тези хора не разбират защо трябва да се женят непременно. Някои от тях успяват с времето и с помощта на своя партньор да си променят мнението по този въпрос, но това не винаги се случва. Ето и кои са най-честите причини, които те изтъкват, защитавайки позицията си срещу брака:

1. Защото бракът може да свърши само с развод

Процентът на разводите се увеличава всяка година, но ако една двойка не сключи брак, тя никога няма да стигне до развод, дори да преживее фактическа раздяла. По принцип все по-малко хора вярват във вечна любов, а тези които идват от семейства с разведени родители, не искат да повтарят грешките на своите майки и бащи. Една от причините, поради които тези хора казват „Не" на брака, е, че не искат да се изправят пред огромната бумащина, с която е свързан разводът.

2. Заради кариерата

Има хора, за които се оказва невъзможно да жонглират със семейство и кариера и предпочитат да се съсредоточат върху едно единствено нещо. Различните хора имат различни приоритети. Някои предпочитат да четат приказки за лека нощ на децата си, докато други биха предпочели да бъдат в офиса цяла нощ. Всеки има свой собствен източник на удовлетворение.

3. Страх от обвързване

Някои хора не искат да бъдат хванати в капана на една връзка за останалата част от живота си. Самата идея за това ги плаши до смърт. Дори и да започнат сериозна връзка, те пак може никога да не се навият за брак. Те искат да знаят, че имат избор. Тоест те ясно отхвърлят идеята за моногамия, осъзнавайки, че не могат да се врекат в любов на определен човек до края на живота си.

4. Страх, че ще бъдат лоши съпрузи

Ако един човек не е добър кулинар, ако е разхвърлян, ако обича нощния живот, ако има някои лоши черти в характера, ако е невротичен и т.н., той може да си дава ясна сметка, че няма да бъде добър съпруг. Някои хора се съмняват в способността си да бъдат добри партньори. Дори да обичат половинката си, те може да избягват брака, за да си спестят някои неприятности, от които се опасяват в бъдеще.

5. Заради негативни минали преживявания

Ако един човек е бил жертва на изневери в миналото (от страна на предишен партньор) или е преживял развод, той много трудно ще се довери на следващия си постоянен партньор. Дори един ден да установи, че това е перфектната му половинка, той пак може да остане скептично настроен към брачната институция. Лошият опит се забравя трудно и някои хора очакват, всяка нова тяхна връзка да повтори предишната в даден момент.

6. Защото този човек обича свободата си

Ако един човек предпочита да прекарва цялото си свободно време по купони с приятели, то той едва ли е фен на брака. Някои хора просто не могат да се посветят на моногамията, когато има толкова много готини мацки/пичове по света.

7. Заради финансовата отговорност

Някои хора (най-често егоистите) вярват, че бракът ще намали личните им финанси, тъй като ще трябва да дават вече своя личен доход в семейството. За тях купуването на жилище, разходите по децата и домакинството и т. н. са скъпа инвестиция, на която не са напълно готови да се посветят.

8. Защото не се нуждаят от сертификат

Друга често срещана причина, която някои хора изтъкват срещу брака е, че вече се чувстват женени и нямат нужда от брачно свидетелство. Много двойки живеят на семейни начала, имат деца, споделят дом и отговорности, но не виждат смисъл да финансират едно скъпо сватбено тържество, на което да веселят и хранят роднини и приятели.

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини