Спецчасти и вътрешни войски блокираха Майдана

Силовите структури са блокирли изцяло Майдана в Киев.  Там са участниците в акцията на опозицията в подкрепа на евроинтеграцията на Украйна.  

"На всички входове и изходи има вътрешни войски, автобуси и камиони"  съобщва от Киев кореспондент на lenta.ru.

По рано руските медии съобщиха, че от сутринта на 9 декември, понеделник, в центъра на Киев се струпват подразделения на силовите структури.  УНИАН съобщи за пристигането откъм Европейския площад на два автобуса със сътрудници на правоохранителните органи, два кмиона, снегопочистваща техника и бърза помощ.

Днес в Киев от Василково (Киевска област) пристигнаха вътрешни войски, които по-рано бяха блокирни от протестиращите. Междувременно УНН съобщава, че военните затягат обръча около кметството, което бе завзето преди повече от седмица от митингуващите.

В опозицията са оценили ставащото като подготовка на властите към силов разправа с протеста. Лидерът на опозиционната партия "УДАР" Виталий Кличко прикани жените и децата да напуснат Майдана. Той призова спецчастите да не изпълняват "престъпни заповеди". 

Комендантът на палатковия лагер, депутатът Андрей Парубий призова мъжете на барикадите, за да защитят Майдан.

В киевското кметство, както бе съобщено, привържениците на опозицията се готвят за възможен щурм.

Три централни станции на метрото бяха затворени заради телефонно обждане, че са минирани.

Междувременно президентът на Украйна Виктор Янукович е подкрепил идеята за общонационална кръгла маса с участието на опозицията за намиране на компромис, съобщи на сайта си държавният глава. Предложението дойде на 5 декамври от трима бивши лидери на Украйна - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Ющенко.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини