Ленин падна в Киев, Янукович разговаря с Бан Ки-мун

Протестиращите в Киев събориха паметника на  Ленин на Бесарабския площад, предаде РИА "Новости". Първоначално  събралите се около 500 човека са запалили огън, а след това неизвестни  протестиращи са съборили монумента.

Според разказите на очевидци протестиращите са завързали горната част на  паметника с метален кабел, след което са успели да го издърпат. При падането му  са се откъртили ръката и главата на Ленин. След това демонстрантите са започнали  да разрушават паметника с чукове.

Стотици хиляди се включиха в големия протест, организиран от опозицията,  който се провежда в центъра на Киев. Демонстрантите настояват за оставката на  президента Виктор Янукович и правителството.

Следствено-оперативна група на МВР на Украйна вече е започнала разследване   във връзка със събарянето на паметника на Ленин в столицата Киев,  предаде   ИТАР-ТАСС. Органите на реда изясняват всички обстоятелства  около инцидента. От милицията припомниха, че „законът предвижда наказателна  отговорност  както за умишлено унищожаване и повреждане на имущество, така и за  грубо  нарушаване на обществения ред”

Украинската опозиция заплаши да вземе властта в случай на въвеждане  на извънредно положение.
Украинският президент Виктор Янукович  увери днес генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, че ще започне консултации за  успокояване на обстановката в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на  пресслужбата на световната организация.

В телефонен разговор с Бан Янукович не уточнил кога ще бъде поставено  началото на тези разговори, съобщи БТА.

Генералният секретар на ООН изразил дълбоко безпокойство по повод ситуацията  в Украйна и призовал двата политически лагера да избягват насилието и да  започнат мирен диалог.

Опозиционните демонстранти в Киев избраха депутата от партия "Баткившчина"  Микола Катеринчук за "революционен комендант" на столицата, предаде още  ИТАР-ТАСС. Катеринчук издигна сам своята кандидатура и тя бе одобрено с  единодушие от Народното вече (събрание). Той се закани да изхвърли утре от  кабинета му ръководителя на държавната администрация в Киев, "тъй като не  изпълнява своите задължения".

Междувременно лидерите на украинската  опозиция изразиха готовност да поемат отговорност за ситуацията в страната, в  случай че бъде обявено извънредно положение, предаде ИТАР-ТАСС.

"При опит на (президента Виктор) Янукович да въведе неконституционно  да въведе извънредно положение в Украйна, щабът за национална съпротива, като се  опира на волята на народа, ще счита президента, Кабинета на министрите и другите  органи на държавната власт за нелегитимни и ще бъде принудена да поеме цялата  отговорност за ситуацията в страната", се казва в  обръщение на  опозиционния щаб.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини