Увеличаването на осигуровките неизбежно. Вестниците в неделя

Очакванията за увеличаване на размера на осигуровките са сред водещите теми на всекидневниците.

„Неминуемо в следващите години трябва да се стигне до увеличаване на осигурителните вноски, заяви управителят на НОИ Бисер Петков пред Дарик. Той обясни, че замразяването на стажа и възрастта за пенсия догодина ще струва 45 млн. лв.
Средната пенсия през 2014 г. ще надхвърли 300 лв. Вноската пък трябва да скочи със 7,4% и да достигне до 33-34%. "Ясно е, че това не може да стане в момента, защото ще е значително увеличаване на осигурителната тежест. Може би ще стане при стабилизирането на икономиката", допълни Петков..." - в. „Стандарт".

„Неизбежно в един момент ще се наложи увеличаването на размера на осигурителната вноска, за да се намали дефицитът в държавното обществено осигуряване, заяви управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков пред "Дарик".
Той уточни, че не е ясно кога може да стане това и какъв може да е размерът на увеличението, но когато българската икономика се стабилизира в следващите години, увеличението на вноската е една от възможните политики..." - в. „Труд".

„Актюерски изчисленият размер на допълнителната осигурителна вноска показва, че при ефективни 26% понастоящем, внасяни за лицата в трета категория труд не достигат около 7,4%, т.е. трябва да станат 33,4%, обясни Бисер Петков. Увеличение със 7.4% на вноската обаче било нереалистично. Друга мярка била по-високата събираемост. Той подчерта, че проблемите на българската пенсионна система са толкова дълбоки, че са необходими комплексни мерки за решаването им.
Според данните, които имаме, за 2013 г. за изпълнението на приходите в бюджета на общественото осигуряване не достигат около 80 млн. лв., което не е необичайно, каза още Петков и добави, че в разходната част са реализирани икономии, които надминават 100 млн. лв., така че държавната субсидия за осигурителния институт щяла да е достатъчна..." - в. „24 часа".

„За да се намали дефицитът в държавното обществено осигуряване, е неизбежно увеличаването на размера на осигурителната вноска.  Това заяви управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков...  
Той не знае кога това ще стане възможно и колко ще е увеличението. Другата мярка е по-висока събираемост.
"Според данните, които имаме, за 2013 г. за изпълнението на приходите в бюджета на общественото осигуряване не достигат около 80 млн. лв., което не е необичайно", каза още Петков. В разходната част са реализирани икономии за над 100 млн. лв., затова държавната субсидия за НОИ ще е достатъчна.За тази Коледа пък над 1 040 000 пенсионери с доход до 251 лв. на месец, колкото е линията на бедност, ще получат коледна надбавка от 50 лв. Парите не идват от бюджета на общественото осигуряване, а от икономии в държавната хазна." - в. „Сега".

Темата за бежанците остава сред най-отразяваните на страниците на всекидневниците
Вестниците цитират позиция на Върховния комисариат по бежанците за ситуацията у нас.

„Върховният комисарят на ООН за бежанците отправи призив към българските власти за справяне с надигащата се вълна с ксенофобия срещу чужденците, които търсят убежище, предаде БНР.
От комисариата са притеснени от надигащото се насилие на ксенофобска основа и цитират случая с нападението на двама сирийци и ливанец в София.
"Загриженост предизвикват и съобщенията, че българските власти се канят да засилят използването на центрове от затворен тип", пояснява се в изявление на говорителя на върховния комисар Ейдриън Едуардс. Той призовава за намиране на алтернатива.
Търсенето на убежище не е престъпление и задържането трябва да бъде крайна мярка, се казва още в изявлението.
Притеснения предизвикват и съобщения, че сирийци са били блъскани на границата.
Организацията критикува страната ни и за липсата на адекватна прехрана и за лошите битови условия в центровете..." - в. „Стандарт".

„Пет хиляди души напускат Сирия всеки ден, но няма вълна към България, Гърция или друга европейска държава. Това е мит, заявява в интервю за "Капитал" директорът на Върховния комисариат за бежанците към ООН за Европа Венсан Кощел.Той изразява увереност, че в България няма да дойдат твърде много бежанци, защото една голяма част искат да останат в Турция, която е по-близо до Сирия, Ирак, Иран и Афганистан и в някакъв момент те ще могат да се върнат. Други не се чувстват достатъчно комфортно или не могат да се пригодят, затова ще търсят друг изход.
Кощел посочва, че капацитетът на Турция е ограничен, тъй като там вече има близо 700 хил. сирийци. "Там правят каквото могат, отделят доста пари, за да се опитат да осигурят нормални условия за тези хора, но има места, които са и много препълнени. Има хора, които не са по лагери, а това затруднява осигуряването на адекватна помощ", добавя той. Запитан дали Турция е безопасна страна, отговаря, че не може да твърди обратното, но някои не се чувстват добре. "Има хора, които симпатизират на опозицията в Сирия и вярват, че някои от кюрдите са привърженици на режима на Башар Асад, което е и вярно, и не. Но със сигурност това прави трудно оставането на някои хора там"...
Ситуацията не е кризисна, управляема е, отчита Венсан Кощел. По думите му има различни начини за защита на границата, но строенето на огради по-скоро не е от най-добрите..." - в. „Дневник".

Вестниците информират и за бунта на бежанците в Любимец.

„Полицията е използвала палки и сила, за да потуши бунт на алжирци в дома за временно настаняване на бежанци в Любимец, а случаят е от 30 ноември, признаха от МВР, цитирани от БНР...
Комисар Йотко Андреев, началник на домовете за бежанци в МВР обясни, че алжирците са замервали полицаите с части от решетки и метални предмети:
„Голяма група от алжирски граждани, над 120, имат претенции от дългия си престой в дома и желаят да го напуснат възможно най-бързо. Искат обяснение от органите на МВР, защо продължават да стоят дълго време. След като им е отговорено какви са процедурите за тяхното извеждане, че са незаконно пребиваващи и трябва да си подадат декларации доброволно, за да си тръгнат, те са обявили гладна стачка.
Обяснено им е, че имат право да гладуват, но не трябва да възпрепятстват процеса на другите да се хранят. Те са се опитали да спрат другите чужденци, от други националности да се хранят, като са затворили етажа и не са ги допускали..." - в. „24 часа".

„Полицията се намесва, естествено, без използване на всякаква сила, прави кордон и поетапно всички чужденци, желаещи да се хранят, слизат. Една група от хора, особено по-активни двама-трима се държат арогантно, обиждат полицаите. Нашите ги локализират, като ги отделят от основната група и се настаняват в индивидуална стая за мерки.
Другите чужденци започват масово да викат, да се бунтуват, да блъскат по металните врати и решетки, шкафчета, да обръщат легла. Полицаите се опитват да овладеят ситуацията с наличните сили, 11 полицая са били на разположение в блока. Успяват само да ги вкарат в спалните помещения. Те започват масово да трошат вътре - стъкла, решетки да се къртят, всичко, което е вътре започва да се обръща. Това налага извикване на допълнително сили и използване, естествено на помощни средства и физическа сила, са овладели в рамките на 10 минути всички тези безчинства техни, които са прави до този момент". - в. „Труд".

„Двама имигранти са с гипсирани ръце и един със спукана глава след бунт в дома за временно настаняване в Любимец, съобщи Би Ти Ви, като се позова на информация от Хасковската болница. Тримата алжирски граждани са прегледани от лекар и са преминали през рентген в болницата.
От управата на болницата са заявили пред bTV, че единият от чужденците е бил с изкълчен среден пръст на ръката, другият с фрактура на китката, а третият с рана на главата. След като им е оказана здравна помощ, тримата са върнати обратно в дома в Любимец. Служители на "Гранична полиция" не са преглеждани в Хасковската болница в нощта на инцидента.
По-рано днес МВР съобщи за бунт в дома в Любимец на 30 ноември, при който имигрантите са влезли в сблъсък с полицаите. От ведомството увериха, че няма чужденци със счупени глави и крайници при инцидента, но е разпоредена пълна проверка по случая. В петък вечерта "24 часа" цитира алжирския посланик в София Ахмед Буташ, че български полицаи са използвали зверско насилие и са пребили група алжирци в Центъра за временно настаняване в Любимец, като шестима души са пострадали тежко, а някои са били откарани в болницата в Хасково със счупени крайници и разбити глави...
Пред БНР комисар Йотко Андреев от дирекция "Миграция" в МВР съобщи, че при овладяването на бунта са използвани сила и палки. Над 120 алжирци имали претенции от дългия си престой в дома и желаели да го напуснат възможно най-бързо, а след като им било отговорено, че са незаконно пребиваващи и трябва да  подадат декларации доброволно, за да си тръгнат, те са обявили гладна стачка...." - в. „Дневник".

„Полицията потуши бунт на бежанци в Любимец
Двама полицаи и шестима имигранти са пострадали при сблъсъците
Нов бунт между бежанци от дома за временно настаняване в Любимец е избухнал на 30 ноември вечерта, съобщи пресцентърът на МВР. Той твърди, че при бунта няма сериозно пострадали. Стигнало се е до трошене на имуществото в помещенията и коридора на етажа на сградата, изтръгване на кабели на телевизионни приемници, избиване на вратите, изкъртване на предпазните решетки на радиаторите за отопление и част от тръбите, струпване на барикади от метални легла.

Били са разположени полицейски сили за овладяване на напрежението и опит за преговори. След оказана яростна съпротива, придружена с нападение от страна на чуждите граждани, за овладяване на ситуацията се е наложило употреба на физическа сила и помощни средства, се посочва още в съобщението. На пострадалите чужди граждани е оказана медицинска помощ от екип на болницата в Свиленград, няма констатирани сериозни наранявания и счупвания. Пострадали са и двама полицейски служители, които също са били прегледани.
Алжирският посланик у нас Ахмед Буташ е възмутен от случилото се..." - в. „Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини