500 000 души остават без джипита. Вестниците в събота

24 часа: Барозу отиде на форума на Петър Стоянов, Клинтън - не

Бившият президент на България Петър Стоянов връчи на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу награда за принос за подобряване на взаимното разбирателство между различни хора. Това стана на финала на третата годишна среща на фондацията на Стоянов "Център за глобален диалог и сътрудничество", която се проведе във Виена и приключи в сряда вечерта.

24 часа: Полицаи в Любимец чупили глави и крайници на алжирци

Български полицаи са използвали зверско насилие и са пребили група алжирци в Центъра за временно настаняване в Любимец, като шестима души са пострадали тежко, а някои са били откарани в болницата в Хасково със счупени крайници и разбити глави. Това съобщи алжирският посланик в София Ахмед Буташ в специално изявление пред "24 часа".

Труд: Бюджет 2014 ще има буфер от 5%

Бюджет 2014 ще разполага с буфер от 5%, гласуваха депутатите. След четири дни дебати по финансовия план на държавата за 2014 г. Народното събрание успя само да преполови законопроекта.

Буферът означава, че се дава право на финансовия министър да задържа 5% от одобрените разходи на ведомствата поне до края на деветмесечието. Едва през ноември - декември 2014 г., когато стане ясно изпълнението на приходите в бюджета, ще се преценява дали въпросните 5% ще бъдат преведени или не.

Труд: 500 000 души остават без джипита

Около 500 000 българи ще останат без личен лекар догодина. Причината е, че през юни изтича 15-годишният срок, в който семейните доктори трябваше да защитят специалност "Обща медицина". Ако не са го сторили, те нямат право да имат своя собствена практика и не могат да продължат да работят като джипита.

Близо 500 са личните лекари, които имат между 500 и 1500 пациенти и не са се записали да специализират или нямат една от допуснатите като изключения специалности.

Изходът за тези 500 доктори е да отидат да работят в практиката на лекар с придобита специалност. Не е ясно обаче как пациентите им ще научат за промяната.

Стандарт: Сбогом на съботниците

Вижда се краят на съботниците. Депутати умуват как законово да се забрани отработването на празничните дни в събота. "До седмица ще излезем с предложения, които да обсъдим с работодатели и синдикати", заяви за "Стандарт" Петър Кънев от БСП. Идеята му е допълнителните дни, които правителството гласува за почивни, да се приспадат от платения годишен отпуск.

"Събота и неделя са за почивка, отработването е смърт за бизнеса", смята Кънев. Причината е, че масово в дните за сливане на празниците се работи само до обяд, а това товари фирмите с повече разходи.

В същото време много дни от платения годишен отпуск изгарят. Причината е, че от 2011 г. бе въведено ограничение за прехвърляне на неизползваната ваканция за следващата година.

Стандарт: Царят се прости с двореца "Кричим"

Дворецът "Кричим" остава държавна собственост.

Това отсече Върховният касационен съд. Решението на магистратите е окончателно. Съдиите оставиха без уважение молбата на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок за отмяна на предишните постановления, според които дворецът "Кричим" е на държавата. На заседанието преди месец адвокатите на царя представиха пред съда "новооткрито обстоятелство" - протокол от заседание на V обикновено народно събрание от края на XIX в. На базата на него защитата на Симеон и сестра му смятат, че Интендантството има статут на частна канцелария на монарха, а не на държавно учреждение.

Според тричленния състав на ВКС с председател и докладчик Емануела Балевска обаче този документ няма пряко отношение към фактическата страна на спора за собственост. Върховните магистрати потвърдиха решенията на Пловдивския окръжен съд и Пловдивския апелативен съд, че Интендантството към Н. В. царя, което е собственик на имота, се я  вява държавно учреждение, а не частна канцелария на монарха.  На 22 октомври т. г. стана ясно, че вероятно царският дворец в Кричим ще бъде обявен за паметник на културата, след като експерти от Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) влязоха там за първи път, за да изследват постройките и парка. Още през 2012 г. беше лансирана идеята дворецът да стане музей. "Кричим" обаче остана заключен за посетители. Тогавашният финансист номер 1 Симеон Дянков му направи ремонт.

Монитор: Погват търговците на развалена храна

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва акция за 24-часов контрол на храните в следващите 30 дни. Това обяви проф. Пламен Моллов, изпълнителен директор на БАБХ. Името на кампанията е „Храните под контрол 24/30".

Моллов поясни, че традиционно около декемврийските празници агенцията засилва контрола. Новост тази година е, че ще продължи и във времето между неработните дни. Шефът на агенцията призова гражданите да сигнализират за нередности в регионалните звена или се обадят в кол центъра, който ще работи денонощно. В следващия един месец 267 инспектори ще са на разположение.

 

Сега: Властта пак пише черен списък на фирмите за лоши храни

Яловата идея за "черен списък" на фирмите, които произвеждат и продават лоши храни, отново възкръсна. След като печално известният ексземеделски министър Мирослав Найденов 4 години обещаваше да качи в интернет всички нарушители, които пробутват на българите "соева мешаница" и "краве" сирене от палмово масло, темата влезе в дневния ред и на новата власт. Ще има позорен списък на фирмите, които са хванати в нарушения повече от веднъж, обяви вчера изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов. Системата щяла да заработи догодина заедно със старта на новия сайт на БАБХ.

На въпрос защо агенцията смята да бори нарушителите с "табла на срама", вместо да им взима лицензите и да ги глобява, проф. Моллов обясни, че тези мерки не работели. По думите му фирмите с отнети лицензи бързо се връщали в играта с ново име и нова регистрация. Не стана ясно как ще бъде парирано това хитруване с преименуването при изготвянето на "черните списъци". Не се разбра и дали ако фирма попадне на страницата "Нарушители рецидивисти", ще има шанс след време да получи амнистия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини