Ще се побратимяваме с йорданския Ажлун

Кметът на община Първомай г-н Ангел Папазов  е връчил  на кмета на община  Ажлун адвокат Набел Алкудах проекто-договор за побратимяване и сътрудничество. Това е станало по време на посещение на българска бизнес-делегация в Хашемитско кралство Йордания. Поканата за това дойде преди два месеца, лично от почетния консул на кралството в България д-р Бармауи и председателя на индустриалната камара. Тя е продиктувана от растежа на икономиката в кралството в сферата на строителството, инфраструктурата и глобалните проекти и търсенето на контакти за встъпване на нови пазари. Сред членовете на делегацията бяха съпругата на кмета д-р Мария Павлова, представители на 5 местни фирми, кметове и заинтересовани лица от няколко български общини.

 Като част от програмата са били проведени официални срещи в Министерство на индустрията, търговията и снабдяването с министър Хатем Халауани, среща в Министерството на земеделието с министър Акеф Зоаби и  генералният секретар Ради Тараунех, с министъра на транспорта г-жа Лина Шабиб, както и контакти с представителите на търговски вериги, с президента на  Индустриалната Камара на Йордания г-н Айман Хатахет и неговият заместник Назал Армаути и представители на Управителния съвет на камарата.

Кметът Ангел Папазов разказа, че всяка от срещите е продължила извън протоколно по повече от час, заради проявения интерес, сантимент и приятелски чувства към българския народ. Един от най- често поставяните въпроси е бил: „Защо не виждаме вашите стоки на нашите пазари“. Йордания се интересува от внос на зърнени култури пшеница, царевица, слънчоглед, булгур и др.  Готови са да изкупуват по 1000 т тютюн „Виржиния“ на  месец, има търсене на български ядки и сладкà. Министърът на транспорта е уверила делегатите, че са изключително доволни от произвежданите в Първомай калодки и че те винаги ще бъдат търсени от държавните железници в Йордания, ако запазят качеството си. Кралството изпитва необходимост от построяването на 20 ветрогенератора и очакват оферти от България за това.

В търсене на пазари Йордания ни предлага качествени плодове и зеленчуци произвеждани в зимния за България период, между тях и по- екзотичния нар.

По време на посещението делегацията е посетила и разгледала старинния град Петра,  „Българската гора” и  старата част на Аман.

Очаква се договорът с община Ажлун да бъде подписан преди 1 май, а делегация от Йордания да посети Първомай за празника на града. Ажлун е град с 55000жители, обединяващ 6 общини с население 180 000 ж. Намира се на границата между Сирия и Израел. Има развити селско стопанство и  туризъм. Символът на града е крепост на 800 години, от която се виждат съседните държави.

Теодора Кирякова

Крепостта в Ажлун
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини