15 °C

Ще се побратимяваме с йорданския Ажлун

Кметът на община Първомай г-н Ангел Папазов  е връчил  на кмета на община  Ажлун адвокат Набел Алкудах проекто-договор за побратимяване и сътрудничество. Това е станало по време на посещение на българска бизнес-делегация в Хашемитско кралство Йордания. Поканата за това дойде преди два месеца, лично от почетния консул на кралството в България д-р Бармауи и председателя на индустриалната камара. Тя е продиктувана от растежа на икономиката в кралството в сферата на строителството, инфраструктурата и глобалните проекти и търсенето на контакти за встъпване на нови пазари. Сред членовете на делегацията бяха съпругата на кмета д-р Мария Павлова, представители на 5 местни фирми, кметове и заинтересовани лица от няколко български общини.

 Като част от програмата са били проведени официални срещи в Министерство на индустрията, търговията и снабдяването с министър Хатем Халауани, среща в Министерството на земеделието с министър Акеф Зоаби и  генералният секретар Ради Тараунех, с министъра на транспорта г-жа Лина Шабиб, както и контакти с представителите на търговски вериги, с президента на  Индустриалната Камара на Йордания г-н Айман Хатахет и неговият заместник Назал Армаути и представители на Управителния съвет на камарата.

Кметът Ангел Папазов разказа, че всяка от срещите е продължила извън протоколно по повече от час, заради проявения интерес, сантимент и приятелски чувства към българския народ. Един от най- често поставяните въпроси е бил: „Защо не виждаме вашите стоки на нашите пазари“. Йордания се интересува от внос на зърнени култури пшеница, царевица, слънчоглед, булгур и др.  Готови са да изкупуват по 1000 т тютюн „Виржиния“ на  месец, има търсене на български ядки и сладкà. Министърът на транспорта е уверила делегатите, че са изключително доволни от произвежданите в Първомай калодки и че те винаги ще бъдат търсени от държавните железници в Йордания, ако запазят качеството си. Кралството изпитва необходимост от построяването на 20 ветрогенератора и очакват оферти от България за това.

В търсене на пазари Йордания ни предлага качествени плодове и зеленчуци произвеждани в зимния за България период, между тях и по- екзотичния нар.

По време на посещението делегацията е посетила и разгледала старинния град Петра,  „Българската гора” и  старата част на Аман.

Очаква се договорът с община Ажлун да бъде подписан преди 1 май, а делегация от Йордания да посети Първомай за празника на града. Ажлун е град с 55000жители, обединяващ 6 общини с население 180 000 ж. Намира се на границата между Сирия и Израел. Има развити селско стопанство и  туризъм. Символът на града е крепост на 800 години, от която се виждат съседните държави.

Теодора Кирякова

Крепостта в Ажлун
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини