7 °C

Ще се побратимяваме с йорданския Ажлун

Кметът на община Първомай г-н Ангел Папазов  е връчил  на кмета на община  Ажлун адвокат Набел Алкудах проекто-договор за побратимяване и сътрудничество. Това е станало по време на посещение на българска бизнес-делегация в Хашемитско кралство Йордания. Поканата за това дойде преди два месеца, лично от почетния консул на кралството в България д-р Бармауи и председателя на индустриалната камара. Тя е продиктувана от растежа на икономиката в кралството в сферата на строителството, инфраструктурата и глобалните проекти и търсенето на контакти за встъпване на нови пазари. Сред членовете на делегацията бяха съпругата на кмета д-р Мария Павлова, представители на 5 местни фирми, кметове и заинтересовани лица от няколко български общини.

 Като част от програмата са били проведени официални срещи в Министерство на индустрията, търговията и снабдяването с министър Хатем Халауани, среща в Министерството на земеделието с министър Акеф Зоаби и  генералният секретар Ради Тараунех, с министъра на транспорта г-жа Лина Шабиб, както и контакти с представителите на търговски вериги, с президента на  Индустриалната Камара на Йордания г-н Айман Хатахет и неговият заместник Назал Армаути и представители на Управителния съвет на камарата.

Кметът Ангел Папазов разказа, че всяка от срещите е продължила извън протоколно по повече от час, заради проявения интерес, сантимент и приятелски чувства към българския народ. Един от най- често поставяните въпроси е бил: „Защо не виждаме вашите стоки на нашите пазари“. Йордания се интересува от внос на зърнени култури пшеница, царевица, слънчоглед, булгур и др.  Готови са да изкупуват по 1000 т тютюн „Виржиния“ на  месец, има търсене на български ядки и сладкà. Министърът на транспорта е уверила делегатите, че са изключително доволни от произвежданите в Първомай калодки и че те винаги ще бъдат търсени от държавните железници в Йордания, ако запазят качеството си. Кралството изпитва необходимост от построяването на 20 ветрогенератора и очакват оферти от България за това.

В търсене на пазари Йордания ни предлага качествени плодове и зеленчуци произвеждани в зимния за България период, между тях и по- екзотичния нар.

По време на посещението делегацията е посетила и разгледала старинния град Петра,  „Българската гора” и  старата част на Аман.

Очаква се договорът с община Ажлун да бъде подписан преди 1 май, а делегация от Йордания да посети Първомай за празника на града. Ажлун е град с 55000жители, обединяващ 6 общини с население 180 000 ж. Намира се на границата между Сирия и Израел. Има развити селско стопанство и  туризъм. Символът на града е крепост на 800 години, от която се виждат съседните държави.

Теодора Кирякова

Крепостта в Ажлун
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
05 апр 2020
Последни новини