19 °C

Ще се побратимяваме с йорданския Ажлун

Кметът на община Първомай г-н Ангел Папазов  е връчил  на кмета на община  Ажлун адвокат Набел Алкудах проекто-договор за побратимяване и сътрудничество. Това е станало по време на посещение на българска бизнес-делегация в Хашемитско кралство Йордания. Поканата за това дойде преди два месеца, лично от почетния консул на кралството в България д-р Бармауи и председателя на индустриалната камара. Тя е продиктувана от растежа на икономиката в кралството в сферата на строителството, инфраструктурата и глобалните проекти и търсенето на контакти за встъпване на нови пазари. Сред членовете на делегацията бяха съпругата на кмета д-р Мария Павлова, представители на 5 местни фирми, кметове и заинтересовани лица от няколко български общини.

 Като част от програмата са били проведени официални срещи в Министерство на индустрията, търговията и снабдяването с министър Хатем Халауани, среща в Министерството на земеделието с министър Акеф Зоаби и  генералният секретар Ради Тараунех, с министъра на транспорта г-жа Лина Шабиб, както и контакти с представителите на търговски вериги, с президента на  Индустриалната Камара на Йордания г-н Айман Хатахет и неговият заместник Назал Армаути и представители на Управителния съвет на камарата.

Кметът Ангел Папазов разказа, че всяка от срещите е продължила извън протоколно по повече от час, заради проявения интерес, сантимент и приятелски чувства към българския народ. Един от най- често поставяните въпроси е бил: „Защо не виждаме вашите стоки на нашите пазари“. Йордания се интересува от внос на зърнени култури пшеница, царевица, слънчоглед, булгур и др.  Готови са да изкупуват по 1000 т тютюн „Виржиния“ на  месец, има търсене на български ядки и сладкà. Министърът на транспорта е уверила делегатите, че са изключително доволни от произвежданите в Първомай калодки и че те винаги ще бъдат търсени от държавните железници в Йордания, ако запазят качеството си. Кралството изпитва необходимост от построяването на 20 ветрогенератора и очакват оферти от България за това.

В търсене на пазари Йордания ни предлага качествени плодове и зеленчуци произвеждани в зимния за България период, между тях и по- екзотичния нар.

По време на посещението делегацията е посетила и разгледала старинния град Петра,  „Българската гора” и  старата част на Аман.

Очаква се договорът с община Ажлун да бъде подписан преди 1 май, а делегация от Йордания да посети Първомай за празника на града. Ажлун е град с 55000жители, обединяващ 6 общини с население 180 000 ж. Намира се на границата между Сирия и Израел. Има развити селско стопанство и  туризъм. Символът на града е крепост на 800 години, от която се виждат съседните държави.

Теодора Кирякова

Крепостта в Ажлун
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини