Две училища получават шанс да подобрят енергийната си ефективност

Общинските съветници дадоха зелена светлина на разработването на проекти за подобряване на енергийната ефективност на сградите на училищата в селата Дълбок извор и Искра. След извършено енергийно обследване е изчислено, че за ремонти повишаващи енергийната им ефективност са необходими за  ОУ „Отец Паисий“ – Искра -около 56 000 евро, а за ОУ “Св.Св. Кирил и Методий“ – Дълбок извор- приблизително 126 000 евро.

Проектите предполагат извършване на някои от дейностите: изолация на външни стени, изолация на покрив, подмяна на дограма, енергоспестяващи мерки по осветлението или по сградни инсталации и други. Дейностите по проектите отговарят на Общинския план на развитие, за това и общинските съветници са склонни в бъдещият бюджет за 2014 г. да се предвидят необходимите средства за съфинансиране на проектите. По изискване на Националния доверителен еко фонд то е между 10 и 15%. Общински съвет декларира, че през следващите 5 години сградите на двете училища няма да бъдат използвани за друга дейност, освен настоящата.  

Националният доверителен еко фонд е създаден през м. октомври 1995 г. по силата на споразумение „Дълг срещу околна среда" за размяна на парични потоци между правителствата на Швейцария и на България при определени условия. Целта на Фонда е управление на средствата, постъпващи от  сделки „Дълг срещу околна среда" и „Дълг срещу природа" и от правителства, международни финансови институции и други дарители, предназначени за опазване на околната среда в страната ни. Една от основните задачи на НДЕФ е подобряване на енергийния сектор и енергийната ефективност на обществени сгради. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини