Честваме Св. Екатерина - покровителка на майките

24 ноември е денят на Света великомъченица Екатерина.
Тя е една от най-образованите жени на своето време.Според преданието тя била дъщеря на Конт, управител на Александрия по времето на император Максимиан. Получила блестящо образование и изучила работите на най-видните философи и учени. Майката й тайно изповядвала християнството и я запознала с един отшелник, който я посветил във вярата. Легендата разказва, че Екатерина се срещнала дори с императора. Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка, като преследва християните. Той обаче заповядал да я затворят в тъмница. Тогава била само на 18 години. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но те не могли да я отклонят от вярата й, напротив - посветила ги в християнството.
Екатерина била бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница. Била осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото обаче се разпаднало, когато Екатерина го докоснала. Палачите не могли да я екзекутират по този начин и я обезглавили през 305 г.
В преданието се разказва как ангели отнесли тялото на мъченицата в планината Синай, където през VI в. византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир.
Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.
Главен символ на св. Екатерина е колелото с шипове, което е известно като "колелото на Екатерина".
 У нас празника се свързва с това, че тя е покровителка на майките. Жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора -за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

 Св. Екатерина закриля носещите имената  Екатерина, Катерина, Катина, Катя, Катрин, Тинка и Тина!Честит имен ден на празнуващите днес!

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини