Мюсюлмани възстановяват разрушена от комунистите църква

Архимандрит Арсений освети крайъгълния камък на храма

Предимно мюсюлманското село Голям Извор и предимно мюсюлманската община Стамболово са се заели с възстановяването на православен храм, разрушен по неясни причини през 1981 г година. В тогавашното атеистично време, комунистическият режим преценява, че парцелът на който е била построена църквата „Рождество Богородично“, ще е по-важен за местното кметство и му го дарява. В момента на 80-те квадрата до кметството няма абсолютно нищо - гола поляна. А от 10 години свещеник не е стъпвал в селото. Няма и повод, в селото няма божи храм – нито църква нито джамия.

Голям извор брои към 300 души от които етническите българи са към 20-30. Към християнската общност се добавят и местното ромско население, макар че част от тях са евангелисти. В инициативният комитет на Бонка Кърпачева обаче се включват от всички вероизповедания. „В селото не се делим на българи и турци, никога не сме имали проблеми помежду си“ сподели кметът на Голям извор Асен Иванов. Човекът с неприкрито вълнение следеше първата копка на храма и полагането на основния камък. Ято свещеници от цялата област бяха предвождани от пловдивският архимандрит Арсений, който отслужи водосвет.

Храмът всъщност ще бъде параклис със същото име „Рождество Богородично“. В него ще служи хасковският свещеник Георги, от църквата „Св. Георги“ в областния град. Дотогава обаче има доста време. Поради липсата на достатъчно средства параклисът ще се гради на етапи и вероятно вдигането му ще отнеме 2-3 години, прогнозира кметът на общ. Стамболово Маджит Мандаджъ. Той е един от дарителите за строежа на параклиса, но отказа да назове дадената сума. Даренията са жизненоважни за начинанието, защото от държавната Комисия по вероизповеданията са отпуснати само 5 хиляди лева. Засега са събрани около 10 хиляди, а минимално необходимата сума е около 60 хиляди. „Ще даваме, важното е храм да има“ заключи заместник кмета на Стамболово Марем Черибашлъ. Това ще е първия православен храм, който ще се прави в общината от поне 10 години насам. Всъщност може и повече, защото местните не се сещаха къде за последно в района се е строяла или ремонтирала църква.

Г. Христов

Градецът на параклиса е общоселско дело

Половин дузина свещеници участваха в тържествения водосвет
Парцелът до кметството където по-рано е имало църква, а сега ще има параклис
Въпреки дъжда много от селото дойдоха на първата компка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини