Кметовете, които избраха американците

В САЩ се проведоха избори за кметове и губернатори на някои щати, които бяха спечелени очаквано от кандидатите, сочени за фаворити в предварителните допитвания на общественото мнение.

Резултатите от изборите са тест преди изборите за Конгреса на САЩ следващата година, когато ще се смени управлението и в повече от половината щати.

Победители са кандидатите на демократите, с изключение на щата Ню Джърси, който ще има републиканец за губернатор.

Кандидатът на демократите Бил де Блазио бе избран за кмет на Ню Йорк, предадоха световните информационни агенции.

Той наследява на поста управлявалия три мандата Майкъл Блумбърг - републиканец, който се превърна в независим. Блазио е първият демократ, който поема Ню Йорк от 80-те години насам.

Според проучванията той водеше пред републиканеца Джо Лота, който е бивш представител от администрацията на Блумбърг и неговия предшественик Рудолф Джулиани.

Според социологическите прогнози Де Блазио спечелеше убедително с 68% от гласовете на избирателите. Градският омбудсман Де Блазио участва в сенатската кампания през 2000 година.

В предизборната си кампания, де Блазио обърна внимание на социалната пропаст сред жителите на Ню Йорк. Според него тя е толкова осезаема, че хората там "живеят в два града".

Избори за кмет и губернатори се проведоха и на други места в САЩ.

В Детройт местните избори спечели Майк Дуган. Дуган е първият бял кмет на Детройт от 40 години насам.

Независимият бизнесмен Майк Дугън дава надежда за слагане край на порочните практики довели града до фалит.

Демократът Ед Мъри пък спечели кметските избори в Сиатъл.

Резултатите от изборите са тест преди изборите за Конгреса на САЩ следващата година, когато ще се смени управлението и в повече от половината щати.

Според наблюдатели, посланието на кампанията му е успяло да премине отвъд расовата бариера и да удържи победа, привличайки различни избиратели - подобно на президента на САЩ Барак Обама.

Демократът Майк Уолш победи в кметската надпревара в Бостън.

Умереният републиканец Крис Кристи победи в губернаторския вот в щата Ню Джърси, а демократът Тери Макълийф спечели вота във Вирджиния.

Президентът Обама вече е поздравил в телефонни разговори победителите и е изразил надежда за добра съвсместна работа с тях.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини