Грандиозен спектакъл ознаменува 100-годишнината на гимназиалното образование в Първомай

С грандиозен спектакъл учениците от СОУ "Проф. д-р Асен Златаров" отбелязаха 100 години от откриването на първия гимназиален клас в тогавашния Борисовград. След месец, наситен със много събития,посветени на юбилея и усилена подготовка, дворът на училището събра бивши и настоящи възпитаници на гимназията, много учители, родители и гости. Духов оркестър и мажоретки поведоха факелно шествие към читалище "Св.св. Крил и Методий", където се състоя концертът.

Момичешки хор, създаден специално за случая, направи атмосферата наситена с много тържественост, изпълнявайки химна на училището. В програмата се преплитаха традиции и новости,невинно детско присъствие и съвършенство на професионалисти, български фолклорни ритми, класическаи съвременна музика.

Със силно слово, изпълнено с много самочувствие от добре свършена работа, директорът на училището Елена Иванова поздрави всички гости на празника.

Публиуваме го изцяло, защото то е история, отчет, приветствие към всички дали частица от себе си, за да честваме в Деня на будителите едно забележително събитие - създаването, съществуването и утвърждаването на гимназиалното отбразование в Първомай:

Уважаеми дами и господа,

Първи ноември е денят на народните будители – празник на българският дух, на националното и културно възмогване.

Днес се прекланяме пред големите българи, запазили националната гордост и памет, чувство за историзъм и вяра за съхранение, желанието за свобода за собствен език и право на държава.

Нямаме необходимост от идеите на Платон и Аристотел, защото си имаме песните на Орфей, словото на Иван Рилски, на Йоан Екзарх, на Черноризец Храбър, на презвитер Козма и на всички знайни и незнайни старобългарски книжовници. Имаме идеите на наши – български будители.

Първи ноември за нас – ученици, учители и служители е двоен празник. Днес тържествено честваме значим юбилей – 100 години от създаването на първи гимназиален клас в тогава Борисовградска околия, днес община Първомай.

Песните и стиховете за родината ни карат да затаим дъх, българското знаме ни припомня нашата история, в която има възходи и падения, страдания и светъл героизъм.

Горди сме, че през вековете по трънливия път на времето, се е съхранила духовността и голяма заслуга затова има училището.

Първи ноември е дата, на която в далечната 1913 година, Министерството на народното просвещение според волята на гражданите открива Първи гимназиален клас.

На пожълтелите листове от летописната книга е записано: „42 ученици – 34 младежи и 8 девойки, водени от химна на българската просвета „Върви народе възродени“, влизат в училище с надежда да получат знание.

Така – до днес – хиляди девойки и младежи, десетки випуски, тръгват от Борисовградска непълна смесена гимназия, Борисовградско средно реално училище, Борисовградски клон и „Княз Симеон Търновски“, народна смесена гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, ЕСПУ и от 1990 – Средно общообразователно училище „Проф. д-р Асен Златаров“.

През десетилетията благодарение на неуморния ентусиазъм на кметове, на директори, на учители, на интелигентни и амбициозни ученици се създава престижното име на училището.

То се утвърждава като желано.

Днес в него се обучават 560 ученици от 50 учители в 27 паралелки – 19 непрофилирани и 8 профилирани, сред които е природо математически профил с интензивно изучаване на английски език, хуманитарен с интензивно изучаване на английски език и технологичен.

Разполагаме с модерна и функционална база – 21 кабинета, 5 компютърни зали, видео зала, библиотека с фонд от 14519 тома, лекарски и логопедичен кабинет, два физкултурни салона и три спортни площадки.

Гордеем се не само с базата, но и с това, че сме съхранили и обогатяваме традициите, духа и амбицията да сме водещи.

Ценното за нас е, че учениците учат в приятна обстановка, в атмосфера на духовност и творческа изява. Изграждат се като личности с гражданска позиция, приемат предизвикателствата и се усъвършенстват като водещи фигури в различни области на науката, изкуството и спорта.

Възпитаниците на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ са навсякъде в България, Европа, Америка и Азия. Гордеем се с тях.

Те са известни писатели, музиканти, оперни певици, актьори, икономисти, лекари, доценти, професори, доктори на техническите науки.

Училището е дало един министър председател преди 1989г. – Георги Атанасов. Димитър Янев – министър на народната просвета.

Генерал полковник Тенчо Папазов и ген. Полковник Благой Пенев – заместник министри, посланици, народни представители.

През различните периоди от историята ни учители са удостоявани с орден „Кирил и Методий“, значка „Отличник на министерството на народната просвета“, медал „Климент Охридски“ и почетното отличие „Неофит Рилски“.

Древна мъдрост ни учи:

„Ако мислим за една година напред – да посеем ориз, ако мислим за десет години напред – да засадим дърво, а ако мислим за сто години напред – да образоваме населението.“

Това са правили нашите предци – сеячи на доброто и красивото.

Това го правят и днес учителите – възрожденци в съвременна България – търпеливо, отговорно и професионално.

Плод на труда им са успехите на нашите ученици – умни, любознателни и амбициозни:

  • Високи резултати на държавните зрелостни изпити и външно оценяване
  • Много добро и отлично представяне на кандидат – студентските изпити
  • Медали на отбора ни по информационни технологии от национални олимпиади, конкурси и състезания
  • Отличия от национално състезание по правопис по английски език
  • Специални награди от Международното изложение по екология в Истанбул
  • Трима български ученици ще запомнят Световното младежко научно изложение в Абу Даби събрало 1200 таланта от цял свят – един от тези ученици е нашата Мария Сребрева.
  • Медали за оригинална литературна творба от традиционния конкурс в Ню Делхи – Индия, за Десислава Димитрова
  • Соня Ситнова, Мария Сребрева и Таня Сребрева бяха сред седемте учители и 14 ученици от България, спечелили конкурс и поканени в Европейската комисия в Брюксел.
  • Правото да представи България на младежкия форум „Млади таланти“ в Москва през 2010 получи Кристиян Сребрев
  • Анета Лозева – учител по английски език – един от 14те учители в България, спечелили участие за обучение в Колумбийския университет в Ню Йорк „Млади лидери в образованието“
  • Международни и национални награди за театралния състав, квартет „Аура“, трио „Еуфория“, за младите ни художници, за мажоретния състав „Златаровче“
  • Златни и сребърни метали от училищни игри за отбора ни по бадминтон.

Нека днес – на тази светла годишнина, да отворим широко очите си за красивото, да потърсим път към духовното извисяване, което прави хората по-човечни и по-добри.

Щастлива съм, че учих тук, а днес работя с най-добрите и съм част от учителската общност в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, която с мисъл, чувство и всеотдайност сътворява бъдещето на демократична България.

Честит празник! 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини