До доказване на противното: Хасковското вино №1

Нашенското вино предизвиква само хубави емоции. Особено с качествено мезе

До доказване на противното вината от Хасковско са най-добрите в света. Признанията, макар и с половин уста, дойдоха от турски фирми за производство и дистрибуция на вина, както и от шефа на одринската търговско промишлена палата Емин Ина.


В комплекс Фантазия български и турски производители на вина и напитки опознаваха стоката на другия и си правеха сметки за навлизане на чужди пазари. Турските винари обаче не хранели особени надежди - не само че техните вина не се търсели тук, ами от много отдавна нашенските еликсири били наложени на турския пазар. Нещо повече, многобройните чужденци в Турция също предпочитали българското производство, като някои дори правели специални поръчки.


С какво нашенският еликсир превъзхожда турския, се разбираше от една елементарна дегустация. Любезен английскоговорящ представител на винарна в Одрин предложи набор от 7-8 вкуса с различни разцветки - от бяло и розово до тъмно червено. После подаде това, което според него бе най-добро. Вкусът му бе нещо средно между сироп за кашлица и натурален сок. Обаче от тези, от които боли зверски глава сутринта. По молба на дегустаторите мина към по традиционни вкусове. Кабернето и мерлото били с някакви смеси, които според родните разбирания само го развалят. Накрая разочарованите дегустатори си оправиха вкуса с продукцията на Малката Звезда и стамболовските букети.


Българските производители на вино, месо и млечни произведения имат сериозни шансове на турския пазар, призна г-н Ина. Що се отнася до турската продукция, след продължително замисляне г-н Ина посочи зехтина и маслините като най-доброто, което може да бъде предложено на българина. От своя страна хасковските фирми цакаха с елитен гъши дроб от фирма „Рай 2004“-Хасково, великолепно приготвено говеждо от Матев и кулинарната поема, наречена луканка. За ценители бе и хлябът от лимец на Петко Ангелов.
Турците имали и друг проблем. Не знаели какви са изискванията към храните в ЕС и затова стоката им не се котирала на единния европейски пазар. Наложило се нашите да ги обучават на всичко - от продукти и състав на артикула до правилното етикетиране. Обучаващите са от сдружение „Евроинтегра“ гр. София които са бенефициент по проект към програма „Трансгранично сътрудничество България - Турция“, който изтича тази година. В рамките на този проект били проведени изложения на храни и вина в град Кешан, Турция и сега в Хасково.
Участваха около 25 български фирми и 10-тина турски. Делегацията на комшиите бе от над 40 души, но мнозина били търговски представители. Договаряли поръчки и уреждали търговски взаимоотношения с българските си партньори.

Г.Христов

Фирмите се дегустираха една друга и установиха-ние сме №1
Българските винари предложиха щедър набор от еликсири

Гостите ударно дегустираха
По няколко пъти
Турските винари щедро раздаваха продукцията си
Това било най-доброто. От него обаче ще ви боли глава
Комшиите се надяваха на маслини и зехтин
Нашите контрираха с млека
Елитен гъши дроб
Незаменимата луканка
...и здравословния хляб от лимец
Сдружение "Евроинтегра" организира винения фестивал
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини