Вълчо Камбуров подари изложба за 70-тия си рожден ден

Юбилейна изложба откри първомайският художник Вълчо Камбуров във фоайетата на  Общинска администрация. Със над 80  стари и нови картини, шаржове и карикатури той ознаменува 70-тия си рожден ден. Моми от селата, лодки, пейзажи, спомени от Борисовград населиха пространствата пред кабинета на кмета и на председателя на Общински съвет. Изложбата беше открита в присъствието на Ангел Папазов, който направи и първата откупка – картината „Бряговка“.  На откриването присъстваха дъщерите и внуците на художника, негови близки и  приятели, колеги по четка. Там беше и фотографа Недко Недев, който „провери“ до колко точно е пресъздадена атмосферата на стария Първомай.

Вълчо Камбуров е  роден на 21 май 1943г. Рисува от ученическите си години. В училище и по бригади издава с колеги стенлистове. През 1968г. прави първата си самостоятелна изложба с карикатури, а през 1969г. – с  живопис.  Завършил е Монументална живопис във Великотърновския Университет. Работил е като учител по изобразителни изкуства и естетика.

По случай 100 години класно училище в Първомай прави дарение на ЕСПУ „Проф. д-р Асен Златаров”- стенопис – многофигурна композиция „Победа”, проектира я и я изпълнява. Сега стенописът краси коридора на училище „Св.св Кирил и Методий“ Разностранният талант на Камбуров се проявява през 2004г. когато издава първата си поетична книга – стихове, епиграми и др.

Създател е на стотици картини в различни жанрове: живопис, графика, колаж. Много от тях  са притежание на ценители от града, страната и чужбина.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини