Талантите на СОУ се развихриха

Талантите на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ получиха възможност за изява в първата по рода си от много години Вечер на талантите. С амбицията да покажат не само на какво са способни, но и да бъдат различни, на сцената излязоха актьори, музиканти, певици, танцьори и дори един каратист. Старателно подготвени и видимо развълнувани те се опитаха да спечелят гласовете на журито и аплодисментите на публиката.

А присъстващите реагираха бурно и неподправено по детски, радвайки се не толкова на успешното представяне на съучениците си, а най- вече на тяхната атрактивност, на различната визия и хумора.

Затруднени от разликата в жанровете, журито награди трите най-добри изпълнения без да ги класира на първо, второ или трето място.

Съдии бяха Таня Запрянова – член на училищното настоятелство, Ваня Павлова – гостуващ учител по музика, Елена Цветкова – преподавател по английски език, председателят на ученическия парламент Таня Янева и нейният заместник Виктория Ангелова. Те определиха като най- големи таланти в училището Антоан Банялиев, който показа сериозна техника на китара, Атанаска Тенева и Христо Петков, които все по- често се явяват на сцена в дует и учениците от 7 клас, представили скеч по свой сценарий. Леко смущаващ беше фактът, че децата бяха избрали за свой централен образ Деса Поетеса, позната от късните часове на малкия екран. Притеснително прозвучаха и някои реплики като „приятел, с който съм спала“ в устата на 13- годишни деца и демонстративното разливане на алкохол. Трябва да признаем, обаче, че артистите Слави и Даяна бяха изключително атрактивни и заредени с огромна доза талант и енергия. Партниращите им съученици също се развихриха на сцената и макар да не стана много ясно какво се случи накрая, определено предизвикаха смях и получиха най- много аплодисменти.

В същото време с поощрителни награди останаха  8а клас – с най- масовото присъствие - те изпълниха сценка на училищна тематика; Станислав Стойчев, който демонстрира катà; изключително синхронното и вярно изпълнение на „Чичово хоро“ от ученички от 6 клас; други шестокласници представили стихотворение на английски език, имаше и още един скеч на десетокласници. Много от децата стъпиха на сцена изключително развълнувани, за някои от тях това беше първа изява. Победителите получиха по един стенен часовник за класната стая, а всички останали – рамка за снимка.

В Празника на талантите безспорно голям талант показаха и водещите – Мария Паунова и Мартин Костов, които  скромно да заявиха, че единственото, което могат да правят на сцената е … да седят на един крак.

Познати от недалечното миналото, „вечерите на талантите“ бяха неделима част от образованието на поколения ученици. Често те показваха не само талант, но и бунт, разкрепостеност, отношение към случващото се около тях. Децата има нужда от изява. Децата имат нужда някой да открие таланта им и да го доразвие. Обществото и училището са им длъжници. Отричайки всичко от времето на соц-а, ние възрастните им отнехме възможността да стъпят на сцената, да оценят труда на артистите, ограничихме погледа им към красивото, изящното, отнехме им възможността те да творят. 100-годишнината на гимназията в Първомай дава повод да си припомним защо и как се правеше ученическа самодейност. Сега е моментът да възродим интереса им  към сцената и изявата. Това, което не трябва да се пропуска е задължително участниците да научат оценката на журито за тяхното изпълнение и причините заради които им я поставят.

Теодора Кирякова

Журито: Таня Запрянова, Елена Цветкова, Таня Янева, Виктория Ангелова, Ваня Павлова
Да рецитираш е трудно, на английски - два пъти по-трудно
Много добро изпълнение на чичово хоро
ич-ни-ца- сан - ши...
Научно обяснение за паве....
Добър ден, госпожо Дичева...
Деса Поетеса и компания
Абсолютно невъзмутим и точен...
Дует за глас и китара
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини