19 °C

2000 мюсюлмани празнуват Курбан байрам

Али Ахмед Рамадан

Малко над 2000 мюсюлмани от общината честват  най-големия мюсюлмански религиозен празник - Курбан байрам.

В село Воден Курбан байрамът е започнал с раздаване на сладки и бонбони на децата ден по- рано, а вчера - със сутрешна тържествена молитва Намаз – разказа имамът на селото Али Ахмед Рамадан. В джамията той проповядва мир, разбирателството, почит на младите към възрастните, съпричастие и помощ към бедните. Празникът е свързан със семейните ценности, уважението между родители и деца и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. Имамът е и човекът, който определя как е правилно да се направи курбан и да се организира жертвения ритуал. Вярващите разделят курбана за гости, за раздаване на роднини и за бедни, а кожата от животното се дарява на джамията. След молитвата възрастните седят  пред храма, а младите минават да ги поздравят. След това се прави „арафаюн“ – ходи се на гробища, поправят се развалените гробове и паметници. В миналото курбанът задължително се изяждал за няколкото празнични дни. Сега е допустимо част от него да се консервира и да се дари на хора, които са далече от празнуващите.

Курбан байрамът се свързва с пратеника на Аллах - Ибрахим (Аврам) и неговия първороден син Исмаил – разказва дядо Али –Ибрахим дълги години нямал дете, и обещал на Господ ако го дари със син да пренесе в жертва най- милото му. Родил се синът му Исмаил. Отначало Ибрахим заколил 100 коча, но този курбан не бил приет. Последвали 100  камили, 100 коня. Накрая бащата разбрал, че истинската жертва е синът му – най- милото. Тяхната история е пример за предаността пред Всевишния и силата на вярата. Този момент на жертвоготовност е възнаграден от Бог, който подарява живота на Исмаил и в замяна спуска от небето жертвен овен. Легендата напомня на християнската легенда за жертвеното гергьовденско агне.

Вчера и през следващите два дни, със заповед на министъра на образованието,  затворени ще останат училищата във Воден, Буково, Езерово.

За празника мюсюлманите се поздравяват с пожелания за мир, здраве и благоденствие.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
08 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отдавна отлагате дадена цел и най-после ще имате възможност да започнете работа по осъществяването й. Добре е да не губите ценно време в допълнително обмисляне. Привлечени сте от човек от обкръжението ви. Не бъдете настоятелни в опитите си да привлечете вниманието му. Оставете всичко на случая, поне за сега.
08 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на организаторските ви умения ще се окажете на точното място и време, което ще благоприятства начинанията ви днес. Не пренебрегвайте подробностите, всичко е от значение. Ще има с кого да споделяте и кой да ви насърчава, както и вие да сте полезни някому, стига да го желаете.
08 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Полезни ще са днес общуванията ви, резултатите от които ще ви носят задоволство. При осъществяване на търговски и финансови операции не подценявайте нищо. Четете всичко, съществува риск от недоглеждане. Отделете повече внимание на човека до вас, нуждае се от подкрепата ви.
08 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Да бъдете добри и отзивчиви е важното сега. Събитията ще ви поставят в услуга на други хора и от вас зависи благоприятното развитие на проблемите, които ще решавате. Не изпадайте в крайности и не губете присъствие на духа си. Силни сте и ще се справите. Рискът ви ще е оправдан.
08 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Покажете доброто си отношение към хората на работното място и ще сработите по-бързо идеите помежду ви. Условията по предстоящ проект ще благоприятстват общата ви задача и няма да срещнете трудности в реализацията им. В противен случай светът ще ви бъде сив, а настроението враждебно и скучно.
08 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
08 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Основателно ще поставите личните си предпочитания днес на първо място, като се погрижите за нуждите си. Равносметката от постигнатото внася известно спокойствие в мислите ви и няма да позволите на никой да наруши това ви усещане. Споделете го с любимите ви хора, това ще засили чувството им за сигурност.
08 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се с повече внимание към здравето и душевното си спокойствие. Говорете открито за всичко, което ви тревожи, има кой да ви чуе и помогне. Бизнесът ви няма да пострада, ако днес говорите по-малко за него и помислите повече за собствените си нужди, развлечения и желания.
08 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Готовността ви да работите по отстраняване на пропуските и изпипване на детайлите говори много за вас. Прецизността ви е пословична и заслужава уважение. Разгръщайки потенциала си, ще покажете умения и в области, които до скоро са били непознати за вас. Не пренебрегвайте личния си живот. Ще имате изненади, но бъдете по-активни.
08 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
На някои от вас денят ще предложи чудесна възможност за делова изява, която би поставила на изпитание упоритостта и дисциплинираността им. Усилието наистина си заслужава. В личен план не ви очакват никакви изненади, освен ако не се постараете да ги предизвикате. Роднинските взаимоотношения днес няма да ви носят приятни емоции.
08 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е успешен за вас, тъй като ви носи възможности за развитие в дългосрочен план. От вас зависи как ще ги използвате и дали ще съумеете да ги съчетаете с дейността си. Предложения за съвместна работа няма да липсват днес, затова преценете от какво можете да се възползвате. Очаквайте добра новина от ваш роднина, свързана с негов голям успех.
08 апр 2020

Случаен виц

Последни новини