2000 мюсюлмани празнуват Курбан байрам

Али Ахмед Рамадан

Малко над 2000 мюсюлмани от общината честват  най-големия мюсюлмански религиозен празник - Курбан байрам.

В село Воден Курбан байрамът е започнал с раздаване на сладки и бонбони на децата ден по- рано, а вчера - със сутрешна тържествена молитва Намаз – разказа имамът на селото Али Ахмед Рамадан. В джамията той проповядва мир, разбирателството, почит на младите към възрастните, съпричастие и помощ към бедните. Празникът е свързан със семейните ценности, уважението между родители и деца и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. Имамът е и човекът, който определя как е правилно да се направи курбан и да се организира жертвения ритуал. Вярващите разделят курбана за гости, за раздаване на роднини и за бедни, а кожата от животното се дарява на джамията. След молитвата възрастните седят  пред храма, а младите минават да ги поздравят. След това се прави „арафаюн“ – ходи се на гробища, поправят се развалените гробове и паметници. В миналото курбанът задължително се изяждал за няколкото празнични дни. Сега е допустимо част от него да се консервира и да се дари на хора, които са далече от празнуващите.

Курбан байрамът се свързва с пратеника на Аллах - Ибрахим (Аврам) и неговия първороден син Исмаил – разказва дядо Али –Ибрахим дълги години нямал дете, и обещал на Господ ако го дари със син да пренесе в жертва най- милото му. Родил се синът му Исмаил. Отначало Ибрахим заколил 100 коча, но този курбан не бил приет. Последвали 100  камили, 100 коня. Накрая бащата разбрал, че истинската жертва е синът му – най- милото. Тяхната история е пример за предаността пред Всевишния и силата на вярата. Този момент на жертвоготовност е възнаграден от Бог, който подарява живота на Исмаил и в замяна спуска от небето жертвен овен. Легендата напомня на християнската легенда за жертвеното гергьовденско агне.

Вчера и през следващите два дни, със заповед на министъра на образованието,  затворени ще останат училищата във Воден, Буково, Езерово.

За празника мюсюлманите се поздравяват с пожелания за мир, здраве и благоденствие.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини