"Сталинград" IMAX - 10 причини да бъде гледан

На 10 октомври по кината в Русия тръгна "Сталинград", филм на Фьодор Бондарчук. Това е първият руски IMAX и 3D филм. Това предизвика доста реакции сред любителите на киното, и сред културния елит. VTBRussia.ru изброява 10 причини да бъде гледан "Сталинград".

1. Оригинален сценарий

Идеята за филма "Сталинград" се ражда при опита да се екранизира романът на Василий Гросмана «Живот и съдба". Този замисъл имали режисьорът Фьодор Бондарчук и продуцентът Александър Роднянски преди 5 години. В един момент станало ясно, че епопеята на Гросмана е подходяща по-скоро за сериал. Така и станало - през 2012 год. той бил заснет от режисьора Сергей Урсуляк за туската телевизия. В рамките на подготовката за проекта Фьодор Бондарчук записал голямо количество интервюта с "децата на Сталинград" - оцелелите ветерани от Сталинградската битка.

2. Мит и реалност

Историята, коята се разказва във филма, се развива само в два дни. Това са два дни от живота на няколко войници в дом, за кратко станал фронтпост, който не пуска немците до Волга. Това напомня на сюжетите от съветската иконография. В "Сталинград" комунистическата митология се съчетава парадоксално с холивудския мащаб и начин да се разкаже историята.

3. Нов Сталинград и нов Фьодор Бондарчук

Идеята на проекта е за два часа екранно време няколко пъти да опровергае зрителските очаквания. Още от първите кадри - вместо сражения на брега на Волга на екрана се появява приземяване на самолет в Япония по време на земетресение в наши дни. Дори динамичният монтаж и бързите слепки, запазена марк на Бондарчук, не трябв да очакваме в  "Сталинград". Напротив, филмът е построен предимно на дълги сцени и планове. Макар това да се дължи на особеностите на 3D технологията, то създава директна препратка към съветския "голям стил" и ефект за монументалност на случващото се. И който е гледал филми за Втората световна война, ще се сблъска с още изненади. Съветските войници, защитаващи дома са показани с цялота правдоподобност, която би могъл да понесе зрителят преди да покрие лицето си от ужас. "Сталинград през 1943 година е място, където средната продължителност на живота не превищава денонощие, а хората, които оцелявали седмица, се считали за ветерани", казва продуцентът Роднянски.

4. Огън, огън, огън

Епизодът с атаката на горящите руски войници е убийствено впечатлява - хора в пламъци бягат в атака, германците в ужас отстъпват. Сцената е неправдоподобна от гледна точка на историята и здравия разум. Но тя съдържа концентрирана цялата истина за Втората световна война. Тя се римува с друга огледална сцена - от немска страна. Кадрите с горящите жертви са и каскадьорски подвиг. За три снимачни дни запалванията са 96. На площадката едновременно горят 14 каскадьори.

5. Цитати и символи

Много от епизодите в "Сталинград" са отговор на други сцени или филми. Има цитати от холивудската класика, реверансикъм последните филми на Майкъл Бей и Зак Снайдер. В ролята на главния отрицателен герой е Томас Кречман, известен холивудски актьор от немски произход ("Кинг-Конг", "Пианистът", "Операция Валкирия"). Кречман дебютирал преди 20 години в лентата на Йозеф Вилсмайер "Сталинград", в главната роля, веднага след като избягал от ГДР.

6. Шансове за Оскар

"Сталинград" е номинацията на Русия за най-добър чужд филм.  Това е съпроводено с доста вълнения в Русия. Все пак професионалната общност приема, че  филмът има шанс да попадне в шорт-листа и не само заради качествата си, но и благодарение на потенциалните лобистски възможности на световния дистрибутор на филма - Sony Pictures.

7. География на киното: Китай

"Сталинград" ще бъде пуснат масово в кината (3200 копия) в Китай. Това е много сериозно постижение за всеки чуждестранен филм в Китай. Там има строги квоти за задгранични продукции.

8. Декор и реконструкция

За снимките на "Сталинград" е селцето Сапьорний в Колпински район на Санкт Петербург е построен един от най-скъпите декори в историята на новото руско кино. Струва приблизително 120 млн. рубли (при общ бюджет на филма 900 млн.) и е изграден от 400 художници и декоратори. Спазени са реалните пропорции и характера на сградите в Сталинград. Но това не е всичко - при детайлизацията на военния бит режисьорът кани за консултанти профессионални реконструктори. Всичко в кадър съответства на епохата: автомобилите, вестниците, афишите на довоенните спектакли и даже фасовете. В баталните сцени участват над хиляда души, а всеки изпълнител е бил одобрен лично от Бондарчук.

9. Музиката

Тя е написана за филма от известния в киното композитор Анджело Бадаламенти ("Туин Пикс"). Чрез нея зрителят се потапя в атмосферата на Сталинград от 1942 година, но и в атмосфера на обреченост, саможертва и любов.

10. Машината на времето

"Сталинград" на Фьодор Бондарчук е първият руски филм, заснет по технологията 3D, който излиза наведнъж във всичките формати – 2D, 3D и IMAX. Киносалоните IMAX също се срещат за първи път с руското кино. И това не е 3D атракцион с всякакви летящи от екрана неща. 3D технологията е използвана в "Сталинград" за създаване на ефект на присъствие. Заедно с дълбоката музика на Бадаламенти, тя прави зрителя почти съучастник. Затова "Сталинград" действа и като машина на времето - праща късчета история в съвременността и има силата да пренесе съвременния човек в историческите събития...

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини