"Паяците" и "скобите" - незаконни? Преглед на печата

24 часа: Два пъти уволнявали ченге, свидетел по делото срещу Цветанов

"Дело ще ми води той на мене, ти хляб ще му даваш."

След тази реплика между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и бившия кмет на Варна Кирил Йорданов бившият полицай Пламен Цолчовски е уволнен и от общината в морския град.

Датата е 19 декември 2012 г. В момента на разговора репликите са чути от тогавашния областен управител Коста Базитов, който е в кабинета на кмета Йорданов. След това Йорданов вика секретаря на община Варна Михаил Куликов, който трябва да подготви заповед за уволнението на Цолчовски, който е постъпил седмици преди това на работа там.

Два месеца преди случката Цолчовски е пенсиониран от МВР, където е шеф на отдел във "Вътрешна сигурност". Току-що е навършил 45 години. Днес Цолчовски води дело срещу прекратяване на трудовия му договор с полицията и иска отмяна на заповедта на Цветанов.

 

24 часа: Крадци изнасят трактори и багери в Ирак и Йордания

Автокрадци изнасят задигнати багери и трактори зад граница. Най-атрактивните пазари са в Ирак и Йордания, където в момента има бум на строителството.

Отмъкната от български бизнесмени скъпоструваща селскостопанска и строителна техника е засечена още в Македония и Албания, съобщиха от полицията.

Откраднатите багери, валяци, трактори, комбайни и кранове са едва 5% от общия брой на отнети МПС за тази година. За сметка на това един удар носи на бандитите доход колкото за 4-5 откраднати коли.

Повечето от пласираните навън тежки машини са последен модел и с всички екстри като климатик, бордови компютър, кожен салон и др.

Цената им на пазара втора ръка варира от 70 до 400 хил. лв.

 

Труд: Училищата въвеждат официално от 9-и клас: Урок "Разпознай терориста"

"Обмислете отглеждането на куче, което да обезкуражава натрапниците."

Това е един от съветите в урока за безопасност при терористична заплаха, който ще бъде част от учебната програма по военно обучение в 9-и клас. Програмата ще включва по 5 учебни часа в 9-и и 10-и клас и ще започне през декември.

Презентациите за 10-те урока са качени на сайта на Военното окръжие и са изготвени от преподаватели от Военната академия и университета "Васил Левски". Уроците ще се изнасят в час на класния от преподавател, излъчен от военен или цивилен служител от Централното военно окръжие.

Труд: "Паяците" и "скобите" - незаконни?

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) в София не може да контролира с "паяци" и "скоби" и да вдига неправилно спрели автомобили.

Тази дейност на дружеството е незаконна. Това става ясно от мотивите на областния управител на София-град и бивш общински съветник Росен Малинов (БСП), с които той връща за ново разглеждане в общинския съвет промените в наредбата за организацията на движението в града.

Според него ЦГМ е търговско дружество, а не е административен орган, за да извършва контрол и санкции по паркирането. Административен орган по смисъла на закона бил част от системата на изпълнителната власт.

 

Стандарт: Четири стълба в новия бюджет

Четири стълба ще има в бюджет 2014. Бедност, растеж, образование и здравеопазване са водещите приоритети в новия финансов план на държавата. Това съобщи пред "Стандарт" участник в работната група, която изготвя проекта за разчетите в хазната. Той уточни, че най-много пари са предвидени за социално слабите хора у нас и за растеж. Това включва повишаване на потреблението, разплащане с бизнеса и развитие на инфраструктурата, особено в малките общини.

"1% от БВП в повече в сравнение с 2013 година ще бъде приходната част на бюджета", обяви специално за "Стандарт" премиерът Пламен Орешарски. Той допълни, че разчетите за следващата година са готови и до края на този месец ще бъдат посочени по-конкретните параметри. Ще се организират дискусии със социални партньори по основните заложени политики. Премиерът допълни, че кабинетът има амбиция да подобри работата в здравеопазването, в иновативните политики, социалната сфера.

"Съществената част от бюджета касае насърчаване на ръста и социалната защита на най-уязвимите слоеве. Дефицитът е важен, но всички пари са за хората и това е основен акцент в бюджет 2014", коментира още Орешарски.

800 млн. лева повече приходи са планирани в бюджета - 1% от прогнозния БВП в размер на 81,56 милиарда лева. Финансовото министерство е заложило още 1,8% ръст на икономиката, 1,8% бюджетен дефицит и 1,8 на сто инфлация. Очаква се увеличение на приходите от данъци с 1 процент.

Стандарт: 1500 бизнесмени оценяват вузовете

През декември за трети път ще бъдат представени новите рейтинги на БГ университетите. Този път обаче те ще бъдат с обновени критерии. За първи път освен студенти и преподаватели бизнесът също ще дава оценки на висшите училища. Както преди ще се използват и данни от НОИ за реализацията на младите хора. Досегашните две издания на рейтинга показаха любопитни разлики между висшистите, завършили столичните университети, и тези в страната. Ножицата в заплатите на младите специалисти от най-добрите и най-слабите вузове за някои специалности бе повече от три пъти.

Монитор: Всеки трети радиатор свален

Всеки трети радиатор в топлофицираните жилища у нас е демонтиран, показват неофициалните данни на топлинните счетоводители. При общо 1,4 млн. радиатора в цялата страна, това означава, че абонатите на топлофикациите са демонтирали над 450 хил. отоплителни тела, като процесът продължава със сериозни темпове.

Топлинните счетоводители обаче предпочитат да не дават информация по въпроса. На отправените запитвания към фирми за дялово разпределение само две дадоха отговор. Според статистиката на „Нелбо" досега техните клиенти в София са демонтирали 27% от радиаторите си. В Пловдив този процент е 29 на сто, а в Бургас със свалени радиатори са една трета от клиентите на топлинния счетоводител.

 

Дума: Още 35 млн. eвро за местно самоуправление

"В преговори сме с Европейската банка за възстановяване и развитие, която е основен спонсор на Фонда за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ. Ще осигурим допълнителни 35 млн. евро, които ще бъдат изцяло на разположение на фонда за новия програмен период". Това съобщи пред журналисти вчера в Търговище министър-председателят Пламен Орешарски след срещата с областния управител Емел Расимова и кметовете на петте общини от региона.

С представителите на местната власт премиерът обсъжда приоритетни проблеми, свързани с отделните населени места. Обект на разговорите са били още фискалната децентрализация и възможностите за по-голяма финансова самостоятелност на местните власти, усвояването на еврофондовете, както и собствеността на някои обекти, които са собственост на централни ведомства.

Капитал дейли: Прибързана идея за по-частна здравна система

Принципно добрата идея да се премахне монополът на здравната каса, оповестена от ресорния министър Таня Андреева, се оказа без ясна концепция, анализ и подредба. На теория, ако има повече фондове, които да управляват парите за здраве, ще има по-голяма конкуренция, прозрачност и по-качествена здравна услуга. На практика обаче се оказва, че целта е друга - управляващите се готвят да прехвърлят на частни компании оптимизацията на огромния брой болници. И то бързо и без ясен принцип кои частници ще допусне в новата схема и за кои дейности.

Преди дни здравният министър заяви, че са водени разговори с премиера и екип от експерти за въвеждане на втори стълб на здравно осигуряване. По думите й става въпрос за частни осигурители или застрахователи, които ще получават част от здравните осигуровки. Сега всички постъпления по това перо са концентрирани само в здравната каса. Фондовете ще бъдат движещата сила в сключването на договори за работа на здравната каса с лечебните заведения, а НЗОК най-вероятно ще бъде в ролята на надзор и само ще доплаща частта, която здравните фондове не са платили за лечение. Андреева отбеляза, че моделът ще влезе в сила най-късно през септември 2014 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини