Финансовите решения на 30, които ще ви преследват и на 50

Хората често казват "животът е кратък", като искат да направят или купят нещо веднага, а не да чакат по-добри времена. Но истината е, че животът не е чак толкова кратък. Средната продължителност на живота е около 73 години (77 за жените и 70 за мъжете). Тоест, ако сте на 30 години и считате, че животът е кратък, то пригответе се за още дълги 40-50 години съществуване.

Ето защо от финансова гледна точка е доста важно да вземете правилни решения, когато сте около Христовата възраст, тъй като те ще имат значително влияние върху останалата част от живота ви.

Ето и кои са най-важните решения, които трябва да направите в 30-те си години и които ще имат отношение към вашето по-далечно бъдеще:

1. Компанията, за която работите. Има много неща, които трябва да вземете предвид при избора си на работа, като това върху каква сума ви осигурява фирмата за пенсия е от най-жизненоважно значение за вас в дългосрочен план. Когато сте на 30, със сигурност няма да ви се мисли за пенсиониране, но ако 10-20 години ви осигуряват на минимална работна заплата, един ден ще се окажете на около 60 години и ще имате доход, който няма да покрива и елементарните ви нужди.

2. Вашата начална заплата. Целете се в малко по-висока начална заплата от това, което е реално за пазара на труда. Едно американско проучване показва, че служителите, които са преговаряли за по-изгодна начална заплата, имат и по-високи увеличения във времето в сравнение с тези, които стартират на по-ниска заплата, тъй като увеличението често е процент от месечното възнаграждение. Тоест, ако един служител започне кариерата си на 25 години със заплата от 1500 лв. вместо от 1000 лева (и с 5% увеличение всяка година), то той ще печели доста по-добре, когато стигне 40-годишна възраст от този, който се е съгласил на по-ниското възнаграждение.

3. Вашият избор на партньор. Доста е важно какъв човек ще изберете за ваш съпруг/съпруга, тъй като с него ще взимате едни от най-важните финансови решения в живота си. Бракът по любов понякога се оказва по-добър финансов ход, тъй като по статистика хората, сключили брак от емоционална привързаност, се развеждат 50% по-рядко от тези, които са се оженили по сметка.

Самият развод може да бъде доста скъп и да коства много активи. Затова най-добре си изберете половинка, към която изпитвате любов и отдаденост, но и с която имате финансова съвместимост. Би било добре вашият партньор да се ангажира с попълването на финансовия бюджет на семейството ви и да харчи общите ви пари мъдро, а не да ги прахосва. Само така можете да си изградите едно по-сигурно бъдеще.

4. Кога да имате деца. Това решение е доста важно в живота, а все повече млади хора го отлагат. Според статистиките съвременните жени все по-често искат да завършат висшето си образование, да направят кариера и едва след това да създават поколение. Това се случва след тяхната 30-годишна възраст. Модерните мъже също се решават на бащинство все по-късно. Причина за това донякъде е и във финансовата рецесия.

Но все пак, ако имате достатъчно подкрепа у дома, може би не е добра идея да отлагате създаването на деца твърде дълго. Помислете си, че двойка, която има деца, когато е на 25 -годишна възраст, ще има пораснали наследници, преди да достигне 50-те. Тези родители все още ще са млади и ще има едни 15-20 години, за да се съсредоточат върху собствените си планове и кариера. Двойките, които раждат децата си на около 35 години, ще се грижат за потомците си финансово, докато стигнат пенсионна възраст, което ще затрудни бюджета им доста повече.

5. Как да инвестирате. Има различни начини, по които можете да инвестирате спестяванията си, но най-важното е да го правите разумно, за да не ги изгубите. Не се отнасяйте хазартно с трудно изкараните си пари, тъй като е много вероятно да сбъркате в преценката си.

6. Кога да си купите собствено жилище. Има случаи, когато е по-добре да живеете цял живот под наем, вместо да си купувате собствена къща/апартамент. Така е, ако работата ви е свързана с много пътуване и ако нямате сериозна половинка.

Въпреки това, в дългосрочен план, притежаването на собствен дом може да бъде по-добра финансова крачка, тъй като когато достигнете пенсия, едва ли ще можете да си позволите да плащате скъп наем.

Решете се на подобна покупка, когато имате сериозен партньор и сте на път да създадете семейство. Така ще си помагате с вноските по ипотеката, а и ще имате достатъчно много активни години пред себе си, в които ще успеете да изплатите жилището и ще можете да се насладите на по-спокойни старини.

7. Как да се отнасяте към парите си. Много млади хора харчат заплатите си до стотинка по заведения, магазини и почивки, вместо да спестяват по 10% от възнаграждението си всеки месец, още от началото на кариерата си. Впоследствие повечето от тях (тези, които приближават 40-те) започват да имат повишено внимание към парите, но вместо вече да се радват на едни добри спестявания в банката, те едва сега започват да се замислят за такива.

Съветваме ви да започнете да се грижите за спестяванията си още преди да навършите 30 години, за да се радвате на финансово благополучие, когато стигнете 50-те. Животът е дълъг, затова е важно да вземете верните решения навреме.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини