Училищата наказват за скъсани дънки и минижуп в клас

В началото на учебната година всеки ученик и родител се запознава с училищния правилник. Най-тежки са санкциите за притежание на оръжие, внасяне на алкохол и наркотични вещества, както и пушене във и около района на училището. Учениците се наказват строго и за вандализъм, отсъствие от часовете без уважителна причина, проява на агресия, тютюнопушене и др., пише в. "Стандарт".Строги наказания за лошо поведение на учениците въвеждат новите школски правилници. Категориите примерно, добро, задоволително и незадоволително отдавна не съществуват. Според родители обаче някои санкции за нарушаване на правилата са дори по-строги от времето, когато самите те са били ученици. 

Лишаване от стипендии или екскурзии са сред наказанията за децата с лошо поведение. Отнемането на правото да получават пари за отличен успех обаче се прилага само при крайни прояви като агресия, кражба, тормоз над съученици, разказа директорът на 119-о СОУ Диян Стаматов. Другата санкция е лишаване от възможност да участваш в училищни мероприятия. Сред тях са както школските празници, така и екскурзии или зелени училища.

За пушене и преписване, както и за голям брой неизвинени отсъствия много школа наказват с дейности в полза на училището. В правилника на 119-о СОУ изрично е посочено, че те не трябва да уронват достойнството на ученика. Наказанията са разделени на такива, които могат да се прилагат на деца под 14 години, и такива за големи ученици. Малките поливат цветя, редят книги в библиотеката и почистват тревните площи, а големите чистят стени и метат двора. В правилника на това училище като наказание е записано и намаляване на поведението, но Стаматов посочи, че то не се прилага и е част от много стара наредба на просветното ведомство.

Любопитното е, че ученици, пропуснали повече от 30 на сто от часовете, минават в по-горен клас само след изпит. В 18-о СОУ освен за хулигански прояви учениците полагат труд и, ако се пързалят по парапетите или подхващат опасни игри със снежни топки. Наказанията там са разделени за момчета и момичета - младежите пренасят мебели и помагат в работилницата, а девойките работят в библиотеката и обновяват украсата на школото.

51-о СОУ пък директно спира стипендиите за над 10 отсъствия. Изключения се правят само за сираци и социално слаби. Любопитното е, че това школо има и правила за безопасно поведение в интернет, сред които е изискването да не качваш материали за съученици без тяхно знание - особено такива, които уронват достойнството им. Нямаш право да качваш и снимки със сексуално съдържание и насилие нито във Фейсбук, нито в скайп. Не може да влизаш и в сайтове за хора над 18, нито пък да лъжеш за възрастта си, за да се регистрираш там. Училището съветва децата и да не споделят в нета лична информация.

Строги са забраните по отношение на облеклото, показа проверка на "Стандарт". Скъсаните дънки например са табу в повечето школа. На учениците не се позволява да носят и къси поли и панталони, гласят правилниците, които са публикувани на сайтовете на училищата. Забранява се и предизвикателното облекло, неподходящият грим и екстравагантната прическа. Изключително строги са и изискванията за часовете по физическо възпитание. Задължителен е спортният екип. Той включва тениска, анцунг и маратонки или гуменки. Наказанието за ученик, явил се с неподходящи дрехи, е неизвинено отсъствие, пише в документите. Строга забрана има и за използването на всякакви електронни устройства в часовете.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини