Цветлин Йовчев: Шансовете на България да получи финансова помощ от ЕК за бежанците са се увеличили

Шансовете на страната ни да получи финансова помощ от ЕК за бежанците са се увеличили. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев. 

Той заяви, че евроинституцията е признала, че в България  Гърция и Кипър има извънредна ситуация заради увеличеният приток на търсещи убежище сирийци. 

МВР шефът обясни, че процедурата, за да получим средствата от Брюксел, минава през два етапа, уточнява агенция "Фокус". 

Първата стъпка била да се постави проблемът на политическо ниво, като тя вече е била предприета. 

Втората била да се получи становище от експертите. Те трябва да посетят страната ни в началото на октомври, за да преценят на място дали държавата ни се нуждае от помощ. 

Йовчев обясни, че финансова помощ се търси по линия на Европейския фонд за бежанците и Европейския фонд за външните граници. По европейския фонд за бежанците сумата, която остава да бъде разпределена до края на годината възлиза на около 4 млн. евро, а по Европейския фонд за външните граници – приблизително 9 млн. лева, уточни Йовчев.

Също така шефът на силовото ведомство информира, че до една седмица ще заработят допълнителни места за настаняването на бежанците.  

 "Ние сме много близко до цифрата, която вече оттук нататък ще ни вкара в една ситуация, в която по-трудно можем да управляваме тези процеси. Това се дължи на липсата както на достатъчно опит, така също и на капацитет, с който да управляваме подобни процеси. Вече ни светва червената лампа, че сме много близо до следващата граница, която наистина може да доведе до това да се повишат рисковете", каза министърът. 

Той добави, че избраните сгради за търсещите убежище са такива, че с малко средства могат да бъдат пригодени за експлоатация. 

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини