С три златни медала се завърнаха инвалидите на Първомай

Три златни медала извоюваха три фолклорни групи на хора с увреждания от Първомайския клуб на инвалидите.  На 7- я републикански фестивал в пернишкия квартал „Църква“, проведен през миналия уикенд пяха формациите на село Дълбок извор, водени от Станка Грозева и на с. Градина с ръководител Мария Нихтянова. Дебърските баби, подготвящи се в кварталното читалище "Пробуда" освен гласовите си възможности представиха и обичая Гроздобер. Жури с председател естрадната изпълнителка Мими Иванова и членове съпругът й и композитор Развигор Попов и певецът и учител по музика Красимир Красимиров бяха заети с трудната задача да определят най-добрите между над 100-те групи участници.

Над 1700 човека с различни съдби пяха, танцуваха, рецитираха, демонстрираха разнообразните си таланти и показаха, че изкуството осмисля живота им. Събитието се проведе под патронажа на кмета на Перник Росица Янакиева.

„Хората с увреждания се събираме, за да забравим грижите, проблемите и болките, които ни съпътстват в ежедневието и да сътворим красота, вълшебни песни, да покажем неповторими предмети на изкуството”, каза Анита Тараланска – председател на Съюза на инвалидите в Перник. От сцената хората с увреждания отправиха послание да получат подкрепа за независим и достоен живот. Участниците, обединени в над 100 групи, се състезаваха в 19 жанра.

Първомайските инвалиди бяха организирани от Златка Кирева – председател на местната организация. От името на участвалите във фестивала тя изказа благодарност им към кмета на общината Ангел Папазов, осигурил транспорта до Перник. През следващата седмица градоначалникът ще посрещне лично наградените групите в кабинета си. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини