Жив щит за депутатите. Прeглед на печата

„Новинар": Орешарски призова за сдържаност по казуса "Сирия"

Премиерът Пламен Орешарски призова за сдържаност по казуса "Сирия". Пред БНР той изрази надежда изпитанията да останат вътрешни. "Усложнената обстановка в Сирия е предизвикателство и трябва да се отнасяме много сериозно и на отражението върху нас. Едно от най-големите предизвикателства е бежанската вълна", припомни министър-председателят. По време на заседанието на Съвета за национална сигурност към Министерския съвет многократно било подчертано, че местата в нашите бежански центрове са запълнени.

„Стандарт": Жив щит за депутатите

Жив щит ще осигури достъпа на депутатите до парламента днес. Протестът им готви "Голямото посрещане" още от сутринта, за което от няколко дни вървят призиви в нета. Симпатизанти на кабинета обаче ще направят верига с телата си, за да могат народните избраници спокойно да отидат на работа. За първи път ГЕРБ и други партии от опозицията открито призоваха своите поддръжници да се включат в протеста срещу властта. Уговорката е обаче никой да не идва на жълтите павета с партийни знамена. Очаква се десант с рейсове от цялата страна пред парламента за подкрепа на двата враждуващи митинга. Недоволните от кабинета ще са пред паметника "Цар Освободител". Контрапротестът пък ще е от южната страна на храма "Св. Александър Невски".

„Труд": Прокуратурата вече разследвала присвояването на 18 млн. евро от АЕЦ „Белене

Прокуратурата е образувала на 9 август досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери - 18 милиона евро, по фактите, изложени на пресконференция днес от Мария Капон, председател на Единната народна партия, и Иван Иванов -Демократи за силна България.
В съобщение на пресцентъра на прокуратурата се посочва, че на пресконференцията двамата са обявили данни за извършени плащания за консултантски услуги по проекта АЕЦ „Белене".

„Дума": Британският посланик пак съветва България

Месец септември винаги носи онова усещане за връщане в класната стая, дори за тези от нас, за които ученическите години са отминали отдавна. С тези думи на прага на новия политически сезон британският посланик у нас Джонатан Алън реши да посъветва българското общество как да се възстанови доверието в българската политика. Размишленията са публикувани на страницата на посолството на Великобритания.
Тази година обаче правителството и партиите не са единствените, които се връщат на работа с нови сили - протестиращите също ще се завърнат, споделя дипломатът, който информира обществеността, че през последните няколко седмици разговарял с наши политически лидери и с обикновени българи как тези национални приоритети трябва да отразяват посланието на протестите.

„24 Часа": Външно за френския посланик: Няма регламентация за ордените

Френският посланик Филип Отие, чийто мандат изтече, си тръгва от България без орден "Стара планина", научи "24 часа". По неофициална информация причината е в публичната подкрепа на французина за протестиращите срещу кабинета "Орешарски". През юли Отие и германският му колега Матиас Хьопфнер публикуваха в "24 часа" статия, в която поискаха управляващите да чуят гласа на протеста.
Няма законова регламентация за удостояването на заминаващите си посланици с висши държавни отличия, заяви Стоян Витанов, медиен съветник на външния министър Кристиан Вигенин. В момента дипломатическото ведомство стартира цялостен преглед на условията, при които трябва да се награждават заминаващи си посланици.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини