Топим се със 116 души на ден. Вестниците в събота

24 часа: Бисер Петков: Пенсиите се вдигат с 2,5% с швейцарското правило

Държавната пенсионна схема е от такъв тип, че разходите за пенсии да се финансират преимуществено от осигурителни вноски. Но още от 2000 г. се наблюдава тенденция за нарастване на участието на държавата във финансирането на пенсиите, която се засилва след 2007 г. Ако през 2000 г. държавата е участвала във финансирането на разходите по бюджета на ДОО с около 20%, то през 2010 г. този процент стигна 59,а за 2012 г. е около 54%. Тоест осигурителните вноски финансират по-малко от половината от разходите за пенсии. Което прави системата финансово неустойчива и в голяма степен зависима от държавния бюджет. Това не е нова констатация, много аналитични материали на НОИ и Сметната палата показват тенденция на влошаващо се финансово състояние на държавното обществено осигуряване.

 

24 часа& Бай Миле праща хървати да екзекутират Васил Илиев

18 години след разстрела на Васил Илиев криминалисти са категорични, че той е поръчан от също вече покойния Милчо Бонев - Бай Миле.

Доказателства за това обаче така и не били събрани. Бивши служители на тогавашната Централна служба за борба с организираната престъпност събрали оперативна информация, според която стрелците били хървати и се познавали с украинските килъри на Андрей Луканов.

Единственото сигурно доказателство в тази посока обаче били само двата хърватски автомата, с които е екзекутиран Илиев.

 

Труд& Топим се със 116 души на ден

Населението на България продължава да се топи с бързи темпове, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), обявени вчера. Към края на 2012 г. у нас са живели 7 284 552 души, което е с 42 672 по-малко в сравнение с населението към 31 декември 2011 г. За година е изчезнал град почти с големината на Видин, показва статистиката. През 366-те дни на миналата високосна година населението на България се е стопявало със скорост от 116 души на ден.

Още по-тревожно е сравнението с данните от последното национално преброяване, което беше към 1 февруари 2011 г. Оказва се, че за 23 месеца - до 31 декември 2012 г. хората у нас са намалели с 80 018 души.

Все по-отчетливо се вижда, че населението на страната се съсредоточава в два големи мегаполиса - София и Варна, главно заради трудовите миграции.

 

Труд& Борисов: Нямам споразумение със Станишев за предсрочни избори през май

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да има споразумение за предсрочни избори през май с лидера на БСП Сергей Станишев, съобщи Фокус.

„Аз просто съзирам поредната им манипулация", заяви той в Бургас.

"Нито сме говорили, нито имаме такива уговорки, нито имаме срещи, нито имаме чувания по телефон. Просто - те по този начин искат да объркат и протестиращите, и хората в България, които не ги понасят вече", твърди Борисов.

 

Стандарт& Първанов прави АБВ-2

Мрежа от дискусионни клубове по подобие на замразения си проект АБВ ще създаде Георги Първанов. Първият дебат ще е на 22 септември, Деня на независимостта. По ирония на съдбата датата вече е "резервирана" и за друго политическо събитие - учредяването на БАСТА, партията на отцепниците от ГЕРБ. Пред "Стандарт" Първанов даде да се разбере, че не е търсел паралел. Преди седмица се появи слух, че Първанов ще прави нова лява партия заедно с Татяна Дончева. Който той лично вчера отрече.

"Управленските решения в БСП се взимат в много тесен и нелегитимен кръг, а някои от първите действия в началото на работата на кабинета навяват мисъл за влиянието на икономически кръгове", заяви по-рано вчера пред Нова телевизия бившият държавен глава.

Соцлидерът Сергей Станишев не бе открит за коментар. "БСП има легитимни органи, които вземат решения, и г-н Първанов е член на част от тях, като например Националния съвет и почти винаги взема думата за изказвания", отговори му задочно медийният секретар на БСП Антон Кутев. И добави, че в момента столетницата е по-консолидирана от всякога. Нов ляв проект не бил подходящото решение, защото нямало да срещне разбиране нито от ляво, нито от дясно.

Стандарт: 711 000 зад правителството

711 000 души от цялата страна застават зад правителството на Пламен Орешарски. Това стана ясно, след като премиерът Пламен Орешарски прие вчера нови 384 000 подписа в подкрепа на кабинета си. Вносителите заявиха, че нямат искания към правителствата и са доволни от политиките му. Организатор на подписката е инициативата "За нов обществен договор". След срещата в Министерския съвет вносителите заявиха, че подписите са безусловни. Преди месец премиерът вече прие първа пратка с други 327 000 парафа в своя подкрепа.

"Искам да призова като Мартин Лутър Кинг преди 50 г. - имам мечта да се обединят всички българи и се радвам, че г-н Орешарски ни прие и ни изслуша", коментира Румяна Вълкова.

Монитор: София свързва данъчните с КАТ

Общинските данъчни служби да бъдат свързани с КАТ и с имотния регистър. Това планират в столичното кметство.

„До броени дни ще обединим в обща база данни 22 районни данъчни служби, а на следващ етап ще е свързаността с КАТ и имотния регистър", уточни заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов. Целта е собствениците да не могат да укрият автомобилите и притежаваните от тях апартаменти и къщи и да не минават метър от плащане на налози.

Единната база данни на данъчните ще дава възможност да се внасят пари за данъци навсякъде, а не само в района, в който е имотът например.

„Във всяка служба ще можете да направите справка за задълженията си. За физическо лице това отнема две секунди, а за голяма лизингова компания - 30 секунди", допълни Барбалов. След това данъчните служби ще предлагат и други услуги - например за липса на данъчни задължения без значение къде е регистриран апартаментът или къщата.

Сега: АЕЦ "Козлодуй" направи първа стъпка към строеж на седми блок

На фона на споровете около заявеното в програмата на Пламен Орешарски намерение да се рестартира проектът за АЕЦ "Белене" АЕЦ "Козлодуй" направи първа стъпка към евентуален строеж на седми блок. Първата ни атомна централа получи одобрение да започне търсене на подходяща площадка за изграждането на нова ядрена мощност. Вчера председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов връчи на шефа на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД Валентин Илиев съответното разрешение.

"Разрешението обаче е общо - за ядрена централа, която може да бъде с един или с повече блокове", заяви Илиев. Компанията е дъщерна на АЕЦ "Козлодуй" и има капитал от 2 млн. лв., като почти всички средства ще отидат за предпроектните проучвания. Тя бе създадена през май миналата година специално за разширението в Козлодуй. Едновременно с това България реши да прекрати проекта "Белене".

Дума: Готвят закон за минимална рента

С промени в Закона за арендата ще се определят минимални граници на плащанията, за да бъдат защитени собствениците на земи от злоупотреби. Промените се подготвят от група депутати от Коалиция за България, съобщи народният представител Янаки Стоилов.

Той се аргументира, че сега собствениците на малки парцели не са защитени от злоупотреби и затова е необходимо да им се осигури защита. Ще се определят минимални граници на рентите според категорията на земята и нейното местоположение.

С промените в закона ще се опрости процедурата за предоставянето на земята по арендни договори и ще се предложат унифицирани образци. Депутатите още не са правили анализи дали тези промени ще се отразят на пазара на земята.

Стоилов обясни, че народните представители търсят балансирано решение, което да не накланя везните в полза на притежателите на големи по площи ниви. Той допълни, че не се притеснява от евентуални обвинения в непазарно поведение.

Проблемът с плащанията е най-сериозен в Северозападна България, заяви Борис Антонов от сдружението "Собственици на земеделски земи арендодатели", които още миналата година предложиха такива промени. Земевладелците заявиха тогава, че заради ниските доходи, които получават, е небходима държавна намеса.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини