Две олимпийски титли и сребро завоюва първомаецът Петър Панайотов

Българинът Петър Панайотов се представи повече от достойно на Олимпиадата за ветерани в Торино и завоюва два златни и един сребърен медали в коронните си дисциплини – хвърляне на чук, мятане на диск и тласкане на гюлле.

В своята категория – мъже 75-80години той е най- възрастният състезател.

С откриването на игрите, още в първия ден, Панайотов грабна олимпийската титла с резултат 34,54м и остави на 2 см зад себе си унгареца Белхаси и руснака Акулов. Великолепното представяне за българинът продължи и няколко дни по- късно, когато надви съперника си от Италия Моранди и с постижение 31,26 м завоюва златото на мятане на диск. Трети отново остана руснакът Акулов. Участието си в игрите Панайотов приключи със сребро в дисциплината тласкане на гюлле.

Отлични представяния имат и други българи: с пълен комплект медали е старозагорката Красимира Чахова, бизнес дамата Мерлин Арно – с три бронзови медала. Димитър Виденов е със сребро в плуването. На олимпиадата в Торино участие вземат над 35 000състезатели от цял свят. Българската делегация се състои от 46 спортисти. Надпреварата в над 30 различни дисциплини приключва утре – 11 август.

Петър Панайотов е роден в Първомай, тук той завършва и средното си образование. А трудовият си път е посветил на защитата на родината. Пенсиониран е като полковник от БА. Цял живот е поддържал отлична спортна форма, но с лека атлетика активно се занимава след като напуска службата си. Той е шампион и от Европейските Мастърс игри 2011. Надяваме се да разговаряме с него за спортния му път скоро, когато гостува в Първомай на сестра си – Катя Панайотова.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини