7 °C

Събрани са над 100 причини да се гордеем, че сме от Първомай и общината

 Започналата инициатива за събиране на 100 причини да се гордеем, че сме от община Първомай и Първомайско набира скорост и вече има над 100 предложения – сподели Николина Горова - председател на фондация „Българска гордост“.  Най-голяма активност прояви ученическият исторически клуб на ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ с ръководител Ваня Йорданова. Направените предложения се обсъждат от два екипа деца и учени, членове на историческата секция на Съюза на учените. Това, което виждате е работен материал – каза г-жа Горова. Предстои да се уточняват още неща. Направените предложения са дадени в общината. Там ще бъдат обсъдени и допълнени, а след това ще бъдат качени на сайта на фондацията. Там ще може да ги види всеки и да направи своя коментар, допълнение или предложение. Между записаните до сега причини има и няколко общобългарски, които са повод за гордост независимо къде живеем и за това, според председателката те трябва да присъстват във всеки регионален сборник. Между тях са фактът, че България е държавата, запазила най- дълго името си между всички страни в Европа. Такъв повод за гордост е и, че няма нито едно пленено българско бойно знаме и др.

Ирина Горова разказа, че в процеса на работа се сблъсква с интересни факти и личности за които не е подозирала. Пример за такава изненада е личността на Ангелина Димова от Драгойново – дарител за възстановяването на църквата, патриот, личност с интересни качества. Във времето за „зрелия социализъм“ се омъжва за французин, близък приятел на ген. Де Гол, работила за парфюмерийната фабрика на Ален Делон.

Между 100 причини да се гордеем, че живеем в Първомайско е записан и караджаловския бик. Един спорен и предизвикващ усмивки патриотичен факт. Оказва се обаче, че не самото животно е носител на този заряд –то е станало жертва на собствения си инат и заставайки на жп линията, срещу червения локомотив, с цената на живота си го преобръща. След случката чисто физическият акт е ирадирал в израза „не ме гледай като караджаловски бик“, символ на безсмислено, тъпо упорство.

Най- безспорната причина, предизвикваща горостта на първомайци е лютеницата.

Най- трудно е да се отърсим от субективизма при определяне на приноса на съвременниците ни- твърди Горова. Тя дава пример с Ботев, който едва ли би бил толкова безспорен символ на българската борба за освобождение, ако трябваше да бъде обсъждан в годините преди смъртта му.

След като бяха разглеждани и обсъждани толкова много регионални факти в различни общини на страната, надявам се да можем да направим ново, актуализирано издание и на „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ – споделя идейния двигател на „Българска гордост“. Първия път разчитахме на музейни работници и от тяхната активност зависеше какво ще влезе в сборника. Сега причините се разглеждат на доста по широка основа.

Николина Горова обеща преди да бъде подготвено изданието за печат да се срещне с местни активисти, заинтересовани граждани и представители на различни гилдии за последно и окончателно обсъждане на предложените факти. Целта е книгата да бъде издадена и представена в рамките на литературния месец, традиционно организиран от читалището през октомври.

Единственият въпрос, на който не пожела да отговори, е колко струва изданието – тази информация може да бъде предоставена от кмета, отсече госпожа Горова. Дали финансовата стойност се покрива от емоционалната, ще разберем едва когато книгата е в ръцете на първомайци.

Между 100-те предложения са приносът към българската литература на акад. Георги Караславов, Слав Караславов и Ваня Пектова; Ангел войвода, градинарството, езеровския пръстен, динотериумът, обичаят сирни заговезни в Караджалово, тракийската музика, фактът, че Първомай има период през който има представители на високо ниво в няколко  вида власти; разкритите древни паметници; участието в руско-турската война и битката за Одрин. Между причините фигурират и две сравнително нови фирми - "Грийнс" ООД и "Бендида".

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
04 апр 2020
Последни новини