Събрани са над 100 причини да се гордеем, че сме от Първомай и общината

 Започналата инициатива за събиране на 100 причини да се гордеем, че сме от община Първомай и Първомайско набира скорост и вече има над 100 предложения – сподели Николина Горова - председател на фондация „Българска гордост“.  Най-голяма активност прояви ученическият исторически клуб на ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ с ръководител Ваня Йорданова. Направените предложения се обсъждат от два екипа деца и учени, членове на историческата секция на Съюза на учените. Това, което виждате е работен материал – каза г-жа Горова. Предстои да се уточняват още неща. Направените предложения са дадени в общината. Там ще бъдат обсъдени и допълнени, а след това ще бъдат качени на сайта на фондацията. Там ще може да ги види всеки и да направи своя коментар, допълнение или предложение. Между записаните до сега причини има и няколко общобългарски, които са повод за гордост независимо къде живеем и за това, според председателката те трябва да присъстват във всеки регионален сборник. Между тях са фактът, че България е държавата, запазила най- дълго името си между всички страни в Европа. Такъв повод за гордост е и, че няма нито едно пленено българско бойно знаме и др.

Ирина Горова разказа, че в процеса на работа се сблъсква с интересни факти и личности за които не е подозирала. Пример за такава изненада е личността на Ангелина Димова от Драгойново – дарител за възстановяването на църквата, патриот, личност с интересни качества. Във времето за „зрелия социализъм“ се омъжва за французин, близък приятел на ген. Де Гол, работила за парфюмерийната фабрика на Ален Делон.

Между 100 причини да се гордеем, че живеем в Първомайско е записан и караджаловския бик. Един спорен и предизвикващ усмивки патриотичен факт. Оказва се обаче, че не самото животно е носител на този заряд –то е станало жертва на собствения си инат и заставайки на жп линията, срещу червения локомотив, с цената на живота си го преобръща. След случката чисто физическият акт е ирадирал в израза „не ме гледай като караджаловски бик“, символ на безсмислено, тъпо упорство.

Най- безспорната причина, предизвикваща горостта на първомайци е лютеницата.

Най- трудно е да се отърсим от субективизма при определяне на приноса на съвременниците ни- твърди Горова. Тя дава пример с Ботев, който едва ли би бил толкова безспорен символ на българската борба за освобождение, ако трябваше да бъде обсъждан в годините преди смъртта му.

След като бяха разглеждани и обсъждани толкова много регионални факти в различни общини на страната, надявам се да можем да направим ново, актуализирано издание и на „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ – споделя идейния двигател на „Българска гордост“. Първия път разчитахме на музейни работници и от тяхната активност зависеше какво ще влезе в сборника. Сега причините се разглеждат на доста по широка основа.

Николина Горова обеща преди да бъде подготвено изданието за печат да се срещне с местни активисти, заинтересовани граждани и представители на различни гилдии за последно и окончателно обсъждане на предложените факти. Целта е книгата да бъде издадена и представена в рамките на литературния месец, традиционно организиран от читалището през октомври.

Единственият въпрос, на който не пожела да отговори, е колко струва изданието – тази информация може да бъде предоставена от кмета, отсече госпожа Горова. Дали финансовата стойност се покрива от емоционалната, ще разберем едва когато книгата е в ръцете на първомайци.

Между 100-те предложения са приносът към българската литература на акад. Георги Караславов, Слав Караславов и Ваня Пектова; Ангел войвода, градинарството, езеровския пръстен, динотериумът, обичаят сирни заговезни в Караджалово, тракийската музика, фактът, че Първомай има период през който има представители на високо ниво в няколко  вида власти; разкритите древни паметници; участието в руско-турската война и битката за Одрин. Между причините фигурират и две сравнително нови фирми - "Грийнс" ООД и "Бендида".

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини