1 °C

Събрани са над 100 причини да се гордеем, че сме от Първомай и общината

 Започналата инициатива за събиране на 100 причини да се гордеем, че сме от община Първомай и Първомайско набира скорост и вече има над 100 предложения – сподели Николина Горова - председател на фондация „Българска гордост“.  Най-голяма активност прояви ученическият исторически клуб на ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ с ръководител Ваня Йорданова. Направените предложения се обсъждат от два екипа деца и учени, членове на историческата секция на Съюза на учените. Това, което виждате е работен материал – каза г-жа Горова. Предстои да се уточняват още неща. Направените предложения са дадени в общината. Там ще бъдат обсъдени и допълнени, а след това ще бъдат качени на сайта на фондацията. Там ще може да ги види всеки и да направи своя коментар, допълнение или предложение. Между записаните до сега причини има и няколко общобългарски, които са повод за гордост независимо къде живеем и за това, според председателката те трябва да присъстват във всеки регионален сборник. Между тях са фактът, че България е държавата, запазила най- дълго името си между всички страни в Европа. Такъв повод за гордост е и, че няма нито едно пленено българско бойно знаме и др.

Ирина Горова разказа, че в процеса на работа се сблъсква с интересни факти и личности за които не е подозирала. Пример за такава изненада е личността на Ангелина Димова от Драгойново – дарител за възстановяването на църквата, патриот, личност с интересни качества. Във времето за „зрелия социализъм“ се омъжва за французин, близък приятел на ген. Де Гол, работила за парфюмерийната фабрика на Ален Делон.

Между 100 причини да се гордеем, че живеем в Първомайско е записан и караджаловския бик. Един спорен и предизвикващ усмивки патриотичен факт. Оказва се обаче, че не самото животно е носител на този заряд –то е станало жертва на собствения си инат и заставайки на жп линията, срещу червения локомотив, с цената на живота си го преобръща. След случката чисто физическият акт е ирадирал в израза „не ме гледай като караджаловски бик“, символ на безсмислено, тъпо упорство.

Най- безспорната причина, предизвикваща горостта на първомайци е лютеницата.

Най- трудно е да се отърсим от субективизма при определяне на приноса на съвременниците ни- твърди Горова. Тя дава пример с Ботев, който едва ли би бил толкова безспорен символ на българската борба за освобождение, ако трябваше да бъде обсъждан в годините преди смъртта му.

След като бяха разглеждани и обсъждани толкова много регионални факти в различни общини на страната, надявам се да можем да направим ново, актуализирано издание и на „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ – споделя идейния двигател на „Българска гордост“. Първия път разчитахме на музейни работници и от тяхната активност зависеше какво ще влезе в сборника. Сега причините се разглеждат на доста по широка основа.

Николина Горова обеща преди да бъде подготвено изданието за печат да се срещне с местни активисти, заинтересовани граждани и представители на различни гилдии за последно и окончателно обсъждане на предложените факти. Целта е книгата да бъде издадена и представена в рамките на литературния месец, традиционно организиран от читалището през октомври.

Единственият въпрос, на който не пожела да отговори, е колко струва изданието – тази информация може да бъде предоставена от кмета, отсече госпожа Горова. Дали финансовата стойност се покрива от емоционалната, ще разберем едва когато книгата е в ръцете на първомайци.

Между 100-те предложения са приносът към българската литература на акад. Георги Караславов, Слав Караславов и Ваня Пектова; Ангел войвода, градинарството, езеровския пръстен, динотериумът, обичаят сирни заговезни в Караджалово, тракийската музика, фактът, че Първомай има период през който има представители на високо ниво в няколко  вида власти; разкритите древни паметници; участието в руско-турската война и битката за Одрин. Между причините фигурират и две сравнително нови фирми - "Грийнс" ООД и "Бендида".

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
27 яну 2021
Последни новини