19 °C

Събрани са над 100 причини да се гордеем, че сме от Първомай и общината

 Започналата инициатива за събиране на 100 причини да се гордеем, че сме от община Първомай и Първомайско набира скорост и вече има над 100 предложения – сподели Николина Горова - председател на фондация „Българска гордост“.  Най-голяма активност прояви ученическият исторически клуб на ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ с ръководител Ваня Йорданова. Направените предложения се обсъждат от два екипа деца и учени, членове на историческата секция на Съюза на учените. Това, което виждате е работен материал – каза г-жа Горова. Предстои да се уточняват още неща. Направените предложения са дадени в общината. Там ще бъдат обсъдени и допълнени, а след това ще бъдат качени на сайта на фондацията. Там ще може да ги види всеки и да направи своя коментар, допълнение или предложение. Между записаните до сега причини има и няколко общобългарски, които са повод за гордост независимо къде живеем и за това, според председателката те трябва да присъстват във всеки регионален сборник. Между тях са фактът, че България е държавата, запазила най- дълго името си между всички страни в Европа. Такъв повод за гордост е и, че няма нито едно пленено българско бойно знаме и др.

Ирина Горова разказа, че в процеса на работа се сблъсква с интересни факти и личности за които не е подозирала. Пример за такава изненада е личността на Ангелина Димова от Драгойново – дарител за възстановяването на църквата, патриот, личност с интересни качества. Във времето за „зрелия социализъм“ се омъжва за французин, близък приятел на ген. Де Гол, работила за парфюмерийната фабрика на Ален Делон.

Между 100 причини да се гордеем, че живеем в Първомайско е записан и караджаловския бик. Един спорен и предизвикващ усмивки патриотичен факт. Оказва се обаче, че не самото животно е носител на този заряд –то е станало жертва на собствения си инат и заставайки на жп линията, срещу червения локомотив, с цената на живота си го преобръща. След случката чисто физическият акт е ирадирал в израза „не ме гледай като караджаловски бик“, символ на безсмислено, тъпо упорство.

Най- безспорната причина, предизвикваща горостта на първомайци е лютеницата.

Най- трудно е да се отърсим от субективизма при определяне на приноса на съвременниците ни- твърди Горова. Тя дава пример с Ботев, който едва ли би бил толкова безспорен символ на българската борба за освобождение, ако трябваше да бъде обсъждан в годините преди смъртта му.

След като бяха разглеждани и обсъждани толкова много регионални факти в различни общини на страната, надявам се да можем да направим ново, актуализирано издание и на „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ – споделя идейния двигател на „Българска гордост“. Първия път разчитахме на музейни работници и от тяхната активност зависеше какво ще влезе в сборника. Сега причините се разглеждат на доста по широка основа.

Николина Горова обеща преди да бъде подготвено изданието за печат да се срещне с местни активисти, заинтересовани граждани и представители на различни гилдии за последно и окончателно обсъждане на предложените факти. Целта е книгата да бъде издадена и представена в рамките на литературния месец, традиционно организиран от читалището през октомври.

Единственият въпрос, на който не пожела да отговори, е колко струва изданието – тази информация може да бъде предоставена от кмета, отсече госпожа Горова. Дали финансовата стойност се покрива от емоционалната, ще разберем едва когато книгата е в ръцете на първомайци.

Между 100-те предложения са приносът към българската литература на акад. Георги Караславов, Слав Караславов и Ваня Пектова; Ангел войвода, градинарството, езеровския пръстен, динотериумът, обичаят сирни заговезни в Караджалово, тракийската музика, фактът, че Първомай има период през който има представители на високо ниво в няколко  вида власти; разкритите древни паметници; участието в руско-турската война и битката за Одрин. Между причините фигурират и две сравнително нови фирми - "Грийнс" ООД и "Бендида".

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини