14 °C

Събрани са над 100 причини да се гордеем, че сме от Първомай и общината

 Започналата инициатива за събиране на 100 причини да се гордеем, че сме от община Първомай и Първомайско набира скорост и вече има над 100 предложения – сподели Николина Горова - председател на фондация „Българска гордост“.  Най-голяма активност прояви ученическият исторически клуб на ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ с ръководител Ваня Йорданова. Направените предложения се обсъждат от два екипа деца и учени, членове на историческата секция на Съюза на учените. Това, което виждате е работен материал – каза г-жа Горова. Предстои да се уточняват още неща. Направените предложения са дадени в общината. Там ще бъдат обсъдени и допълнени, а след това ще бъдат качени на сайта на фондацията. Там ще може да ги види всеки и да направи своя коментар, допълнение или предложение. Между записаните до сега причини има и няколко общобългарски, които са повод за гордост независимо къде живеем и за това, според председателката те трябва да присъстват във всеки регионален сборник. Между тях са фактът, че България е държавата, запазила най- дълго името си между всички страни в Европа. Такъв повод за гордост е и, че няма нито едно пленено българско бойно знаме и др.

Ирина Горова разказа, че в процеса на работа се сблъсква с интересни факти и личности за които не е подозирала. Пример за такава изненада е личността на Ангелина Димова от Драгойново – дарител за възстановяването на църквата, патриот, личност с интересни качества. Във времето за „зрелия социализъм“ се омъжва за французин, близък приятел на ген. Де Гол, работила за парфюмерийната фабрика на Ален Делон.

Между 100 причини да се гордеем, че живеем в Първомайско е записан и караджаловския бик. Един спорен и предизвикващ усмивки патриотичен факт. Оказва се обаче, че не самото животно е носител на този заряд –то е станало жертва на собствения си инат и заставайки на жп линията, срещу червения локомотив, с цената на живота си го преобръща. След случката чисто физическият акт е ирадирал в израза „не ме гледай като караджаловски бик“, символ на безсмислено, тъпо упорство.

Най- безспорната причина, предизвикваща горостта на първомайци е лютеницата.

Най- трудно е да се отърсим от субективизма при определяне на приноса на съвременниците ни- твърди Горова. Тя дава пример с Ботев, който едва ли би бил толкова безспорен символ на българската борба за освобождение, ако трябваше да бъде обсъждан в годините преди смъртта му.

След като бяха разглеждани и обсъждани толкова много регионални факти в различни общини на страната, надявам се да можем да направим ново, актуализирано издание и на „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ – споделя идейния двигател на „Българска гордост“. Първия път разчитахме на музейни работници и от тяхната активност зависеше какво ще влезе в сборника. Сега причините се разглеждат на доста по широка основа.

Николина Горова обеща преди да бъде подготвено изданието за печат да се срещне с местни активисти, заинтересовани граждани и представители на различни гилдии за последно и окончателно обсъждане на предложените факти. Целта е книгата да бъде издадена и представена в рамките на литературния месец, традиционно организиран от читалището през октомври.

Единственият въпрос, на който не пожела да отговори, е колко струва изданието – тази информация може да бъде предоставена от кмета, отсече госпожа Горова. Дали финансовата стойност се покрива от емоционалната, ще разберем едва когато книгата е в ръцете на първомайци.

Между 100-те предложения са приносът към българската литература на акад. Георги Караславов, Слав Караславов и Ваня Пектова; Ангел войвода, градинарството, езеровския пръстен, динотериумът, обичаят сирни заговезни в Караджалово, тракийската музика, фактът, че Първомай има период през който има представители на високо ниво в няколко  вида власти; разкритите древни паметници; участието в руско-турската война и битката за Одрин. Между причините фигурират и две сравнително нови фирми - "Грийнс" ООД и "Бендида".

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини