11 °C

Днес Православната църква почита паметта на Св.Владимир

Княз Владимир Велики е почитан от православната църква, тъй като е владетелят покръстил Русия - обявен е за светец, а празникът му е на 15 юли - денят на неговото успение. В Русия има орден на негово име (Свети Владимир). Владимир I Велики е княз на Киев от 980 до 1015 г., син на е княз Светослав I и наследник на брат си княз Ярополк I. Самото името, според езиковеди идва в славянската траскрипция от немското Valdemar - герой от скандинавските саги. Руският княз Владимир, обаче е най-малкия син на княз Светослав, роден от неговата икономка Малуша. Според легендите тя била пророчица, която доживяла сто години. Била доведена в двореца от пещерата си, за да предсказва бъдещето на княза. Други легенди свързват управлението на Владимир с неговата баба - княгиня Олга, която била християнка и управлява Киев в отсъствието на Светослав. Младият Владимир идва на трона във време на междуособици и след като превзел град Херсон в Крим, разбира че му е нужен силен съюзник, а единственият е възможен била Византийската империя. Новият договор е скрепен с династичен брак - той получава за жена, сестрата на император Василий II - Ана и приел християнството, като получил и името на кръстника си - Василий. Завръщайки се в Киев, Владимир започнал да руши езическите паметници и насилствено да покръства народа си - цели села били покръствани във водите на река Днепър - както пише един от най-уважаваните руски историци Николай Карамзин "Владимир покръстил Русия с огън и меч". Според един от раннохристиянските извори, княз Владимир бил наречен Владимир Красное Сольнишко заради много пролятата кръв, в първите години на покръстването. Владимир е почитан от църквата и заради силната си подкрепа на християнството, като институция построява и поддържа първите православни църкви и манастири из руските земи. По-късно всички сведения за живота на Владимир Велики са преписани от автори свързани с църквата. И, тъй като той изиграл решаваща роля за установяването на православната църква в Киевска Рус, достоверността на повечето от фактите в тези хроники е спорна, защото монасите били склонни да преувеличават добрите му страни и да му приписват различни заслуги, които нямат нищо общо с него.

Днес имен ден празнуват всички с имената Владимир, Владимира, Владко, Влади, Владка, Владилен, Владая.
Да са живи и здрави, с гордост да носят името си!

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини