23 °C

Днес Православната църква почита паметта на Св.Владимир

Княз Владимир Велики е почитан от православната църква, тъй като е владетелят покръстил Русия - обявен е за светец, а празникът му е на 15 юли - денят на неговото успение. В Русия има орден на негово име (Свети Владимир). Владимир I Велики е княз на Киев от 980 до 1015 г., син на е княз Светослав I и наследник на брат си княз Ярополк I. Самото името, според езиковеди идва в славянската траскрипция от немското Valdemar - герой от скандинавските саги. Руският княз Владимир, обаче е най-малкия син на княз Светослав, роден от неговата икономка Малуша. Според легендите тя била пророчица, която доживяла сто години. Била доведена в двореца от пещерата си, за да предсказва бъдещето на княза. Други легенди свързват управлението на Владимир с неговата баба - княгиня Олга, която била християнка и управлява Киев в отсъствието на Светослав. Младият Владимир идва на трона във време на междуособици и след като превзел град Херсон в Крим, разбира че му е нужен силен съюзник, а единственият е възможен била Византийската империя. Новият договор е скрепен с династичен брак - той получава за жена, сестрата на император Василий II - Ана и приел християнството, като получил и името на кръстника си - Василий. Завръщайки се в Киев, Владимир започнал да руши езическите паметници и насилствено да покръства народа си - цели села били покръствани във водите на река Днепър - както пише един от най-уважаваните руски историци Николай Карамзин "Владимир покръстил Русия с огън и меч". Според един от раннохристиянските извори, княз Владимир бил наречен Владимир Красное Сольнишко заради много пролятата кръв, в първите години на покръстването. Владимир е почитан от църквата и заради силната си подкрепа на християнството, като институция построява и поддържа първите православни църкви и манастири из руските земи. По-късно всички сведения за живота на Владимир Велики са преписани от автори свързани с църквата. И, тъй като той изиграл решаваща роля за установяването на православната църква в Киевска Рус, достоверността на повечето от фактите в тези хроники е спорна, защото монасите били склонни да преувеличават добрите му страни и да му приписват различни заслуги, които нямат нищо общо с него.

Днес имен ден празнуват всички с имената Владимир, Владимира, Владко, Влади, Владка, Владилен, Владая.
Да са живи и здрави, с гордост да носят името си!

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини