Дали да се отглежда пауловния решават съветниците

Пауловния

Дали да се дадат 427дка  необработваема земеделска земя на търг за 25 години под аренда с гратисен период, ще умуват общинските съветници на днешната сесия.

В Община Първомай е постъпило инвестиционно намерение от „Липис Аква“ ООД Първомай, да залесят тези земи с „модерния“ дървесен вид пауловния. Рекламата на това дърво гласи, че може да се развива в слабопродуктивна почва, устойчиво е на местния климат, добър инструмент срещу ерозията е, след 8 година е достатъчно голямо, за реализиране на дървесината му, а междувременно листата му могат да бъдат използвани за фураж. Намеренията и проекторешението предизвикаха редица въпроси. Защо се налага да има 2 години гратисен период? Ако след втората година ползвателят прецени, че този вид не се реализира според предвижданията му, ще бъдат ли възстановени пропуснатите ползи? Защо е определен 25 –годишен период за аренда? Опасенията  са, че ако този дървесен вид издържи 25 години, при интензивността на развитието му, може да унищожи и изтощи почвата. Притеснения предизвиква и възможността пауловнията да се прехвърля и в съседните обработваеми площи.  А ако все пак е толкова перспективно отглеждането ѝ и общината има толкова много неизползваеми земи, не е ли по-добре тя самата да се заеме с такава дейност?

От друга страна тези 427дка са пустеещи земи, които не са успели да влязат в проекта за „Първоначално залесяването на неземеделски земи“ . След втората година – от 3 –тата до 7-та приходите за общината ще са по 30лв на декар, т.е. около 21 700лв на година, а след това по 45лв или 28 960лв за година. Отдаването на тези площи ще стане след търг и не е абсолютно сигурно по какъв начин ще се ползват.

Площите, които биха били отдадени под аренда и се намират в землищата на селата Драгойново, Брягово, Искра и не са включени в Годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост през 2013г., за това първо трябва да бъде гласувано нейното допълване. Кметът на с. Дълбок извор не е дал съгласие да бъдат включени имоти от землището на селото след разговор с жителите.

 Картината се допълва от още 2 факта. Рекламата и реалността за пауловнията драстично се разминават според опита на няколкото човека, опитали се да я отглеждат в условията на Първомай. Периодът на арендата и размера на земите са част от изискванията, за да бъде финансира проект от еврофондовете. 

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини