5 °C

Дали да се отглежда пауловния решават съветниците

Пауловния

Дали да се дадат 427дка  необработваема земеделска земя на търг за 25 години под аренда с гратисен период, ще умуват общинските съветници на днешната сесия.

В Община Първомай е постъпило инвестиционно намерение от „Липис Аква“ ООД Първомай, да залесят тези земи с „модерния“ дървесен вид пауловния. Рекламата на това дърво гласи, че може да се развива в слабопродуктивна почва, устойчиво е на местния климат, добър инструмент срещу ерозията е, след 8 година е достатъчно голямо, за реализиране на дървесината му, а междувременно листата му могат да бъдат използвани за фураж. Намеренията и проекторешението предизвикаха редица въпроси. Защо се налага да има 2 години гратисен период? Ако след втората година ползвателят прецени, че този вид не се реализира според предвижданията му, ще бъдат ли възстановени пропуснатите ползи? Защо е определен 25 –годишен период за аренда? Опасенията  са, че ако този дървесен вид издържи 25 години, при интензивността на развитието му, може да унищожи и изтощи почвата. Притеснения предизвиква и възможността пауловнията да се прехвърля и в съседните обработваеми площи.  А ако все пак е толкова перспективно отглеждането ѝ и общината има толкова много неизползваеми земи, не е ли по-добре тя самата да се заеме с такава дейност?

От друга страна тези 427дка са пустеещи земи, които не са успели да влязат в проекта за „Първоначално залесяването на неземеделски земи“ . След втората година – от 3 –тата до 7-та приходите за общината ще са по 30лв на декар, т.е. около 21 700лв на година, а след това по 45лв или 28 960лв за година. Отдаването на тези площи ще стане след търг и не е абсолютно сигурно по какъв начин ще се ползват.

Площите, които биха били отдадени под аренда и се намират в землищата на селата Драгойново, Брягово, Искра и не са включени в Годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост през 2013г., за това първо трябва да бъде гласувано нейното допълване. Кметът на с. Дълбок извор не е дал съгласие да бъдат включени имоти от землището на селото след разговор с жителите.

 Картината се допълва от още 2 факта. Рекламата и реалността за пауловнията драстично се разминават според опита на няколкото човека, опитали се да я отглеждат в условията на Първомай. Периодът на арендата и размера на земите са част от изискванията, за да бъде финансира проект от еврофондовете. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
15 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
15 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
15 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
15 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
15 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
15 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
15 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
15 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
15 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
15 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
15 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
15 яну 2021
Последни новини