15 °C

Дали да се отглежда пауловния решават съветниците

Пауловния

Дали да се дадат 427дка  необработваема земеделска земя на търг за 25 години под аренда с гратисен период, ще умуват общинските съветници на днешната сесия.

В Община Първомай е постъпило инвестиционно намерение от „Липис Аква“ ООД Първомай, да залесят тези земи с „модерния“ дървесен вид пауловния. Рекламата на това дърво гласи, че може да се развива в слабопродуктивна почва, устойчиво е на местния климат, добър инструмент срещу ерозията е, след 8 година е достатъчно голямо, за реализиране на дървесината му, а междувременно листата му могат да бъдат използвани за фураж. Намеренията и проекторешението предизвикаха редица въпроси. Защо се налага да има 2 години гратисен период? Ако след втората година ползвателят прецени, че този вид не се реализира според предвижданията му, ще бъдат ли възстановени пропуснатите ползи? Защо е определен 25 –годишен период за аренда? Опасенията  са, че ако този дървесен вид издържи 25 години, при интензивността на развитието му, може да унищожи и изтощи почвата. Притеснения предизвиква и възможността пауловнията да се прехвърля и в съседните обработваеми площи.  А ако все пак е толкова перспективно отглеждането ѝ и общината има толкова много неизползваеми земи, не е ли по-добре тя самата да се заеме с такава дейност?

От друга страна тези 427дка са пустеещи земи, които не са успели да влязат в проекта за „Първоначално залесяването на неземеделски земи“ . След втората година – от 3 –тата до 7-та приходите за общината ще са по 30лв на декар, т.е. около 21 700лв на година, а след това по 45лв или 28 960лв за година. Отдаването на тези площи ще стане след търг и не е абсолютно сигурно по какъв начин ще се ползват.

Площите, които биха били отдадени под аренда и се намират в землищата на селата Драгойново, Брягово, Искра и не са включени в Годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост през 2013г., за това първо трябва да бъде гласувано нейното допълване. Кметът на с. Дълбок извор не е дал съгласие да бъдат включени имоти от землището на селото след разговор с жителите.

 Картината се допълва от още 2 факта. Рекламата и реалността за пауловнията драстично се разминават според опита на няколкото човека, опитали се да я отглеждат в условията на Първомай. Периодът на арендата и размера на земите са част от изискванията, за да бъде финансира проект от еврофондовете. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини