16 °C

За кого бият камбаните в Първомай- пита д-р Иван Тренов

Отец Станимир и Иванка Иванова

Подписка за спирането на камбанения звън на всеки кръгъл час е подел д-р Иван Тренов. Според него шумът от църквата „Св. Георги“ нарушава жизнената му среда. Всеки има право на позиция- заявява доктора – моята е такава. Часовникът не е християнски символ и биенето на камбаната на всеки кръгъл час не е част от религията. Нищо свято няма в това, да ти напомнят по този начин, че часът е 11 или 21 часа, а това е еднолично решение на един човек - отец Георги. Според инициатора на подписката този звук пречи на живеещите наблизо до църквата. По негово искане е направено замерване от РЗИ и то е установило над 120 dB на 30м от храма. Такъв шум неминуемо води до увреждане на слуха и други здравословни увреждания. Необходимо е широко оповестяване, запознаване на населението с всички тези проблеми. В момента подписката върви на три фронта – при Атанас Забуртов, при Димитър Карадинев и при доктора, който в момента не е в България. В  проведения с него разговор по телефона, д-р Тренов спомена, че вече са събрани над 60 подписа. Неговото намерение е подписката да бъде внесена в прокуратурата, а копие ще бъде предадено на кмета на общината и на пловдивския митрополит Николай. Очакванията му са това да се превърне в голям скандал. Д-р Тренов изгражда медицински център в близост до църквата. След като заработи здравното заведение, той поема обещанието да изследва безплатно слуха на децата, учещи в съседното училище и гражданите, живеещи в близост до църквата.

След проверка в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ беше установено, че няма нито едно оплакване от учители, ученици и родители. Според работещите в сградата до храма, камбаненият звън не ги притеснява, не им пречи на работния процес и отдавна децата са свикнали с отброяването на часовете.

Ани Сиракова, живееща до входа на църквата, заяви, че цялото ѝ семейство е против подписката. „Целият ми живот е минал в близост до храма- казва тя. Свикнала съм и изпитвам удоволствие когато чувам църковния звън.

Иванка Иванова, родена в Кърджали, разказа, че там, в центъра на града има часовник, който на всеки кръгъл час свири възрожденски песни и никой никога не се е оплаквал от това.

Отец Георги не беше в църквата, но отец Станимир обясни, че решението камбаната да бие по този начин е на църковното настоятелство. Вместо да коментира подписката, той предложи да прочетем за варваринът и иконата на Св. Георги и добави: Св. Георги си знае работата. Една от мирянките, която също живее в близост до църквата припомни притчата за майката с три неми дъщери. Оказало се, че баща им е съборил църковната камбанария.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Го
  голям келепир
  4 0
  08:46, 12 ное 2016
  Д-р Иван Тренов не дойде да работи в Първомай, нито да живее там, така че камбаните остава да бият за първомайци. Да ни е честито!
 • 2
  Ек
  екзорсист
  0 0
  20:31, 30 юли 2018
  Камбаните бият, дяволите и бесовете не издържат....
 • 3
  Ро
  робство
  0 0
  11:42, 21 ное 2018
  ...турско робство...
  ...идеологическо робство....
  ...битово робство...
  ...професионално робство...
  ...капиталово робство...
  ...административно-териториално робство...
  Робът знае, но не може.
  По-добре да не знае. Така и така няма да може.

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини