За кого бият камбаните в Първомай- пита д-р Иван Тренов

Отец Станимир и Иванка Иванова

Подписка за спирането на камбанения звън на всеки кръгъл час е подел д-р Иван Тренов. Според него шумът от църквата „Св. Георги“ нарушава жизнената му среда. Всеки има право на позиция- заявява доктора – моята е такава. Часовникът не е християнски символ и биенето на камбаната на всеки кръгъл час не е част от религията. Нищо свято няма в това, да ти напомнят по този начин, че часът е 11 или 21 часа, а това е еднолично решение на един човек - отец Георги. Според инициатора на подписката този звук пречи на живеещите наблизо до църквата. По негово искане е направено замерване от РЗИ и то е установило над 120 dB на 30м от храма. Такъв шум неминуемо води до увреждане на слуха и други здравословни увреждания. Необходимо е широко оповестяване, запознаване на населението с всички тези проблеми. В момента подписката върви на три фронта – при Атанас Забуртов, при Димитър Карадинев и при доктора, който в момента не е в България. В  проведения с него разговор по телефона, д-р Тренов спомена, че вече са събрани над 60 подписа. Неговото намерение е подписката да бъде внесена в прокуратурата, а копие ще бъде предадено на кмета на общината и на пловдивския митрополит Николай. Очакванията му са това да се превърне в голям скандал. Д-р Тренов изгражда медицински център в близост до църквата. След като заработи здравното заведение, той поема обещанието да изследва безплатно слуха на децата, учещи в съседното училище и гражданите, живеещи в близост до църквата.

След проверка в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ беше установено, че няма нито едно оплакване от учители, ученици и родители. Според работещите в сградата до храма, камбаненият звън не ги притеснява, не им пречи на работния процес и отдавна децата са свикнали с отброяването на часовете.

Ани Сиракова, живееща до входа на църквата, заяви, че цялото ѝ семейство е против подписката. „Целият ми живот е минал в близост до храма- казва тя. Свикнала съм и изпитвам удоволствие когато чувам църковния звън.

Иванка Иванова, родена в Кърджали, разказа, че там, в центъра на града има часовник, който на всеки кръгъл час свири възрожденски песни и никой никога не се е оплаквал от това.

Отец Георги не беше в църквата, но отец Станимир обясни, че решението камбаната да бие по този начин е на църковното настоятелство. Вместо да коментира подписката, той предложи да прочетем за варваринът и иконата на Св. Георги и добави: Св. Георги си знае работата. Една от мирянките, която също живее в близост до църквата припомни притчата за майката с три неми дъщери. Оказало се, че баща им е съборил църковната камбанария.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Го
    голям келепир
    4 0
    08:46, 12 ное 2016
    Д-р Иван Тренов не дойде да работи в Първомай, нито да живее там, така че камбаните остава да бият за първомайци. Да ни е честито!
  • 2
    Ек
    екзорсист
    0 0
    20:31, 30 юли 2018
    Камбаните бият, дяволите и бесовете не издържат....
  • 3
    Ро
    робство
    0 0
    11:42, 21 ное 2018
    ...турско робство...
    ...идеологическо робство....
    ...битово робство...
    ...професионално робство...
    ...капиталово робство...
    ...административно-териториално робство...
    Робът знае, но не може.
    По-добре да не знае. Така и така няма да може.
Последни новини