1 °C

За кого бият камбаните в Първомай- пита д-р Иван Тренов

Отец Станимир и Иванка Иванова

Подписка за спирането на камбанения звън на всеки кръгъл час е подел д-р Иван Тренов. Според него шумът от църквата „Св. Георги“ нарушава жизнената му среда. Всеки има право на позиция- заявява доктора – моята е такава. Часовникът не е християнски символ и биенето на камбаната на всеки кръгъл час не е част от религията. Нищо свято няма в това, да ти напомнят по този начин, че часът е 11 или 21 часа, а това е еднолично решение на един човек - отец Георги. Според инициатора на подписката този звук пречи на живеещите наблизо до църквата. По негово искане е направено замерване от РЗИ и то е установило над 120 dB на 30м от храма. Такъв шум неминуемо води до увреждане на слуха и други здравословни увреждания. Необходимо е широко оповестяване, запознаване на населението с всички тези проблеми. В момента подписката върви на три фронта – при Атанас Забуртов, при Димитър Карадинев и при доктора, който в момента не е в България. В  проведения с него разговор по телефона, д-р Тренов спомена, че вече са събрани над 60 подписа. Неговото намерение е подписката да бъде внесена в прокуратурата, а копие ще бъде предадено на кмета на общината и на пловдивския митрополит Николай. Очакванията му са това да се превърне в голям скандал. Д-р Тренов изгражда медицински център в близост до църквата. След като заработи здравното заведение, той поема обещанието да изследва безплатно слуха на децата, учещи в съседното училище и гражданите, живеещи в близост до църквата.

След проверка в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ беше установено, че няма нито едно оплакване от учители, ученици и родители. Според работещите в сградата до храма, камбаненият звън не ги притеснява, не им пречи на работния процес и отдавна децата са свикнали с отброяването на часовете.

Ани Сиракова, живееща до входа на църквата, заяви, че цялото ѝ семейство е против подписката. „Целият ми живот е минал в близост до храма- казва тя. Свикнала съм и изпитвам удоволствие когато чувам църковния звън.

Иванка Иванова, родена в Кърджали, разказа, че там, в центъра на града има часовник, който на всеки кръгъл час свири възрожденски песни и никой никога не се е оплаквал от това.

Отец Георги не беше в църквата, но отец Станимир обясни, че решението камбаната да бие по този начин е на църковното настоятелство. Вместо да коментира подписката, той предложи да прочетем за варваринът и иконата на Св. Георги и добави: Св. Георги си знае работата. Една от мирянките, която също живее в близост до църквата припомни притчата за майката с три неми дъщери. Оказало се, че баща им е съборил църковната камбанария.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Го
  голям келепир
  4 0
  08:46, 12 ное 2016
  Д-р Иван Тренов не дойде да работи в Първомай, нито да живее там, така че камбаните остава да бият за първомайци. Да ни е честито!
 • 2
  Ек
  екзорсист
  0 0
  20:31, 30 юли 2018
  Камбаните бият, дяволите и бесовете не издържат....
 • 3
  Ро
  робство
  0 0
  11:42, 21 ное 2018
  ...турско робство...
  ...идеологическо робство....
  ...битово робство...
  ...професионално робство...
  ...капиталово робство...
  ...административно-териториално робство...
  Робът знае, но не може.
  По-добре да не знае. Така и така няма да може.

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини