Петровден е! Честито на именниците!

Обредите и ритуалите, които се извършват на този ден, предпазват от огън и пожари.

Днес почитаме Светите апостоли Петър и Павел, едни от най-видните ученици на Исус Христос, наречени стълбове на християнската църква.

Свети Петър, Симон преди да стане ученик на Исус и апостол, бил рибар. Името му означава „камък". Пътешества, за да проповядва Христовото учение, което в края на живота му го отвежда в Рим. Бил разпънат на кръст в Рим по времето на император Нерон, на гроба му по-късно построили храма "Свети Петър" - един от най-големите в Европа.С името му тясно е свързано това на Апостол Павел, първоначално Савел от Тарс, възпитан в духа на консервативния иудаизъм. Получил Божието откровение по пътя за Дамаск и станал Павел, което означава "смирен". Той е считан за Апостол на любовта заради химн, в който се казва: " Щом любов нямам, нищо не съм."

Павел бил посечен с меч.Двамата Апостоли обикновено са представени заедно, като държат в ръцете си макет на църква.Петровден народът ни свързва винаги с жътвата, с младите животни и първите плодове - ябълки петровки, както и с големите Петровски събори по села и градове.Обредите и ритуалите, които се извършват на този ден, предпазват от огън и пожари. Именници днес са Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини