Жива верига - една от идеите за принуждаване на кабинета Орешарски да даде оставка

Блокада и жива верига около Народното събрание, докато правителството не даде оставка – този вариант за протест вече набира популярност и се дискутираше оживено по време на снощното многохилядно шествие в центъра на София срещу кабинета Орешарски.

Повечето хора, които вече трета седмица протестират под прозорците на властта са категорични, че няма да се откажат. Минават всяка вечер по обичайния си маршрут - от Министерския съвет, парламента, Орлов мост и партийните централи на ГЕРБ, БСП и ДПС. Те споделят, че не са обезкуражени, въпреки че на на всеки здравомислещ човек това му минава през главата, но от друга страна пък не е повод за отказване. „Когато ние днес сме тук, някой друг гледа по телевизията или прочита и решава да дойде”, добави друг от асамблеята „Орлов мост пред камерата на bTV.

На така наречената асамблея Орлов мост пък се обсъждат и по-крайни мерки - блокада на парламента с жива верига и скоростни промени в Изборния кодекс. Според Милен Христов живата верига трябва да е денонощна, а хората да се сменят. Пламен Таушанов добавя, че в момента се избистрят десетина предложения като се започне примерно от праг от 1% за влизане в парламента, а не 4 %. Идеите засягат промените в изборния закон. „Един депутат да не може да бъде водач на три листи, един депутат да не може да бъде избиран максимум два пъти”, категоричен е протестиращият.

Нощта приключи без инциденти, но с опит за провокации - полицията спря за проверка 38 души и отведе в районните шестима от тях, за да изясни самоличността им.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини