9 °C

Недко Недев очаква изложбата му да гостува в Първомай

До края на месеца продължава изложбата на четирима фотографи в  галерия „Индустриална 11“, в която участва и първомайският фотограф- художник Недко Недев. Тя е част от Европейския месец на фотографията и беше открита от доц. Георги Лозанов. На събитието присъстваха първомайци, някои от които живеещи в София, колеги на Недко Недев. Кметът на Общината Ангел Папазов му  връчи почетна плакета за активната му работа по документирането на дейността на Община Първомай и по случай 85 –та му годишнина.

Хубави думи за работите ни каза доц. Лозанов – сподели фотографът. Благодарен съм че дойдоха и колегите - Калчо, Ицо и Коцето Момчилов, присъстваше и доц. Рамшев. Точно тогава имаше протести и това може би попречи да се съберат повече хора. Другите трима фотографи, заедно с които излага работите си- Росен Коларов, Петър Божков и Никола Стоичков той определи като изключително добри, а Петър Божков – като класик. Без излишна скромност чичо Недко заяви, че мястото му е между десетимата и дори петимата най- добри фотографи в България през миналия век. Сега се надява изложбата да гостува в Първомай през септември- октомври.

Недко Недев разказва, че по фотографията се е запалил като ученик, през далечната 1945г. Тогава е рисувал много добре, но в Първомай се появява фотографът Тодор Абаджиев от Казанлък. И малкия Недко си задава въпросът: как така този апарат ще ме нарисува? От любопитството се ражда и любовта му към фотографията. Скоро след това си купува и фотоапарат.

Първата му самостоятелна изложба е „Димитровградско утро“ през 1954-55 година. И оттогава продължава до днес. Редил е фотоси в Хасково, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Казанлък, други градове в страната и в Унгария, Турция, Румъния. Любимият му жанр е портретната фотография. А любимите му лица - на родопчани. Но е работил в почти всички други фотографски жанрове. Занимавал се е с реклама, социална фотография, пейзажи… Снимал е едни от най- големите български певци на фестивала  „Златния Орфей“ и големи български актьори, играли в Пловдивския Хасковския, Бургаския Старозагорския театри и опери. През 1970 година получава званието фотограф –художник. Неотдавна подари 60 оригинални фотографии от личния си архив на Фотографската академия „Янка Кюркчиева“.

Приема Костадин Момчилов за свой наследник, но мисли че му трябва още опит и изложби.

Недко Недев признава, че е снимал и по план – правел е снимки за документи, но работата му винаги му е носела удоволствие. „Още един живот да имам- казва той – пак бих станал фотограф… и то добър.“ За да снимаш не е достатъчно да имаш фотоапарат. Трябва да се познава историята на това, което снимаш. Днес всеки снима с телефон или апарат. Но това са снимки за спомен. За художествената фотография е нужна мисъл.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
12 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
12 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
12 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
12 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
12 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
12 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
12 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
12 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
12 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
12 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
12 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
12 апр 2021
Последни новини