Недко Недев очаква изложбата му да гостува в Първомай

До края на месеца продължава изложбата на четирима фотографи в  галерия „Индустриална 11“, в която участва и първомайският фотограф- художник Недко Недев. Тя е част от Европейския месец на фотографията и беше открита от доц. Георги Лозанов. На събитието присъстваха първомайци, някои от които живеещи в София, колеги на Недко Недев. Кметът на Общината Ангел Папазов му  връчи почетна плакета за активната му работа по документирането на дейността на Община Първомай и по случай 85 –та му годишнина.

Хубави думи за работите ни каза доц. Лозанов – сподели фотографът. Благодарен съм че дойдоха и колегите - Калчо, Ицо и Коцето Момчилов, присъстваше и доц. Рамшев. Точно тогава имаше протести и това може би попречи да се съберат повече хора. Другите трима фотографи, заедно с които излага работите си- Росен Коларов, Петър Божков и Никола Стоичков той определи като изключително добри, а Петър Божков – като класик. Без излишна скромност чичо Недко заяви, че мястото му е между десетимата и дори петимата най- добри фотографи в България през миналия век. Сега се надява изложбата да гостува в Първомай през септември- октомври.

Недко Недев разказва, че по фотографията се е запалил като ученик, през далечната 1945г. Тогава е рисувал много добре, но в Първомай се появява фотографът Тодор Абаджиев от Казанлък. И малкия Недко си задава въпросът: как така този апарат ще ме нарисува? От любопитството се ражда и любовта му към фотографията. Скоро след това си купува и фотоапарат.

Първата му самостоятелна изложба е „Димитровградско утро“ през 1954-55 година. И оттогава продължава до днес. Редил е фотоси в Хасково, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Казанлък, други градове в страната и в Унгария, Турция, Румъния. Любимият му жанр е портретната фотография. А любимите му лица - на родопчани. Но е работил в почти всички други фотографски жанрове. Занимавал се е с реклама, социална фотография, пейзажи… Снимал е едни от най- големите български певци на фестивала  „Златния Орфей“ и големи български актьори, играли в Пловдивския Хасковския, Бургаския Старозагорския театри и опери. През 1970 година получава званието фотограф –художник. Неотдавна подари 60 оригинални фотографии от личния си архив на Фотографската академия „Янка Кюркчиева“.

Приема Костадин Момчилов за свой наследник, но мисли че му трябва още опит и изложби.

Недко Недев признава, че е снимал и по план – правел е снимки за документи, но работата му винаги му е носела удоволствие. „Още един живот да имам- казва той – пак бих станал фотограф… и то добър.“ За да снимаш не е достатъчно да имаш фотоапарат. Трябва да се познава историята на това, което снимаш. Днес всеки снима с телефон или апарат. Но това са снимки за спомен. За художествената фотография е нужна мисъл.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини