16 °C

Недко Недев очаква изложбата му да гостува в Първомай

До края на месеца продължава изложбата на четирима фотографи в  галерия „Индустриална 11“, в която участва и първомайският фотограф- художник Недко Недев. Тя е част от Европейския месец на фотографията и беше открита от доц. Георги Лозанов. На събитието присъстваха първомайци, някои от които живеещи в София, колеги на Недко Недев. Кметът на Общината Ангел Папазов му  връчи почетна плакета за активната му работа по документирането на дейността на Община Първомай и по случай 85 –та му годишнина.

Хубави думи за работите ни каза доц. Лозанов – сподели фотографът. Благодарен съм че дойдоха и колегите - Калчо, Ицо и Коцето Момчилов, присъстваше и доц. Рамшев. Точно тогава имаше протести и това може би попречи да се съберат повече хора. Другите трима фотографи, заедно с които излага работите си- Росен Коларов, Петър Божков и Никола Стоичков той определи като изключително добри, а Петър Божков – като класик. Без излишна скромност чичо Недко заяви, че мястото му е между десетимата и дори петимата най- добри фотографи в България през миналия век. Сега се надява изложбата да гостува в Първомай през септември- октомври.

Недко Недев разказва, че по фотографията се е запалил като ученик, през далечната 1945г. Тогава е рисувал много добре, но в Първомай се появява фотографът Тодор Абаджиев от Казанлък. И малкия Недко си задава въпросът: как така този апарат ще ме нарисува? От любопитството се ражда и любовта му към фотографията. Скоро след това си купува и фотоапарат.

Първата му самостоятелна изложба е „Димитровградско утро“ през 1954-55 година. И оттогава продължава до днес. Редил е фотоси в Хасково, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Казанлък, други градове в страната и в Унгария, Турция, Румъния. Любимият му жанр е портретната фотография. А любимите му лица - на родопчани. Но е работил в почти всички други фотографски жанрове. Занимавал се е с реклама, социална фотография, пейзажи… Снимал е едни от най- големите български певци на фестивала  „Златния Орфей“ и големи български актьори, играли в Пловдивския Хасковския, Бургаския Старозагорския театри и опери. През 1970 година получава званието фотограф –художник. Неотдавна подари 60 оригинални фотографии от личния си архив на Фотографската академия „Янка Кюркчиева“.

Приема Костадин Момчилов за свой наследник, но мисли че му трябва още опит и изложби.

Недко Недев признава, че е снимал и по план – правел е снимки за документи, но работата му винаги му е носела удоволствие. „Още един живот да имам- казва той – пак бих станал фотограф… и то добър.“ За да снимаш не е достатъчно да имаш фотоапарат. Трябва да се познава историята на това, което снимаш. Днес всеки снима с телефон или апарат. Но това са снимки за спомен. За художествената фотография е нужна мисъл.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
01 окт 2020
Последни новини