20 000 протестиращи: Оставка! Властта: Няма. Преглед на печата

Протестите, провокирани от назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, са водеща тема за всекидневниците.

„Близо 20 000 души се събраха на жълтите павета, за да протестират срещу правителството. По традиция демонстрантите първо скандираха "Мафия!", "Оставка" и "Червени боклуци" пред Министерския съвет, а след това тръгнаха към парламента.

В центъра на София имаше много хора с колела, майки с деца, граждани от няколко поколения. 40-годишен мъж с фанфара заяви, че я вади за първи път след 1997 г. Част от протестиращите тръгнаха към централата на "Атака".

Към множеството се присъедини и червеният депутат Георги Кадиев. "На площада съм. Искам да разбера дали сме с хората или срещу тях. Не искам спирала от нови избори. Искам шанс за това правителство", написа той във фейсбук.

Сред хората бе и семейството политици Гергана и Соломон Паси." - в. „Труд".

„20 000 пяха с ръка на сърцето "Мила Родино" под прозорците на властта. Площад "Независимост" в столицата почерня от хора в третия ден на масовите протести.

"Оставка" и "Не на олигархията" скандираха хората под прозорците на кабинета. И зовяха: "Орешарски, ела при нас".

В 18,30 ч. хиляди започнаха да прииждат на жълтите павета. Те надуваха свирки, удряха тъпани. Стотици национални знамена се вееха на площада. Протестиращите бяха млади, образовани хора, студенти, майки с деца, интелектуалци.

Те настояваха за нов вот за парламент, но само след промяна на избирателния кодекс, който да гарантира смяна на управленския модел. Някои се обявиха за електронни избори и ремонт на конституцията.

Не желаем старите да се връщат, искаме пресичане на връзките между партиите и корпоративните интереси, обясняваха хората. А социолозите коментираха, че за първи път на площадите са активните българи - между 30 и 50 години, които работят и имат гражданска позиция. Голямата част от тях досега са били в групата на негласуващите, защото не са вярвали, че могат да бъдат чути.

Мирният протест мина в приповдигнато настроение за разлика от тъжните лица по време на февруарските бунтове. Стотици полицаи охраняваха шествието. В него се открояваше младеж, облечен като презерватив, който развяваше плакат срещу политическите лидери.

По същото време във Варна близо 2000 недоволни се събраха пред общината край грамадата в памет на Пламен, който се самозапали. Протестиращите блокираха движението по централния булевард „Мария Луиза", пуснаха само два автобуса. Варненци излязоха с децата си като развяваха национален трикольор. Те скандираха: „Оставка" и „Мафия". Хората в Добрич, Благоевград и Пловдив отново излязоха на бунт с искане областните им управители да не са посочени от ДПС..." - в. „Стандарт".

„Хиляди хора протестираха пред централата на БСП на ул. "Позитано" в София. Улицата бе претъпкана с хора от сградата на столетницата чак до бул. "Витоша". Към "Позитано" 20 полетяха яйца и тоалетна партия.

Протестиращите държаха запалени свещи в ръце и оставиха карамфили пред централата на БСП. Скандираха „Оставка", „Долу БСП", „Долу ДПС" и „Червени боклуци". Те изпяха и националния химн.

После се отправиха към офисите на ДПС и „Атака". Пред централите на партиите имаше жива верига от полицаи. Пред ДПС хората викаха "Волене, излез! Оставка!" , дрънкаха чанове и удряха кофите за боклук.

Пред "Атака" активисти на партията скандираха срещу протестиращите. Към петдесетина яки момчета в черни фланелки се опитваха да провокират протестиращите, застанали между колоните на операта и пазени от полицията. Те правеха и неприлични жестове..." - в. „24 часа".

„Протестиращите вече искат оставка на цялото правителство

Въпреки оттеглянето на Делян Пеевски от шефския пост в ДАНС протестите, предизвикани от неговото назначение, продължиха през целия уикенд...

Протестите не стихнаха и в неделя, а възможността Пеевски да стане отново депутат роди призива "Ако Пеевски се върне в парламента, парламентът трябва да си ходи".

В центъра на София се събраха хора от различни възрасти, организирани във "Фейсбук". Не липсваха и такива, които по един или друг начин са свързани с активната политика, но те бяха пренебрежимо малко. Мнозина от протестиращите споделяха, че не са излизали на протест от 1997 г. насам и че не са очаквали, че отново ще им се наложи да скандират "Червени боклуци", "Кой не скача е червен" и други подобни лозунги от зората на демокрацията..." - в. „Сега".

„Лидерът на Атака Волен Сидеров и бодигардовете му обградиха екип на "Канал 3". Близо половин час след като протестиращите минаха пред централата на партията, Сидеров излезе от сградата заедно с бодигардовете си и се нахвърли върху репортер и оператор от Канал 3. "Ти водеше хората. На мен ли ми викате турчин? На мен ли, така ли? Нещастници! Защо подбуждаш хулиганите? Колко ви плаща Борисов? Поръчкова телевизия. Разкарай се, изчезвай оттук! ", крещеше Сидеров в ефира на Канал 3.

Сидеров вървеше из центъра на София с около 40-50 души и търсеше обяснения от репортерите. Някои от атакистите призоваха да обърнат ПТС-а на телевизията, но се отказаха. Лидерът крещя и по втори репортер на Канал 3 пред Народното събрание.

Пред НС атакисти нападнаха част от протестиращите. После отидоха при полицаите и дълго, но безуспешно ги убеждаваха да арестуват протестиращите, които били престъпници. След като полицаите отказаха, Сидеров поведе хората си към партийната централа на "Врабча"

Канал 3 предаваше директно вечерната разходка на Сидеров." - в. „Сега".

„Протестите възникнаха срещу избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност". Недоволството обаче не стихна, след като той излезе с писмо, че е готов да приеме решение на парламента, с което да се отмени избирането му. Премиерът Пламен Орешарски пък заяви, че приема заявлението на Пеевски и ще посочи нов шеф на ДАНС.." - напомня в. „Дневник".

Поведението на властимащите при напрегната ситуация в страната е другата водеща тема в печата.

„Като политическа и по-конкретно лична грешка определи лидерът на БСП Сергей Станишев избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, заради подценената силна обществената реакция. В същото време той обяви, че няма да подаде оставката си.

"Политическа грешка и по-конкретно моя беше, че подценихме обществената реакция за неприемането на това назначение," каза председателят на БСП в ефира на Би Ти Ви, но веднага изрази убеденост, че ако Пеевски е имал шансове да покаже действия в следващите месец-два, е щял да докаже, че работи за държавата.

"Няма да подавам оставка, защото пред себе си имам кауза и тя не е приключила," заяви Сергей Станишев. "Още веднъж се извинявам за допуснатите политически грешки, но всичко, което правя, го правя в името на нормализирането на живота в България", каза лидерът на БСП. По думите му, сега това ще стане по трудния начин, това преодоляване на частните интереси, които са просмукали държавата.

Станишев оправда избора с тезата за "достоверна и тревожна информация от последните седмици за подготвян сценарий за дестабилизиране на държавата".

По думите му, до момента почти цялата държавна машина е под контрола на ГЕРБ, защото правителството тепърва започва работата си.

В същото време през последните седмици, когато са се водели разговори заедно с Орешарски и с ръководството на ДПС, е станало много очевидно, че Пеевски има и качествата, и волята да участва в това да възстанови държавността.

"Знаете, че всеки човек минава понякога през катарзис. Аз разговарях с него неведнъж през последните седмици и видях силна решимост да работи за държавата като рискува всичко," - каза Станишев, но подчерта, че кандидатурата му е съвместно решение и преценка на министър-председателя Орешарски, подкрепена от самия него, и ДПС..." - в. „Дневник".

В. „24 часа" също цитира Сергей Стянишев.

„Всички добре осъзнават, че нещо не е наред в начина, по който работи държавата, затова бяха и февруарските протести. Държавата беше превзета от мафията. Върхушката на ГЕРБ, която я превърна в своя собственост. И затова основната кауза, с която аз участвах в предизборната кампания, беше това да се прекрати и да се върне държавата на гражданите.

Водихме немалко разговори с ръководството на ДПС, с г-н Доган, с г-н Местан. Моята позицията пред тях беше, че ако правим това правителство, единственият смисъл то да съществува е да започне реална промяна - държавата да работи за хората. И до момента почти цялата държавна машина остава под контрола на ГЕРБ, понеже правителството тепърва стартира. Тотално администрацията беше прочистена и особено силовите структури. И тук стигаме до предложението за г-н Пеевски.

„Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС предизвика остро обществено недоволство, включително и призиви за оставка на оглавяваното от мен програмно правителство. Подаването на оставка в този момент е лесно лично решение, но е крайно безотговорно поради опасност от нова дестабилизация на страната, невъзможност за подписване на споразумение с ЕК за следващия програмен период и загуба на милиарди евро европейско финансиране, стабилизиране на енергийната система и решаването на спешните проблеми за обществото ни. Това заявява премиерът Пламен Орешарски в позиция, разпространена от правителствената пресслужба.

При избора на председател на ДАНС търсехме силна фигура, която би могла да предприеме решителни действия по отношение на ширещата се контрабанда. Фигура, която би могла да окаже натиск върху контрабандата и мащабните практики за отклоняване на ДДС. Обществените реакции показаха, че предложената кандидатура е обществено неприемлива - се казва в изявлението на Пламен Орешарски.

Законът ме задължава да внеса предложение за председател на ДАНС и затова в следващите дни ще проведа серия от срещи и консултации, така че да намеря обществена подкрепа за новата фигурата, която ще предложа, се казва в изявлението на Пламен Орешарски.

Премиерът покани на среща в 14:00 часа в понеделник представители на протестиращите и на неправителствените организации, подписали петицията срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС..." - в. „Труд".

„Ден след като заяви, че ще приеме оставката на новоизбрания председател на ДАНС, премиерът Пламен Орешарски излезе с ново изявление...

Воден от убеждението си, че поехме отговорността за стабилизацията на страната, извеждането й от кризата и решаването на тежките социални проблеми, в момент, в който тя бе доведена до ръба на икономически и социален срив и се нуждаем от спешни и решителни действия, каня още утре, понеделник, в 14.00 ч. в Министерски съвет представители на неправителствените организации, подписали петицията срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС и представители на протестиращите, за да продължим започнатия през миналата седмица конструктивен диалог.

Тогава, на първата ни среща с гражданските организации и представители на протестиращите, поех категорично ангажимент за обществени съвети към всяко министерство и областна управа, а аз самият да се срещам с тях всеки втори петък. Това е ангажимент, който безусловно ще изпълнявам." - в. „_Стандарт".

„В профила на външния министър Кристиян Вигенин във "Фейсбук" е написан следния коментар: „Ако хората на площадите можеха да разберат, че правителството на Орешарски е техният най-силен съюзник в тежката битка за реална демокрация...

Оставка сега означава ново безвремие, избори при същите правила, ново обсебване на държавата от мафията, да не говорим за икономическата и социална цена.

Пеевски начело на ДАНС беше грешка, която бързо ще бъде поправена, защото това правителство слуша и чува хората!" - в. „Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини