24 °C

Джейкъб се научи да се наслаждава на живота, докато работеше в Първомай

Преди две години Джейкъб Баркмайер пристигна в Първомай като преподавател в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, а днес всичките му познати си взимат довиждане с него. Той вложи сърце, инвестира много ентусиазъм  и съвместно с българските си колеги показа една нова, ефективна и различна перспектива в преподаването на английски език в класните стаи. Нови занимания и игри, нестандартни часове и творчески задачи, създаващи позитивна и приятелска атмосфера дадоха възможност на учениците да усвояват по друг начин знанията без да пренебрегват написаното в учебниците. Той постави началото на коледната фе(н)ерия – луминарията, Spelling bee, Foods fair и се надява те да се превърнат в традиция, която дълго да продължи.  

Но Джейк не остана само част от училището, в което беше призован да работи. Той влезе в артистичния свят на първомайци, демонстрирайки увлечение по българските традиции и националния фолклор. Днес с него се разделят ученици и учители, танцьори и певци и още много приятели, с които той беше заедно през последните две години – в домовете им, на екскурзии, във фитнес залата или просто на разходка.

Т.К.: Джейк, много или малко са две години?

Много малко – усмихва се той.  Ако имам избор дали да остана още една година – така както преди е имало възможност за това – нямаше да се замисля и щях да остана. Не знам за повече, но днес ми се иска да остана поне още година.

Т.К.: Кои твои страхове се сбъднаха?

О, няма такива. Аз се притеснявах, че може да не намеря симпатични хора, че няма да ми хареса в училище. А всички бяха много мили и в училището, и извън него.

Т.К.: Кое е най- хубавото тук?

Затруднявам се с една дума да го кажа. Тук всичко е хубаво – хората, времето за кафе, работата, храната, града.

Т.К.: Освен български хора и песни, какво други научи в България?

Научих се да живея бавно. Да се наслаждавам на всеки момент в живота. В Америка пием кафе в колата и непрекъснато бързаме. А тук имаш време да усещаш всеки миг.

Т.К.: Какво ще занесеш в Америка оттук?

Как да си направя шопска салата. И много ми се иска да намеря там домашна ракия. Искам да продължа да бъда учител. Ще продължа да ценя нещата, които имам, а не тези, които искам да имам. Ако намеря състав за български хора, задължително ще се запиша в него.

Т.К.: Разбрах, че си получил много специален подарък от колегите си в училище.

Подариха ми една прекрасна българска риза с истински шевици. Ще я нося когато трябва да разказвам за България - когато се върна ще имам срещи с различни хора и ще споделям преживяното тук.

Т.К.: Коя е любимата ти българска дума?

Свиквам. В смисъл на придобивам навик. Защото това сега е моя живот – свикнал съм да живея като българин.

Т.К.: А кои са любимите ти хора и песни.

Любимото ми хоро е Петрунино, а песните са много. Харесвам „Събрали се, набрали се“. „Хубава си моя горо“ е много хубава песен. И „Цар Иван Шишман“ – също.

Т.К.: Какво ти е липсвало най- много през времето докато си бил тук? Кое е първото, което ще направиш в родното си Ню Мексико?

От летището отивам в мексикански ресторант. Искам да ям мексиканска храна.

Т.К.: А какво искаш да кажеш на приятели и познати в България на раздяла?

Ще ми липсвате. Благодаря за всичко! Ще ви запомня завинаги.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини