20 °C

Джейкъб се научи да се наслаждава на живота, докато работеше в Първомай

Преди две години Джейкъб Баркмайер пристигна в Първомай като преподавател в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, а днес всичките му познати си взимат довиждане с него. Той вложи сърце, инвестира много ентусиазъм  и съвместно с българските си колеги показа една нова, ефективна и различна перспектива в преподаването на английски език в класните стаи. Нови занимания и игри, нестандартни часове и творчески задачи, създаващи позитивна и приятелска атмосфера дадоха възможност на учениците да усвояват по друг начин знанията без да пренебрегват написаното в учебниците. Той постави началото на коледната фе(н)ерия – луминарията, Spelling bee, Foods fair и се надява те да се превърнат в традиция, която дълго да продължи.  

Но Джейк не остана само част от училището, в което беше призован да работи. Той влезе в артистичния свят на първомайци, демонстрирайки увлечение по българските традиции и националния фолклор. Днес с него се разделят ученици и учители, танцьори и певци и още много приятели, с които той беше заедно през последните две години – в домовете им, на екскурзии, във фитнес залата или просто на разходка.

Т.К.: Джейк, много или малко са две години?

Много малко – усмихва се той.  Ако имам избор дали да остана още една година – така както преди е имало възможност за това – нямаше да се замисля и щях да остана. Не знам за повече, но днес ми се иска да остана поне още година.

Т.К.: Кои твои страхове се сбъднаха?

О, няма такива. Аз се притеснявах, че може да не намеря симпатични хора, че няма да ми хареса в училище. А всички бяха много мили и в училището, и извън него.

Т.К.: Кое е най- хубавото тук?

Затруднявам се с една дума да го кажа. Тук всичко е хубаво – хората, времето за кафе, работата, храната, града.

Т.К.: Освен български хора и песни, какво други научи в България?

Научих се да живея бавно. Да се наслаждавам на всеки момент в живота. В Америка пием кафе в колата и непрекъснато бързаме. А тук имаш време да усещаш всеки миг.

Т.К.: Какво ще занесеш в Америка оттук?

Как да си направя шопска салата. И много ми се иска да намеря там домашна ракия. Искам да продължа да бъда учител. Ще продължа да ценя нещата, които имам, а не тези, които искам да имам. Ако намеря състав за български хора, задължително ще се запиша в него.

Т.К.: Разбрах, че си получил много специален подарък от колегите си в училище.

Подариха ми една прекрасна българска риза с истински шевици. Ще я нося когато трябва да разказвам за България - когато се върна ще имам срещи с различни хора и ще споделям преживяното тук.

Т.К.: Коя е любимата ти българска дума?

Свиквам. В смисъл на придобивам навик. Защото това сега е моя живот – свикнал съм да живея като българин.

Т.К.: А кои са любимите ти хора и песни.

Любимото ми хоро е Петрунино, а песните са много. Харесвам „Събрали се, набрали се“. „Хубава си моя горо“ е много хубава песен. И „Цар Иван Шишман“ – също.

Т.К.: Какво ти е липсвало най- много през времето докато си бил тук? Кое е първото, което ще направиш в родното си Ню Мексико?

От летището отивам в мексикански ресторант. Искам да ям мексиканска храна.

Т.К.: А какво искаш да кажеш на приятели и познати в България на раздяла?

Ще ми липсвате. Благодаря за всичко! Ще ви запомня завинаги.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
10 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
10 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
10 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
10 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
10 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
10 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
10 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
10 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
10 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
10 апр 2021
Последни новини