6 °C

Джейкъб се научи да се наслаждава на живота, докато работеше в Първомай

Преди две години Джейкъб Баркмайер пристигна в Първомай като преподавател в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, а днес всичките му познати си взимат довиждане с него. Той вложи сърце, инвестира много ентусиазъм  и съвместно с българските си колеги показа една нова, ефективна и различна перспектива в преподаването на английски език в класните стаи. Нови занимания и игри, нестандартни часове и творчески задачи, създаващи позитивна и приятелска атмосфера дадоха възможност на учениците да усвояват по друг начин знанията без да пренебрегват написаното в учебниците. Той постави началото на коледната фе(н)ерия – луминарията, Spelling bee, Foods fair и се надява те да се превърнат в традиция, която дълго да продължи.  

Но Джейк не остана само част от училището, в което беше призован да работи. Той влезе в артистичния свят на първомайци, демонстрирайки увлечение по българските традиции и националния фолклор. Днес с него се разделят ученици и учители, танцьори и певци и още много приятели, с които той беше заедно през последните две години – в домовете им, на екскурзии, във фитнес залата или просто на разходка.

Т.К.: Джейк, много или малко са две години?

Много малко – усмихва се той.  Ако имам избор дали да остана още една година – така както преди е имало възможност за това – нямаше да се замисля и щях да остана. Не знам за повече, но днес ми се иска да остана поне още година.

Т.К.: Кои твои страхове се сбъднаха?

О, няма такива. Аз се притеснявах, че може да не намеря симпатични хора, че няма да ми хареса в училище. А всички бяха много мили и в училището, и извън него.

Т.К.: Кое е най- хубавото тук?

Затруднявам се с една дума да го кажа. Тук всичко е хубаво – хората, времето за кафе, работата, храната, града.

Т.К.: Освен български хора и песни, какво други научи в България?

Научих се да живея бавно. Да се наслаждавам на всеки момент в живота. В Америка пием кафе в колата и непрекъснато бързаме. А тук имаш време да усещаш всеки миг.

Т.К.: Какво ще занесеш в Америка оттук?

Как да си направя шопска салата. И много ми се иска да намеря там домашна ракия. Искам да продължа да бъда учител. Ще продължа да ценя нещата, които имам, а не тези, които искам да имам. Ако намеря състав за български хора, задължително ще се запиша в него.

Т.К.: Разбрах, че си получил много специален подарък от колегите си в училище.

Подариха ми една прекрасна българска риза с истински шевици. Ще я нося когато трябва да разказвам за България - когато се върна ще имам срещи с различни хора и ще споделям преживяното тук.

Т.К.: Коя е любимата ти българска дума?

Свиквам. В смисъл на придобивам навик. Защото това сега е моя живот – свикнал съм да живея като българин.

Т.К.: А кои са любимите ти хора и песни.

Любимото ми хоро е Петрунино, а песните са много. Харесвам „Събрали се, набрали се“. „Хубава си моя горо“ е много хубава песен. И „Цар Иван Шишман“ – също.

Т.К.: Какво ти е липсвало най- много през времето докато си бил тук? Кое е първото, което ще направиш в родното си Ню Мексико?

От летището отивам в мексикански ресторант. Искам да ям мексиканска храна.

Т.К.: А какво искаш да кажеш на приятели и познати в България на раздяла?

Ще ми липсвате. Благодаря за всичко! Ще ви запомня завинаги.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021

Случаен виц

Последни новини