Гинка Кирова: Срещу остеопороза - движение и зелени салати

88 жители на общината се възползваха от възможността да проверят костната си плътност и да получат информация и препоръки за състоянието си на проведената вчера акция от Асоциация „Жени без остеопороза“. Медицинският специалист Гинка Кирова сподели, че повечето от явилите се са в отлично състояние с показатели под критериите за критичност - по- малко от  -1,8.  Само трима са били в рисковата зона, между тях момче с генетично заболяване. На тях им е препоръчано да направят допълни изследвания  с дексаскенер за потвърждаване на диагнозата и назначаване на лечение в Пловдив.

2 минути продължава измерването на костната плътност, а това е предпоставка да бъдат взети навременни мерки за лечението на остеопорозата. Гинка Кирова  препоръчва – движение – поне 40 минути дневно и на открито, салати от листни зеленчуци, излагане на слънчева светлина, консумиране на сирене и други млечни продукти, а също и употребата на витамин D и на Са. Също така ограничете се до 2спрете или поне намалете цигарите. 

Медицинските специалисти бяха впечатление от вниманието и съдействието, което им е оказала община Първомай. За тези които са пропуснали да се прегледат казаха, че през месец октомври – когато се отбелязва месецът за борба с остеопорозата- услугата ще бъде предлагана във всички областни градове. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини