17 °C

39 дела са образувани срещу непълнолетни и малолетни през 2012-та

39 са заведените преписките от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Това става ясно от представения пред Общински съвет доклад на Комисията за 2012-та година. От тези 39 преписки са образувани 39 дела, от които 3 са прекратени поради давностен срок, а 4 са довършени през следващия период – в началото на 2013-та година.  Така по силата на закона са разгледани 32 дела срещу 20 малолетни и 4 непълнолетни лица.

През 2012 г. преобладаващи сред противообществените прояви са кражбите, агресивните и хулигански прояви, повреди и унищожаване на имущество, бягство от дома и др.

В тази връзка прилаганите възпитателни мерки от комисията през 2012г. са: “Предупреждение” – 18; „Задължаване да се извини на пострадалия” – 4; „Задължаване да участва в консултации и обучения за преодоляване на отклоненията в поведението” – 3; „Поставяне под възпитателен надзор на родителите или на лицата, които ги заместват, със задължение за полагане на засилени грижи” – 6; „Поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател” – 3; „Предупреждение за настаняване във Възпитателно училище с изпитателен срок до 6 месеца” – 3;

Възпитателните мерки “Настаняване в Социално педагогически интернат” и “Настаняване във Възпитателно училище”  се прилагат в краен и последен случай. През отчетния период тази възпитателна  мярка е налагана от комисията  2  пъти, като Районен съд е потвърдил 1 предложение, а другото възпитателно дело е прекратено от съда.

На 16 деца от общо 24 извършители първото възпитателно дело е подействало възпиращо и те не са извършили нови противообществени прояви и престъпления през годината.

      От комисията отчитат, че родителската грижа и активно родителско поведение са фактори от изключително значение за правилното детско емоционално и психическо развитие. При разгледаните 32 възпитателни дела през годината, комисията е установявала, че има родители, които не полагат достатъчно адекватни и навременни грижи за възпитанието на децата си и има наличие на занижен родителски контрол,и са им наложени мерки: „Предупреждение”  – на 3 родители; „Задължаване на родителите да посещават специално организирани беседи и консултации по въпросите на възпитанието” – на 2 родители;

Глоби на родители по чл.15, ал.1, т.3 от Закона БППМН през 2012г. не са налагани.

На 6 малолетни и 1 непълнолетно деца през 2012г. е разгледано повече от едно възпитателно дело. Причина за това е извършването на нови противообществени прояви, като на първото възпитателно дело във всички случаи е наложена възпитателна мярка „Предупреждение”. На последващите дела са налагани съответно възпитателни мерки като „Задължаване да се извини на пострадалия”, „Задължаване да участва в консултации и обучения за преодоляване на отклоненията в поведението”,„Поставяне под възпитателен надзор на родителите или на лицата, които ги заместват, със задължение за полагане на засилени грижи” „Поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател” и „Предложение за настаняване в СПИ”.

За 2012 година на 3 деца  / 1 малолетен и 2 непълнолетни/ е бил определен обществен възпитател след разгледано възпитателно дело, като едно от децата е извършител на повторна противообществена проява по време на възпитателния надзор в съучастие с други малолетни извършители.

По друг член от закона „обществен възпитател“ е бил определен и на още 29 непълнолетни и малолетни. При тях тази възпитателна мярка е доказала ефективността си- децата с наложена мярка „поставяне под надзор на обществен възпитател” не са извършители на противообщесвени прояви и престъпления по време на упражняването на възпитателен  надзор. 

По  информацията подготвена от Мария Кьосева - секретар на МКБППМН

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
21 сеп 2020
Последни новини