В Караджалово избираха най-красив лазарски венец

Изображение 1 от 5

    На много места в община Първомай Лазаров ден беше отбелязан по стар обичай – малки момичета обикаляха, пяха и наричаха с добри думи стопаните на къщите, събираха яйца и хвърляха венчета във водите на реките. Особена светлина  празникът донесе за ученичките на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" с. Караджалово. Там момичетата не само се бяха постарали да разучат песни и наричания, не само бяха си сложили красивите носии, но и се бяха нагиздили с най-красивите венци, защото участваха в конкурс за Най-красив момински венец.

     Организатор на родолюбивата проява бе Народно читалище “Светлина - 1926г.” - с. Караджалово. Усмихнати малки лазарки с пъстри носии и цветни венци в косите, трепетно очакваха своите гости на площада пред Читалището в село Караджалово.

    Гости на Лазаровден им бяха зам.- кметът на община Първомай Радослава Ставрева, секретаря на МКБППМН Мария Кьосева, Марияна Колева - кмет на с. Караджалово, Иванка Пенева - директор на ОУ с.Караджалово и Станка Статева - секретар на НЧ "Светлина - 1926г."

    Осем от 30-те гиздави лазарки, с изплетени  най - красиви венци от върбови клонки и пролетни цветя, получиха за награда великденска украса. Отличени за участие бяха всички момичета. Наградите, осигурени от МКБППМН при община Първомай,  бяха връчени от Радослава Ставрева. Тържеството продължи с наричания и благословения на момите -лазарки към стопаните по домовете им, с наричания за здраве, щастие и берекет през годината -  Ой, Лазаре, Лазарко, тука спряхме за малко, да си люшнем хорцето, да ви стоплим сърцето, да поникне пшеница, да се родят дечица!  Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година.

    Най-вълнуващ момент в ритуала лазаруване, неизменно бе пускането в реката на цветните лазарски венчета.

    Чрез пресъздаването на народните християнски празници и обичаи, децата се научават по-силно да обичат семейството, родното място, обичаите, традициите и историята на собствения си народ. Да са ни честити тези прекрасни български празници! Нека има мир, любов и повече вяра в сърцата ни!

    Лазарки зарадваха и гостите на СУ „Златаров“ и жителите на село Крушево и кв. Дебър.

    Parvomai.NET

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини